banner
Sentimen Perniagaan Jerman jatuh pada bulan Julai
  • Kerajaan China terus memberi amaran agar tidak berdagang dan melabur dalam mata wang kripto sebagai sebahagian daripada tindakan kerasnya di seluruh negara.
  • Seorang pegawai dari bank pusat negara menyatakan bahawa Bitcoin dan aset digital lain bukan tender yang sah dan tidak mempunyai nilai.
  • Sejak larangan perlombongan kripto di China, pelombong Bitcoin di Amerika Utara telah mendapat keuntungan dari peningkatan pasaran.

Seorang pegawai dari bank pusat China telah mengingatkan tentang risiko yang ditimbulkan oleh mata wang kripto kepada warganya dan telah memberi amaran kepada orang ramai untuk menjauhkan diri dari pasaran aset digital untuk melindungi modal mereka. Walaupun tindakan keras China terhadap perlombongan kripto menurunkan harga, ini juga membuka peluang untuk pertumbuhan sektor ini di bidang kuasa lain.

China Berusaha Untuk Memastikan Operasi Yang Berkaitan Dengan Kripto Dihentikan
Sebagai sebahagian daripada rancangan kerajaan China untuk menghapuskan penggunaan mata wang kripto di negara ini, timbalan pengarah Financial Consumer Rights Protection Bureau of the People’s Bank of China (PBoC) Yin Youping mengatakan kelas aset baru tidak lebih dari spekulasi pelaburan. Dia selanjutnya memberi amaran kepada orang ramai untuk menjauhi transaksi berkaitan aset digital.
Bank pusat China telah mengambil langkah baru untuk memastikan operasi perdagangan aset digital dihentikan. PBoC juga bekerjasama dengan pengawal selia lain untuk menghapuskan pertukaran luar negara, laman web perdagangan, aplikasi dan saluran korporat di negara ini.
Yin menambah bahawa langkah seterusnya untuk bank pusat adalah mewujudkan mekanisme kerja yang dinormalisasi untuk meningkatkan tekanan terhadap operasi kripto haram dan terus menghapuskan transaksi aset digital di negara ini.
Perbandaran tempatan, termasuk Yingjiang County, juga telah mengambil langkah-langkah untuk menghentikan aktiviti yang berkaitan dengan kripto. Pengawal selia dari daerah itu meminta loji tenaga air untuk menghentikan bekalan elektrik bagi pelombong Bitcoin di kawasan itu. Langkah ini berikutan sebilangan besar pelombong dihentikan dari operasi mereka pada bulan Mei, yang menyebabkan harga jatuh ketika pelombong bergegas menjual aset digital mereka.
Hasilnya, pelombong di luar China diberi peluang untuk berkembang. Syarikat perlombongan Amerika Utara telah melihat lonjakan permintaan untuk kemudahan ruang hosting ketika mereka mulai mengambil sebahagian besar kadar hash rangkaian Bitcoin ketika pelombong China semakin ramai menghilang.
Menurut CEO Bitfarms, Emiliano Grodzki, sejak larangan perlombongan mata wang kripto di China, 50% kadar hash rangkaian itu ditutup, yang membolehkan syarikatnya meningkatkan bahagian pasarannya dari 1% sejak awal 2021 hingga melebihi 1.5% pada suku kedua.
Riot Blockchain juga menyaksikan peningkatan hasil perlombongan sebanyak 35% suku ke suku ke paras tertinggi $31.5 juta pada suku kedua.
Oleh kerana pelombong aktif menurun di China, kadar hash global juga diikuti, memberi kesan positif terhadap jumlah blok yang dapat dimenangi oleh firma, menurut CEO Marathon Digital Holdings, Fred Theil. Syarikat itu juga mencatat kenaikan pendapatan sebanyak 220% pada suku kedua berbanding suku sebelumnya.

Share Me