banner
Corak Carta ‘Head & Shoulders’ Ethereum Meletakkan Harga ETH Berisiko Turun ke $2K

Persediaan menurun meletakkan harga Ethereum untuk melanjutkan penurunan ke arah $2,000.
Harga token asli Ethereum (ETH) mungkin jatuh ke paras terendah dua bulan setelah turun di bawah sokongan pada sekitar $2,954, berdasarkan corak perdagangan klasik.
Tahap $2,954 mewakili ‘neckline’ yang disebut sebagai penyediaan head and shoulders. Secara terperinci, tahap sokongan tersebut tampak dari lantai hingga tiga puncak, dengan yang tengah (HEAD) lebih tinggi daripada dua yang lain (SHOULDERS).
Penembusan di bawah tahap $2,954 menandakan pembalikan arah aliran, menunjukkan bahawa ETH/USD boleh jatuh dengan panjang sama dengan jarak antara head’s peak dan neckline.
Peter BrandtCEO firma perdagangan global Factor LLC, berkongsi corak penurunan harga pada lewat hari Isnin, dengan menyatakan bahawa kejayaan yang berjaya di bawah $2,954 boleh merosotkan harga sehingga $2,000.
“Saya tidak mengatakan saya mempercayainya, dan saya mengatakan bahawa saya tidak kekurangannya – tetapi suka atau tidak, jika anda memiliki ETH, anda harus menghadapinya. Kemungkinan H&S ini wujud, sama ada ia selesai, gagal, atau morphs, itu wujud. ”
Penyelidikan yang dilakukan oleh Samurai Trading Academy menyatakan bahawa head and shoulders mencapai sasaran yang unjurkan hampir 85% sepanjang masa.

Prospek Kenaikan Harga
Ether diperdagangkan pada $2,805 pada 00:22 UTC, tahap terendahnya sejak 7 Ogos. Walau bagaimanapun, mata wang kripto ini kemudian pulih mencapai tahap tertinggi dalam sehari $3,104 dan menggegarkan sekitar $3,000 pada masa penulisan.
Pergerakan ‘seesaw price’ datang sebagai sebahagian daripada trend pembetulan yang bermula setelah ETH/USD membentuk puncak sesi pada $4,030 pada 3 September. Akibatnya, pasangan ini pada awalnya jatuh sebanyak 25.34% hingga mencecah $3,009. Ia kemudian pulih hingga setinggi $3,675.
Walaupun begitu, kenaikan mula hilang kawalan lagi pada awal minggu ini ketika gelombang penjualan yang dipicu oleh pergolakan di sektor harta tanah China yang sangat banyak melanda pasaran kripto dan tradisional.
Ether turun sebanyak 10.58% pada hari Isnin.
Beberapa penganalisis menjangkakan bahawa token Ethereum akan pulih semula jika harganya berada di atas tahap sokongan bersejarah. Sebagai contoh, carta pseudonymous PostyXBT menyebut $2,850 sebagai “tahap penting” yang mengekalkan bias kenaikan Ether.
“Gembira melihat ETH menguji tahap sokongan utama pada masa yang sama dengan BTC,” kata Twitterati.
“Sama dengan BTC pada harga $40k, $2850 adalah tahap penting yang mesti ada.”
Penyediaan carta PostyXBT membayangkan ETH/USD akan menguji semula $4,000 pada sesi akan datang.
The Crypto Monk, seorang penganalisis pseudonymous, menambah bahawa penurunan terbaru menggegarkan pedagang yang lemah dan memberikan peluang kepada tangan kuat untuk membeli dan menghantar harga Ether ke tahap tertinggi sepanjang masa.
Brandt juga menyatakan bahawa penurunan ETH/USD mungkin menyebabkan “bear trap” yang berpotensi, corak teknikal yang berlaku apabila prestasi harga aset yang salah menandakan berakhirnya tren kenaikan harga. Akibatnya, pedagang dengan posisi pendek leverage boleh mengalami kerugian sekiranya kadar ETH/USD kembali pulih.
“Saya mempunyai kecurigaan yang kuat bahawa kelemahan baru-baru ini, terutama semalam, berjaya menghilangkan rindu yang lemah dan mungkin telah memerangkap beberapa penurunan,” tulis Brandt.
“Sudah tentu, tindakan harga selanjutnya perlu mengesahkan ini.”

Share Me