banner
China menggesa beberapa bank mengurangkan siling kadar deposit

China menggesa beberapa bank mengurangkan siling kadar deposit
Sebuah badan kawal selia China menggalakkan beberapa bank menurunkan siling kadar deposit, dua sumber yang mempunyai pengetahuan langsung mengenai perkara itu berkata pada hari Jumaat, sebagai tanda terbaharu bahawa Beijing sedang berusaha untuk mengurangkan kos pembiayaan bagi menampung ekonomi yang perlahan.

Di bawah anjakan panduan, pemberi pinjaman yang lebih kecil akan menetapkan siling pada deposit masa sebanyak 65 mata asas (bps) melebihi kadar penanda aras untuk semua tenor, daripada 75 mata asas sekarang, menurut sumber yang mempunyai pengetahuan langsung mengenai nasihat itu.

Panduan itu dikeluarkan oleh mekanisme disiplin diri kadar faedah, yang diawasi oleh Bank Rakyat China (PBOC).

Salah satu sumber berkata, pengawal selia tidak menjelaskan dengan jelas bila keperluan sedemikian akan berkuat kuasa, tetapi tujuannya adalah untuk menawarkan insentif kepada pemberi pinjaman untuk menurunkan kadar utama pinjaman (LPR), kos yang dikenakan oleh bank kepada pelanggan terbaik mereka.

Pengurangan siling kadar deposit boleh meningkatkan margin keuntungan bank dan membolehkan mereka menurunkan kadar pinjaman sewajarnya.
Terdahulu pada hari Jumaat, PBOC mengekalkan kos pinjaman bagi pinjaman dasar jangka sederhananya tidak berubah, walaupun Majlis Negeri menggesa lebih banyak rangsangan monetari untuk mengurangkan kelembapan ekonomi.

Tetapi pemerhati pasaran percaya langkah pelonggaran lain akan berlaku.

Penyebaran pantas kes Covid-19 baru-baru ini telah mendorong penutupan di berpuluh-puluh bandar di seluruh negara, termasuk hab kewangan Shanghai, menimbulkan kebimbangan terhadap gangguan yang lebih meluas kepada aktiviti ekonomi.

Kedua-dua sumber berkata, langkah itu, yang pertama kali dilaporkan oleh media kewangan domestik Caixin, tidak wajib.

Tetapi pemberi pinjaman yang mematuhi akan menerima mata bonus dalam penilaian kehematan makro, yang merupakan pemeriksaan kesihatan suku tahunan yang diterajui bank pusat.

China dijangka akan mengeluarkan KDNK suku pertama dan data aktiviti Mac pada hari Isnin dan penetapan LPR bulanannya pada hari Rabu.

Tinjauan Reuters menunjukkan bahawa pertumbuhan ekonomi China mungkin akan perlahan kepada 5% pada 2022 di tengah-tengah wabak virus yang diperbaharui dan pemulihan global yang semakin lemah, meningkatkan tekanan ke atas bank pusat untuk melonggarkan lagi dasar. Kerajaan telah menetapkan sasaran pertumbuhan sekitar 5.5% untuk tahun ini.

China mengubah cara bank mengira kadar deposit tahun lepas, dalam usaha membantu mengurangkan tekanan ke atas kos pembiayaan bank.

Sumber: Reuters

Share Me