banner
China: Aktiviti Ogos Lebih Baik Tetapi Masih Lembut

China: Aktiviti Ogos Lebih Baik Tetapi Masih Lembut

Lebih banyak perkara yang sama mengenai perumahan

Jumlah data untuk Ogos yang dikeluarkan oleh China bermula dengan buruk dengan penurunan 0.29% MoM dalam harga rumah baharu. Ini menandakan penurunan harga rumah China yang ke-12 berturut-turut bulan ke bulan dan menurunkan inflasi harga rumah kepada -2.1%YoY. Sebagai kumpulan utama kekayaan isi rumah Cina, ini tidak akan membantu menggalakkan perbelanjaan. Jualan hartanah kediaman juga tidak lebih baik, walaupun pada -30.3%YoY, mereka sekurang-kurangnya sedikit kurang teruk daripada angka Julai (-31.4%YTD YoY). Ia akan mengambil sedikit masa untuk sekumpulan projek pembinaan hartanah yang belum siap untuk disiapkan dengan sokongan kerajaan tempatan untuk pemaju, dan seterusnya, bagi isi rumah Cina untuk mempertimbangkan untuk melabur dalam hartanah semula dalam skala. Oleh yang demikian, angka-angka ini berkemungkinan kekal dalam landskap ekonomi untuk tempoh yang agak lama.

Beberapa tanda yang lebih baik di tempat lain

Terdapat beberapa tanda yang lebih menggalakkan di tempat lain, menunjukkan bahawa penutupan pada bulan Ogos kerana kes Covid yang meningkat melebihi 700 pada pertengahan bulan tidak memberi kesan yang besar kepada aktiviti, mungkin membantu melalui sekatan yang lebih pendek dan lebih fokus.

Yang menonjol ialah jualan runcit, yang meningkat 5.4% YoY, meningkat daripada 2.7% pada bulan Julai, mengatasi jangkaan konsensus 3.3%. Pertumbuhan jualan runcit paling ketara di bahagian restoran/katering, kawasan yang biasanya dilanda sekatan. Terdapat beberapa pertumbuhan yang munasabah dalam barangan pengguna juga. Dan walaupun harga petroleum yang tinggi mungkin membantu meningkatkan jumlah perbelanjaan, jualan kereta juga meningkat dengan kuat, membantu mengimbangi kelemahan dalam kawasan berkaitan perumahan seperti perabot, elektronik isi rumah dan bahan binaan. Kejatuhan sedikit dalam kadar pengangguran yang ditinjau daripada 5.4% kepada 5.3%, mungkin juga telah membantu angka jualan runcit meningkat.

Nombor Covid China terus meningkat bersama-sama dengan kira-kira 160 kes harian dilaporkan secara purata pada masa ini. Dan walaupun arah aliran semasa menurun, risiko peningkatan baharu tidaklah begitu jauh. Walau bagaimanapun, buat masa ini, ini adalah petanda yang lebih menggalakkan.

Data aktiviti lain sedikit berubah

Siri aktiviti lain menunjukkan beberapa peningkatan kecil. Pengeluaran perindustrian meningkat sebanyak 4.2%YoY pada bulan Ogos. Itu adalah peningkatan daripada 3.8% pada bulan Julai, tetapi masih lemah mengikut piawaian biasa China. Terdapat sedikit peningkatan dalam keluaran pembuatan, walaupun nampaknya utiliti (elektrik dll) mungkin memainkan peranan, yang kelihatan sukar untuk diselaraskan dengan kekurangan kuasa yang dilaporkan pada bulan Ogos disebabkan oleh gelombang haba. Sektor auto, mencerminkan bilangan runcit, juga mengalami pertumbuhan yang lebih kukuh pada bulan Ogos.

Pelaburan aset tetap menghasilkan pertumbuhan 5.8%, naik sedikit daripada 5.7% pada bulan Julai. Perbelanjaan infrastruktur untuk pengangkutan dan alam sekitar menyerlah sebagai beberapa nombor yang kelihatan lebih kukuh dalam pecahan mengikut industri, dengan pembuatan auto juga berkembang lebih pantas dan menambah mesej bahawa kereta berada di tempat duduk memandu banyak data yang lebih baik hari ini.

Data hari ini tidak mencukupi untuk menyelamatkan CNY daripada dagangan melebihi USDCNY7.0, kali pertama ia melakukannya sejak Julai 2020. Kami mencari USDCNY untuk mencapai 7.05 menjelang akhir bulan ini.

Sumber: think.ing

Share Me