banner
Daripada Banjir Seram Pakistan hingga Kemarau Rekod Eropah – Sejauh Manakah Perubahan Iklim Disalahkan untuk Cuaca Melampau?

Daripada Banjir Seram Pakistan hingga Kemarau Rekod Eropah – Sejauh Manakah Perubahan Iklim Disalahkan untuk Cuaca Melampau?

Daripada Banjir Seram Pakistan hingga Kemarau Rekod Eropah – Sejauh Manakah Perubahan Iklim Disalahkan untuk Cuaca Melampau?

Banjir melampau memusnahkan Pakistan, disebabkan oleh gabungan hujan monsun lebat dan mencairkan glasier. Walaupun Pakistan tidak asing dengan banjir yang membawa maut, peristiwa ini amat mengejutkan dengan lebih 1,100 orang mati setakat ini dan berjuta-juta lagi terjejas.

Ketua iklim Pakistan berkata satu pertiga daripada negara itu berada di bawah air – kawasan yang lebih besar daripada negeri Victoria di Australia.

Musim panas Hemisfera Utara ini telah menyaksikan peristiwa cuaca ekstrem selepas peristiwa cuaca ekstrem, daripada kemarau yang memecahkan rekod di Eropah Barat, Amerika Syarikat dan China, kepada banjir di Jepun dan Korea Selatan.

Ini menimbulkan persoalan sejauh mana perubahan iklim harus dipersalahkan. Dan, jika ya, adakah ini yang perlu kita harapkan mulai sekarang?

Musim Panas yang Melampau

Banjir di Pakistan adalah yang terbaru dalam urutan bencana luar biasa di Hemisfera Utara.

Eropah Barat dan tengah dan timur China telah mengalami gelombang panas dan kemarau yang memecahkan rekod yang membawa kepada sekatan air. Gelombang panas dan kemarau ini juga menyebabkan kekurangan tanaman, yang menambah peningkatan kos makanan di seluruh dunia.

China telah terjerumus ke dalam krisis keselamatan tenaga. Dan sungai terpanjang di Itali mengalir pada satu per sepuluh daripada kadar biasa. Kemarau ini dan kesan ketaranya diramalkan akan berterusan untuk masa hadapan.

Hujan lebat yang lebat telah menyebabkan banjir di beberapa tempat dari Dallas di Amerika Syarikat hingga Seoul di Korea Selatan, yang mengalami hujan lebat paling lebat dalam satu abad.

Panas melampau yang memecahkan rekod juga telah direkodkan di Jepun, AS tengah dan di United Kingdom, di mana suhu melebihi 40 darjah Celsius buat kali pertama.

Ia juga baru beberapa bulan sejak kita melihat suhu mencecah 50 darjah Celsius menjelang hujan monsun di utara India dan Pakistan.

Meletakkan Peristiwa Cuaca Terkini dalam Perspektif

Walaupun benar bahawa beberapa peristiwa ekstrem musim panas ini adalah luar biasa, kami biasanya melihat lebih banyak peristiwa cuaca ekstrem berimpak tinggi di musim panas Hemisfera Utara berbanding masa lain. Ini kerana haba melampau, hujan lebat yang sangat lebat dan kemarau berkemungkinan besar pada masa paling panas dalam setahun.

Dua pertiga daripada tanah planet dan lebih daripada 85 peratus penduduk dunia berada di Hemisfera Utara. Ini bermakna terdapat lebih ramai orang yang akan terjejas oleh cuaca ekstrem berbanding di Hemisfera Selatan, menjadikan musim panas Hemisfera Utara masa utama untuk bencana mempunyai kesan yang teruk.

Selain itu, kejadian cuaca ekstrem boleh berlaku pada masa yang sama di tempat yang berbeza, disebabkan oleh gelombang atmosfera berskala besar yang dipanggil “gelombang Rossby”, yang merupakan fenomena yang berlaku secara semula jadi, seperti La Nina dan El Nino.

Pada tahun 2010, barat Rusia mengalami kepanasan dan kebakaran hutan yang teruk manakala Pakistan mengalami beberapa banjir terburuk setakat ini. Peristiwa ini disambungkan oleh gelombang Rossby menyebabkan corak tekanan tinggi tersekat di barat Rusia dan tekanan rendah berterusan ke atas Pakistan.

Gelombang Rossby juga boleh mengakibatkan gelombang haba berlaku pada masa yang sama, jarak beribu-ribu kilometer. Pada awal musim panas Hemisfera Utara ini, kami melihat gelombang haba serentak menyerang barat AS, Eropah barat dan China.

Gelombang Rossby mungkin telah menyumbang kepada bencana serentak pada musim panas ini, tetapi masih terlalu awal untuk menyatakan dengan pasti.

Perubahan Iklim dan Keterlaluan yang Tidak Berkesudahan

Dengan begitu banyak kejadian cuaca ekstrem yang menyebabkan kematian beramai-ramai dan masalah ekonomi dan alam sekitar yang besar, adalah wajar untuk mempertimbangkan sama ada perubahan iklim boleh memburukkan lagi kejadian ini.

Perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia telah memanaskan planet ini sebanyak kira-kira 1.2 darjah Celsius setakat ini dan ini telah menyebabkan beberapa jenis cuaca ekstrem menjadi lebih kerap dan lebih sengit, terutamanya gelombang haba melampau dan suhu tinggi yang direkodkan.

Setiap gelombang haba dalam iklim hari ini mempunyai cap jari perubahan iklim yang terhasil daripada pelepasan gas rumah hijau kita. Sesungguhnya, analisis pantas telah menunjukkan bahawa kesan manusia terhadap iklim telah meningkatkan kemungkinan haba melampau di India dan Pakistan pada bulan Mei, dan rekod suhu UK yang tinggi pada bulan Julai.

Penyelidikan juga menunjukkan perubahan iklim meningkatkan kejadian gelombang haba serentak di Hemisfera Utara, terutamanya disebabkan oleh pemanasan jangka panjang.

Kurang jelas sama ada corak gelombang Rossby yang menyebabkan gelombang haba serentak di tempat yang berbeza menjadi lebih kerap.

Perubahan iklim juga mengubah corak hujan yang mengakibatkan kemarau yang lebih teruk di beberapa kawasan, seperti di kebanyakan Eropah barat.

Dan hujan lebat yang lebat dan hujan lebat jangka pendek yang melampau, seperti yang dilihat di Seoul dan Dallas dalam beberapa minggu kebelakangan ini, sedang dipergiatkan oleh perubahan iklim. Ini kerana pemanasan global menyebabkan udara dapat menahan lebih banyak lembapan – untuk setiap 1 darjah Celsius pemanasan, atmosfera boleh menahan 7 peratus lebih banyak kelembapan.

Sesungguhnya, hujan lebat di Pakistan mengikuti trend yang diperhatikan ke arah peningkatan jumlah hujan harian yang melampau. Kawasan di dunia ini diunjurkan akan menyaksikan peningkatan berterusan kejadian hujan ekstrem harian dan pelbagai hari sepanjang musim panas, apabila planet ini semakin panas.

Lebih Buruk Melampau Akan Datang

Kita boleh menjangkakan lebih banyak kejadian cuaca ekstrem pada tahun-tahun akan datang kerana pelepasan gas rumah hijau global berterusan pada kadar yang hampir rekod.

Para saintis telah meramalkan kejadian cuaca ekstrem yang semakin teruk – terutamanya gelombang haba – selama beberapa dekad. Sekarang, kita melihat ini berlaku di depan mata kita.

Beberapa keterlaluan haba dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah jauh melebihi apa yang kita fikirkan akan berlaku selepas lebih daripada 1 darjah Celsius pemanasan global, seperti rekod haba panas barat Amerika Utara pada musim panas lalu. Tetapi sukar untuk mengetahui sama ada unjuran kami kurang meramalkan haba melampau.

Walau apa pun, dunia mesti bersedia untuk menghadapi kemungkinan suhu tinggi yang boleh memecah rekod dalam bulan, tahun dan dekad yang akan datang. Kita perlu menyahkarbon dengan cepat untuk mengehadkan kerosakan yang disebabkan oleh peristiwa melampau masa hadapan.

Sumber: CNA (FastBull APP)

Share Me