banner
China Mempunyai Alat Dasar yang Mencukupi untuk Menangani Risiko Dalaman

China Mempunyai Alat Dasar yang Mencukupi untuk Menangani Risiko Dalaman, Luaran

Pengerusi Rizab Persekutuan AS Jerome Powell berkata pada hari Rabu beliau akan menyokong kenaikan kadar suku peratusan mata pada mesyuarat dasar bank pusat Mac untuk menjinakkan inflasi di negara itu. Sementara itu, di sisi lain Pasifik, bank pusat China secara meluas dijangka mengekalkan dasar monetari yang stabil dengan pelonggaran fleksibel jika perlu.

Perbezaan dalam dasar monetari China daripada dasar AS menggariskan aliran berbeza perkembangan ekonomi di dua ekonomi terbesar dunia itu.
Inflasi yang melambung tinggi adalah salah satu sorotan dalam ucapan Negara Kesatuan pertama Presiden AS Joe Biden, yang menekankan keseriusan masalah inflasi di negara itu. Indeks harga pengguna AS bagi Januari meningkat 7.5 peratus berbanding tahun lalu, menandakan kadar terpantas dalam 40 tahun dan inflasi bulan kesembilan berturut-turut melebihi 5 peratus.

Selepas keluaran rekod data CPI, penunjuk kewangan utama seperti saham AS, Indeks Dolar dan Perbendaharaan AS mengalami turun naik disebabkan kebimbangan pasaran terhadap prospek ekonomi AS di bawah tekanan inflasi yang meningkat. Dalam konteks ini, keluar Fed daripada dasar monetari yang melonggarkan tidak dapat dielakkan, manakala ekonomi AS menghadapi ketidaktentuan, termasuk kejatuhan situasi Ukraine.

Secara umumnya, sebaik sahaja Fed membuat peralihan dasar monetari dengan menaikkan kadar faedah, ekonomi lain akan merasakan kesan limpahan lebih kurang kerana mudah tunai akan mengalir kembali ke AS. Untuk mengimbangi aliran keluar modal, banyak negara perlu mengikuti AS untuk meningkatkan kadar faedah mereka juga.

Tetapi terdapat pengecualian, seperti China. Di sebalik kesan pandemik COVID-19, China telah mematuhi dasar monetari berhemat dan bukannya melancarkan pakej rangsangan besar-besaran yang “belum pernah berlaku sebelum ini” seperti AS. Pendekatan dasar sedemikian telah mengekalkan harga stabil di China, dengan purata kenaikan CPI tahunannya pada 2.1 peratus sejak 2018.

Sudah tentu, inflasi yang agak stabil tidak bermakna ekonomi China tidak menghadapi sebarang tekanan. Jika ada, perlu diingatkan bahawa ekonomi China berada pada tahap kritikal transformasi ekonomi sementara juga menghadapi tekanan ke bawah yang ketara; oleh itu, menstabilkan pertumbuhan ekonomi telah menjadi tugas paling penting bagi negara pada masa ini.

Cabaran yang dihadapi China dalam menstabilkan pertumbuhan tahun ini adalah lebih menakutkan berbanding tahun-tahun sebelumnya. Pengetatan kecairan dalam persekitaran pasaran antarabangsa serta penurunan nilai sektor perumahan dan kesan pandemik semuanya menunjukkan lebih banyak keperluan untuk pelarasan dasar monetari. Walaupun masih terdapat keperluan untuk pelonggaran yang mencukupi bagi dasar monetari yang mantap untuk menambah baik persekitaran monetari keseluruhan sebagai asas kepada pertumbuhan yang stabil, adalah juga penting untuk mengoptimumkan struktur bagi mengelakkan “banjir” kecairan, yang boleh membawa kepada risiko kewangan dalam pasaran. .

Gabungan situasi yang rumit memerlukan tahap fleksibiliti yang tinggi dalam dasar monetari untuk mengelakkan turun naik bagi mengekalkan jangkaan yang stabil dan positif bagi ekonomi keseluruhan.

Selagi China mengendalikan urusannya sendiri dengan baik, kejutan luaran tidak akan menimbulkan masalah besar dan ekonomi China akan mempunyai keupayaan dan keadaan untuk menyesuaikan diri dengan sebarang perubahan dalam pasaran kewangan global. Malah perbezaan kadar faedah dengan pasaran AS tidak semestinya menyebabkan aliran keluar modal asing secara besar-besaran jika asas ekonomi China cukup mantap untuk menyokong tempat selamat dalam dunia yang tidak menentu.

Share Me