banner
BRITISH POUND, GBP/USD, GBP/AUD, GBP/CAD, GBP/NZD – HASIL TEKNIKAL
  • Pound Britain melihat prestasi bercampur-baur dengan pesaing besar yang lain
  • Trend GBP / USD tetap dikedudukan lebih rendah, dengan GBP/AUD meninjau lebih banyak keuntungan
  • GBP/CAD bergabung dengan bias terbalik, GBP/NZD menghadapi rintangan utama

Pound Britain cuba menuju kembali ke landasan yang hilang terhadap Dolar AS akhir-akhir ini, tetapi trend yang lebih luas tetap berat sebelah dengan lebih rendah untuk GBP/USD. Gabungan ‘Death Cross’ antara Simple Moving Averages (SMA) 20- dan 50-hari dan kejayaan melalui sokongan yang meningkat dari tahun 2020 menyokong prospek penurunan harga. Mengawasi SMA 50- hari, ia dapat mengembalikan fokus yang lebih rendah jika harga menuju lebih tinggi.
Pound Britain boleh menambah keuntungan berbanding Dollar Australia kerana GBP/AUD terus diperdagangkan di atas zon rintangan 1.8453 – 1.8527 yang sebelumnya. Ini adalah sebagai ‘Golden Cross’ antara SMA 20- dan 50-hari terus menegakkan bias kenaikan jangka pendek. Rintangan segera kelihatan sebagai peluasan Fibonacci 123.6% pada 1.8789. Perhatikan SMA sekiranya berlaku penurunan yang lebih rendah. Ini mungkin bertindak sebagai sokongan utama.
Pound Britain mungkin meneruskan penggabungannya terhadap Dollar Kanada. Walaupun, bias GBP/CAD tetap disukai dengan langkah berjaga-jaga ke arah kenaikan. Ini berikutan penembusan di atas garis arah aliran menurun dari bulan Februari dan ‘Golden Cross’ antara SMA 20- dan 50-hari. Titik rintangan segera kelihatan pada 1.7427 diikuti oleh 1.7570. Sekiranya menurun lebih rendah, perhatikan zon lengkungan 1.7177 – 1.7230.
Pound Britain juga mungkin terus melonjak tinggi dengan lebih berhati-hati menentang Dolar New Zealand, dengan sokongan yang meningkat dari bulan Disember yang menyokong bias kenaikan GBP/NZD. Rintangan segera nampaknya adalah zon infleksi 1.9879 – 1.9961. Walau bagaimanapun, perhatikan RSI. Perbezaan negatif mungkin muncul sekiranya harga mendedahkan tahap tertinggi pada Ogos iaitu 2.0271. Itu akan menjadi tanda momentum semakin pudar, mengisyaratkan penurunan lebih rendah.

Share Me