banner
China Mengadakan Bank di Pasaran Boikot Gadai Janji

China Mengadakan Bank di Pasaran Boikot Gadai Janji

Pihak berkuasa China mengadakan mesyuarat tergempar dengan bank selepas semakin bimbang bahawa semakin ramai pembeli rumah di seluruh negara enggan membayar gadai janji atas projek yang terhenti, menurut orang yang mengetahui perkara itu.

Kementerian Perumahan dan Pembangunan Bandar-Luar Bandar bertemu dengan pengawal selia kewangan dan bank utama China minggu ini untuk membincangkan boikot gadai janji kerana bimbang lebih ramai pembeli akan mengikutinya, kata orang ramai, meminta tidak dikenal pasti membincangkan perkara peribadi.

Walaupun tiada penyelesaian segera, pengawal selia meminta badan pemerhati dan bank tempatan melaporkan kesannya, termasuk projek hartanah yang terjejas dalam bidang kuasa mereka, secepat mungkin, kata orang ramai. Sesetengah bank merancang untuk mengetatkan keperluan pinjaman gadai janji mereka di bandar berisiko tinggi, kata dua orang.

Kementerian perumahan tidak segera membalas faks yang meminta komen.

Laporan mengenai keengganan yang semakin meningkat untuk membayar gadai janji sejak beberapa hari kebelakangan ini telah mencetuskan kerugian dalam saham bank China dan bon pemaju, mencerminkan kebimbangan bahawa krisis harta negara mungkin merebak ke sistem kewangan dan mencetuskan kekacauan sosial. Pemberi pinjaman China yang sudah bergelut dengan cabaran daripada tekanan kecairan dalam kalangan pemaju kini juga perlu bersiap sedia untuk kegagalan pembeli rumah.

Pembeli rumah telah menghentikan pembayaran gadai janji pada sekurang-kurangnya 100 projek di lebih 50 bandar pada hari Rabu, angka dari penyelidik China Real Estate Information Corp menunjukkan. Itu meningkat daripada 58 projek pada hari Selasa dan hanya 28 pada hari Isnin, menurut penganalisis Jefferies Financial Group Inc termasuk Shujin Chen.

Walaupun tidak jelas berapa ramai pembeli rumah yang menolak pembayaran balik, projek yang tertangguh itu membentuk kira-kira 1% daripada jumlah baki gadai janji China, menurut Jefferies. Sekiranya setiap pembeli ingkar, itu akan membawa kepada peningkatan 388 bilion yuan (AS$58 bilion) dalam pinjaman tidak berbayar, kata Chen.

Beberapa bank utama China bergegas untuk bertindak balas semasa waktu dagangan pada hari Khamis kerana Indeks CSI 300 Banks jatuh sebanyak 3.3%. Agricultural Bank of China Ltd. milik kerajaan berkata ia memegang 660 juta yuan pinjaman tertunggak ke atas rumah yang belum siap, manakala saingan yang lebih kecil Industrial Bank Co berkata 1.6 bilion yuan gadai janji telah terjejas, di mana 384 juta yuan telah menjadi tunggakan. China Construction Bank Corp, pemberi pinjaman gadai janji terbesar negara, berkata risiko keseluruhan boleh dikawal kerana pendedahannya kepada projek tertangguh adalah kecil.

Penggubal dasar China menghadapi dilema dalam menangani masalah itu, menurut Chen di Jefferies. Di satu pihak, melonggarkan peraturan pemberian pinjaman untuk memihak kepada pembeli rumah yang menunggu hartanah mereka disiapkan mungkin menggalakkan lebih banyak kenakalan. Sebaliknya, kestabilan sosial kekal menjadi keutamaan kerajaan. Mengelakkan krisis hartanah yang lebih mendalam yang menghantar gelombang kejutan merentasi pasaran dan bank adalah satu keperluan politik menjelang Kongres Parti Komunis tahun ini.

Sebarang langkah untuk mengetatkan pinjaman gadai janji akan memberi tekanan lanjut kepada jualan rumah yang sudah lemah kerana bakal pembeli menolak kos pinjaman yang lebih tinggi dan kelulusan pinjaman yang lebih lama. Tinjauan untuk jualan – yang sesetengah orang katakan baru-baru ini merosot – juga dimalapkan oleh kebangkitan semula kes Covid dan kemungkinan sekatan.

Krisis yang melanda pemaju China mencapai fasa baharu, dengan penjualan hutang berkembang kepada firma yang pernah dianggap selamat daripada masalah tunai, termasuk Country Garden Holdings Co, pembina terbesar mengikut jualan.

Bon hasil tinggi China ditunjukkan lemah sedikit pada Khamis kerana kecairan kekal ringan, menurut peniaga kredit, walaupun beberapa bon dolar Country Garden dan CIFI Holdings Group Co meningkat. Tolok Perisikan Bloomberg bagi saham pemaju China jatuh sebanyak 2.7%.

Nomura Holdings Inc berkata keengganan membayar gadai janji berpunca daripada amalan meluas di China menjual rumah sebelum ia dibina. Keyakinan bahawa projek akan disiapkan telah menjadi lemah apabila masalah tunai pemaju semakin meningkat.

“Kami amat bimbang tentang kesan kewangan daripada pergerakan ‘menghentikan pembayaran gadai janji’ pembeli rumah,” ahli ekonomi Nomura yang diketuai oleh Ting Lu menulis dalam nota pada hari Rabu. “Kemerosotan hartanah China akhirnya boleh memberi kesan buruk kepada institusi kewangan tempatan selepas mencecah pasaran bon dolar hasil tinggi luar pesisir.”

Lu menganggarkan bahawa pemaju China hanya menghantar sekitar 60% daripada rumah yang mereka jual antara 2013 dan 2020, manakala pada tahun-tahun itu pinjaman gadai janji China meningkat sebanyak 26.3 trilion yuan. GF Securities Co menjangkakan sehingga 2 trilion yuan gadai janji boleh terjejas akibat boikot itu.

Sehingga baru-baru ini, 46 trilion yuan gadai janji tertunggak negara telah dianggap sebagai aset perbankan paling selamat kerana bayaran pendahuluan yang tinggi dan nilai cagaran. Nisbah tidak berbayar mereka stabil pada sekitar 0.3% selama bertahun-tahun, kata bank pusat itu pada April, berbanding 1.69% untuk semua pinjaman.

Sumber: Bloomberg

Share Me