banner
CPI Jun: Inflasi Meningkat Di Seluruh Lembaga, Jangkaan Kenaikan Kadar 100bps pada Julai Meningkat

CPI Jun: Inflasi Meningkat Di Seluruh Lembaga, Jangkaan Kenaikan Kadar 100bps pada Julai Meningkat

Walaupun pasaran menjangkakan inflasi akan terus meningkat berikutan kenaikan harga tenaga yang pesat pada awal Jun, CPI Jun AS yang dikeluarkan pada 13 Julai masih mengejutkan pasaran. Kadar pertumbuhan CPI MoM ialah 1.3%, jauh melebihi jangkaan (1.1%) dan nilai sebelumnya (1.0%). IHP teras meningkat sebanyak 0.7% MoM, yang juga lebih tinggi daripada jangkaan (0.5%) dan nilai sebelumnya (0.6%), mencecah paras tertinggi baharu dalam 11 bulan. IHP teras meningkat sebanyak 5.9% YoY, penurunan sedikit daripada bulan sebelumnya (6.0%), dan lebih rendah daripada nilai sebelumnya untuk tiga bulan berturut-turut, tetapi jauh lebih rendah daripada jangkaan (5.7%).

Pasaran memandang rendah betapa cepatnya inflasi AS meningkat. Inflasi teras, walaupun lebih rendah sedikit daripada sebelumnya, kekal kukuh, seperti yang dapat dilihat daripada data MoM. Mengikut aliran ini, perlu dimaklumkan bahawa terdapat tanda-tanda pemulihan dalam inflasi teras.

Tenaga dan Makanan

Harga tenaga dan makanan terus memberi impak yang ketara kepada inflasi keseluruhan, menurut pecahan data yang dikeluarkan oleh Biro Statistik Buruh.

Tenaga

Tenaga meningkat 7.5% MoM pada bulan Jun (sebelum ini 3.9%).

Antara komoditi tenaganya, harga gas dan minyak naik sebanyak 11.2% MoM (4.1% sebelum ini), menyumbang 64 mata asas kepada IHP MoM, menyumbang separuh daripadanya. Kenaikan harga gas dan minyak dipengaruhi terutamanya oleh musim perjalanan. Kedua-dua memandu sendiri dan pengangkutan awam telah meningkatkan permintaan tenaga. Sebagai perbandingan, minyak bahan api (termasuk diesel) menurun sebanyak 1.2% MoM (16.9% sebelum ini).

Dalam sub-item perkhidmatan tenaga yang lain, perkhidmatan gas asli saluran paip meningkat sebanyak 8.2% (8.0% sebelumnya), dan perkhidmatan elektrik meningkat sebanyak 1.7% (1.3% sebelumnya). Disebabkan kekurangan tenaga yang teruk di Eropah sebelum ini, Amerika Syarikat meningkatkan eksport tenaganya ke Eropah, terutamanya gas asli cecair (LNG). Pada suku pertama tahun ini, 74% daripada LNG dari Amerika Syarikat telah dieksport ke Eropah, berbanding hanya 34% tahun lepas. Inventori domestik AS adalah ketat, menaikkan harga gas saluran paip dan elektrik. Bagaimanapun, eksport telah terganggu akibat kebakaran di kemudahan Freeport LNG di Amerika Syarikat, dan penutupan dijangka sekurang-kurangnya tiga bulan. Freeport LNG menyumbang kira-kira 17% daripada eksport AS pada masa ini, menurut data EIA, mengakibatkan kemerosotan harga gas AS dan lonjakan gas Eropah.

Nasib baik, harga minyak mentah merosot pada bulan Julai. Jika trend ini dikekalkan, inflasi seterusnya dijangka menjadi reda. Di samping itu, harga purata gas negara juga terus jatuh dari puncak $5 kepada $4.631 segelen, yang turut membantu mengurangkan inflasi umum. Di satu pihak, ia adalah pembetulan harga minyak mentah (kos penapisan) dan sebaran retak (keuntungan penapisan). Sebaliknya, musim perjalanan musim panas (setakat ini) tidak dijangka panas, yang mungkin mencerminkan penindasan permintaan oleh harga minyak yang tinggi.

Tetapi ini tidak bermakna inflasi umum tidak mungkin meningkat. Di satu pihak, Persatuan Automobil Amerika (AAA) telah meramalkan pada akhir bulan Jun bahawa bilangan perjalanan untuk cuti Hari Kemerdekaan (30 Jun-4 Julai) akan mencecah 47.9 juta, angka yang hanya sedikit lebih rendah daripada di 2019.

Pada masa itu, harga minyak masih menghampiri 110, dan statistik ini akan dikira dalam inflasi Julai. Sebaliknya, musim perjalanan belum berakhir. Dengan penurunan harga minyak, lebih ramai orang mungkin terlibat dalam perjalanan, yang akan menyokong inflasi tenaga, dan sekurang-kurangnya inflasi tenaga akan kekal tinggi. Di samping itu, AS sedang memasuki musim taufan, dan jika taufan itu memusnahkan kapasiti penapisan AS secara serius (tertumpu di Teluk Mexico), harga petrol boleh meningkat dengan cepat. khususnya, kadar penggunaan kapasiti semasa hampir tepu, dan jumlah kapasiti adalah lebih rendah daripada keadaan sebelum wabak. Selain itu, perang Rusia-Ukraine juga merupakan salah satu pembolehubah.

Bagaimanapun, mengenai situasi semasa, tempoh inflasi tenaga yang paling teruk telah berakhir, yang mungkin mengurangkan inflasi umum.

F oods

Nilai MoM makanan meningkat sebanyak 1.1% pada bulan Jun (1.2% sebelum ini).

Sebagai sub-item, makanan di rumah dan makanan di luar rumah masing-masing meningkat sebanyak 1.0% (1.4% sebelumnya) dan 0.9% (0.7% sebelumnya). Sebab utama penurunan harga makanan adalah penurunan harga minyak baru-baru ini. Sebagai contoh, sebagai bahan mentah utama untuk menghasilkan baja kimia, harga gas asli juga secara tidak langsung mempengaruhi harga produk pertanian. Sebagai contoh, minyak untuk jentera pertanian juga dipengaruhi oleh harga minyak mentah. Digabungkan dengan tanda-tanda pelonggaran embargo, harga pertanian jatuh sedikit daripada paras tertinggi. Bagaimanapun, keadaan bekalan keseluruhan masih serius. Pada masa ini, pengeluaran gandum dan jagung di Rusia dan Ukraine masing-masing menyumbang kira-kira 30% dan 20% daripada jumlah bekalan global. Gangguan bekalan yang disebabkan oleh konflik di Ukraine, dan cuaca kering di Amerika Syarikat dan India, semuanya memberi kesan kepada harga makanan. Inflasi makanan telah meningkat secara berterusan sejak wabak itu. Walaupun ia telah perlahan pada bulan ini, ia masih jauh untuk jatuh semula dan dijangka kekal dalam aliran menaik menjelang akhir tahun.

Komoditi Teras dan Perkhidmatan

Merujuk kepada inflasi teras, kecenderungan untuk menggunakan masih beralih daripada komoditi kepada perkhidmatan, seperti yang dibuktikan oleh laporan senarai gaji bukan ladang bulan Jun mengenai perolehan pekerjaan dalam sektor pengeluaran barangan dan pekerjaan dalam sektor perkhidmatan (nisbah hampir 1:7) .

Kadar pertumbuhan inflasi teras MoM sentiasa berdaya tahan. Selepas meningkat secara berterusan dari September 2021 hingga Januari 2022, ia terus menurun dari Februari hingga April. Ia kekal stabil pada 0.6% pada bulan Mei dan meningkat sedikit kepada 0.7% bulan ini.

C bijih Komoditi

Komoditi teras meningkat sebanyak 0.8% MoM (0.7% sebelum ini), melebihi pertumbuhan MoM perkhidmatan teras untuk dua bulan berturut-turut
Harga kereta baharu (di bawah sub-itemnya) meningkat sebanyak 0.7% MoM (1.0% sebelum ini), yang jauh lebih tinggi daripada kadar pertumbuhan purata 0.2% pada suku pertama tahun ini. Menurut Beige Book yang dikeluarkan semalam, jualan kenderaan baharu kekal lemah di kebanyakan wilayah, terutamanya disebabkan tahap inventori yang rendah secara berterusan. Tetapi sebab di sebaliknya adalah masalah rantaian bekalan. Pembuat kereta mempunyai inventori yang tinggi, tetapi inventori peniaga adalah rendah, yang mungkin disebabkan oleh cip yang tidak mencukupi atau bahagian tertentu untuk menyelesaikan pengeluaran akhir. Pada masa yang sama, sejak Rusia, negara pengeksport sumber utama, telah dikecualikan sepenuhnya daripada pasaran komoditi, harga banyak logam (seperti paladium, nikel, dll.) yang penting untuk pengeluaran kereta (tenaga tradisional + baharu) akan kekal tinggi, menjadikan kereta baharu itu mahal.

Harga kereta terpakai meningkat sebanyak 1.6% MoM (1.8% sebelum ini), selepas jatuh selama 3 bulan berturut-turut (-0.2% MoM pada Februari, 3.8% MoM pada Mac dan 0.4% MoM pada April), dan melonjak kepada 1.8% MoM pada bulan Mei . Walaupun bulan ini telah menurun daripada bulan sebelumnya, ia masih jauh lebih tinggi daripada purata sebelumnya. Ia boleh difahami kerana Jika harga kereta baru tidak dapat disejukkan, harga kereta terpakai akan kekal berdaya tahan.

Harga komoditi teras lain meningkat semula pada bulan Jun. Harga pakaian, barangan isi rumah dengan harga besar, dan elektronik telah melantun semula selepas jatuh sebelum ini, menyebabkan perubahan dalam corak penggunaan daripada barangan kepada perkhidmatan. Situasi ini menunjukkan bahawa dalam jangka pendek, penggunaan komoditi penduduk masih mempunyai tabiat tertentu. Sebab yang mungkin di sebalik ini ialah penduduk memilih untuk mengekalkan tahap penggunaan yang tinggi dengan menggunakan perbelanjaan simpanan dan kredit, yang juga merupakan sebab mengapa penurunan dalam komoditi teras adalah kurang daripada yang dijangkakan. Perbelanjaan peribadi pengguna baru-baru ini terus melebihi paras trend, manakala simpanan sebanyak $2.5 trilion terkumpul semasa wabak sedang dihabiskan. Selain itu, ramai pengguna juga memilih pinjaman pengguna. Tahun ini, bank Paras perbelanjaan kad kredit terus kekal lebih tinggi daripada 2021 dan paras pra-pandemi walaupun ia perlahan baru-baru ini, menurut Pusat Kad Kredit Bank of America. Sudah tentu, penggunaan berterusan penjimatan dan penggunaan overdraf masih tidak mampan dalam jangka panjang, tetapi hanya menangguhkan sementara kelakuan penggunaan yang normal.

Perkhidmatan C ore

Dalam inflasi perumahan (yang menyumbang satu pertiga daripada CPI, dan separuh daripada CPI teras), sewa penyewa dan sewa bersamaan pemilik (OER) meningkat sebanyak 0.8% MoM (0.6% sebelum ini) dan 0.7% (0.6% sebelumnya), tahap tertinggi sejak 1990-an. Mengenai nilai YoY, kedua-duanya meningkat kepada 5.8% (5.2% sebelum ini) dan 5.5% (5.1% sebelumnya) masing-masing pada bulan ini, kedua-duanya lebih tinggi dengan ketara berbanding bulan sebelumnya. Pada masa ini, masih terdapat ruang untuk kenaikan inflasi perumahan sehingga sekurang-kurangnya September tahun ini. Selepas itu, harga perkhidmatan perumahan juga mungkin tidak jatuh. Di satu pihak, walaupun pasaran hartanah menyejukkan, inventori perumahan AS masih sangat rendah, dan permintaan perumahan lebih berstruktur, berbanding gelembung spekulatif biasa semasa krisis gadai janji subprima. Oleh itu, adalah sukar untuk susut nilai yang mendadak dalam harga rumah. Di samping itu, peningkatan dalam bekalan bulanan dan pengurangan ketersediaan perumahan sebaliknya akan menjadikan sekumpulan pembeli rumah berpotensi untuk menyewa, seterusnya mengekalkan harga dalam pasaran sewa. Buku Beige terbaharu menunjukkan bahawa permintaan perumahan telah menjadi lemah dengan ketara, kerana kebimbangan terhadap kemampuan yang semakin meningkat menyebabkan penurunan dalam jualan bukan bermusim dan sedikit peningkatan dalam inventori, yang sudah pasti menyokong sewa.

Harga tiket penerbangan menurun sebanyak 1.8% MoM (meningkat sebanyak 12.6% sebelum ini), dan harga hotel menurun sebanyak 3.3% MoM (meningkat sebanyak 2.0% sebelumnya) pada bulan Jun. Ia adalah sesuatu yang tidak normal pada musim pelancong kerana nampaknya paras harga semasa telah melebihi paras purata, mencerminkan sekatan harga minyak yang tinggi terhadap permintaan pengguna. Walau bagaimanapun, permintaan pelancongan masih kukuh, dan masih perlu dilihat sama ada akan berlaku pembetulan mendadak.

Tambahan pula, harga perkhidmatan lain juga semakin pantas, yang berkaitan dengan pasaran buruh yang ketat. Buku Beige menunjukkan bahawa kebanyakan daerah melaporkan pertumbuhan gaji yang berterusan, dengan satu pertiga mengatakan majikan sedang mempertimbangkan atau telah memberikan bonus kepada pekerja untuk mengimbangi kos berkaitan inflasi. Di dua daerah, pekerja menuntut kenaikan gaji untuk mengimbangi kos yang meningkat. Satu perempat daripada wilayah mendakwa bahawa pertumbuhan gaji akan kekal tinggi dalam tempoh enam bulan akan datang. Pertumbuhan gaji selanjutnya telah membolehkan tekanan inflasi menjalar ke dalam item bakul CPI, terutamanya dalam item sektor perkhidmatan yang melekit.

Kesimpulan

Secara umum, data CPI Jun adalah seperti Mei kerana tenaga, makanan dan komoditi dan perkhidmatan teras semuanya meningkat secara menyeluruh. Pada masa yang sama, keputusannya jauh lebih baik daripada yang dijangkakan, dan terdapat sedikit tanda positif daripada laporan itu.

Jika hanya bermula dari laporan itu sendiri, menurut buku main bulan lepas, 75 mata asas menjadi 50 mata asas terakhir, dan 100 mata asas menjadi pilihan baharu untuk menunjukkan keazaman. Lagipun, panduan ke hadapan telah ditinggalkan, dan pernyataan Powell tentang “50 mata asas atau 75 mata asas” tidak boleh dipertimbangkan dengan serius.

Walau bagaimanapun, apa yang kami ketahui tidak terhad kepada laporan ini: harga tenaga telah jatuh, pembetulan dalam harga komoditi dijangkakan dengan munasabah, risiko kemelesetan semakin menjulang, dan pertumbuhan upah menurun dari tahun lepas (ketiadaan bukti yang jelas tentang upah- lingkaran inflasi) ). Oleh itu, kenaikan kadar 75 mata asas adalah pilihan yang munasabah

Bagaimanapun, ini tidak menghalang jangkaan pasaran untuk kenaikan kadar 100 mata asas oleh Fed pada bulan Julai. Lagipun, tekanan inflasi teras adalah sangat kuat, luas dan melekit, dan Fed juga munasabah untuk menaikkan kadar dengan cepat kepada julat yang terhad. Di samping itu, jika jangkaan inflasi pengguna Michigan pada Jumaat melonjak semula dengan mendadak, Fed mungkin mengulangi keazamannya untuk melawan inflasi dengan 100 mata asas.
Dua laporan inflasi yang popular dan senarai gaji bukan ladang yang kukuh sepatutnya mencukupi untuk memastikan Fed menaikkan kadar dengan tegas kepada 3.0%-3.5% tahun ini sebelum menunggu untuk melihat sama ada terdapat bukti yang dipanggil “jelas dan meyakinkan” inflasi yang semakin perlahan.

Share Me