banner
BOJ Tiada Hampir Peralihan Dasar Monetari untuk Menyokong Yen

BOJ Tiada Hampir Peralihan Dasar Monetari untuk Menyokong Yen

Itulah mesej daripada tiga sumber yang biasa dengan pemikiran Bank of Japan (BOJ), dan ia sangat tersirat oleh diplomat pertukaran asing terkemuka negara itu minggu lalu dan sememangnya oleh ketua bank pusat Haruhiko Kuroda pada Julai.

Kerajaan – terutamanya Kementerian Kewangan (MOF) – telah berulang kali menyatakan rasa tidak puas hati terhadap kejatuhan yen tahun ini, yang pada 7 September turun sehingga 144.990 setiap dolar, turun 30% sejak akhir 2021.

Tetapi bank pusat adalah bebas dan oleh undang-undang diwajibkan untuk menangani inflasi dan keadaan ekonomi, bukan kadar pertukaran.

Sokongannya terhadap ekonomi yang lemah dengan kadar faedah yang sangat rendah adalah faktor utama di sebalik kelemahan yen, memandangkan bank pusat lain, terutamanya Rizab Persekutuan AS, mengetatkan dasar monetari dengan pantas, menjadikan mata wang mereka lebih menarik sebagai destinasi modal.

BOJ tidak berhasrat untuk menaikkan kadar faedah atau mengubah panduan dasar dovishnya untuk menyokong yen, kata sumber itu.

“BOJ tidak akan secara langsung menyasarkan kadar mata wang dalam panduan dasar,” kata salah seorang daripada mereka. “Ia melihat pergerakan yen dalam konteks bagaimana ia mempengaruhi ekonomi dan harga.”

“Keadaan ekonomi semasa tidak membenarkan mengubah dasar ultra longgar,” kata orang itu, menyatakan pandangan yang digemakan oleh dua sumber lain.
Kenyataan rasmi sebenarnya konsisten dengan itu.

BOJ telah menyertai kementerian kewangan dalam memberi amaran terhadap kejatuhan mendadak dalam mata wang. Tetapi Kuroda berkata pada bulan Julai,

“Sukar untuk mempercayai bahawa hanya dengan sedikit menaikkan kadar, anda boleh menghentikan penurunan yen.”

Pandangan itu masih dikongsi secara meluas dalam bank pusat, kata sumber itu.

Apabila MOF menyuarakan rasa tidak senangnya dengan kejatuhan yen, ia dikatakan sebagai tulang rahang – memberikan petunjuk bahawa ia mungkin campur tangan dalam pasaran untuk menyokong mata wang. Ini bertujuan untuk membuat peniaga berhati-hati dalam menjual yen.

Komen minggu lalu oleh Masato Kanda, seorang pegawai MOF yang berkhidmat sebagai diplomat mata wang tertinggi Jepun, menekankan perbezaan antara kerajaan dan bank pusat.

Kedua-duanya “sangat bimbang” tentang pergerakan yen yang pesat baru-baru ini, kata Kanda.

Tetapi beliau enggan mengulas mengenai dasar BOJ dan berkata “kerajaan” – bukannya “kerajaan dan BOJ” – bersedia menggunakan semua alat yang ada untuk memerangi penurunan yen yang berlebihan.

“Setiap daripada kita mempunyai mandat sendiri. Itulah sebabnya saya berhati-hati menggunakan ‘kerajaan’ sebagai subjek pada masa-masa dan ‘kerajaan dan BOJ’ pada masa lain,” kata Kanda kepada pemberita.

Beliau bercakap selepas mesyuarat antara kementerian dan bank pusat.

Panduan Dasar Dovish

Kelemahan ekonomi Jepun memberi sedikit alasan kepada BOJ untuk menarik balik rangsangan monetari yang menjejaskan yen. Bank pusat itu bersedia untuk mengekalkan kadar faedah sangat rendah dan panduan dasar dovish pada mesyuarat 21 dan 22 September.

Bagi mata wang, perkara yang paling boleh dilakukan ialah mengekalkan, atau mungkin mengukuhkan, amaran yang dimasukkannya dalam penyata dasarnya pada bulan Jun. Ia kemudian berkata bahawa ia akan “memerhati dengan teliti perkembangan pasaran kewangan dan mata wang, serta kesan ke atas ekonomi dan harga Jepun.”

Itu meninggalkan kemungkinan campur tangan pasaran MOF sebagai kebimbangan utama bagi pelabur yang bertaruh terhadap yen. Namun itu kelihatan mustahil, memandangkan Tokyo akan menghadapi kesukaran mendapatkan persetujuan yang diperlukan daripada ahli kumpulan ekonomi besar G7 yang lain.
“Pendirian dasar dovish BOJ akan menjadi tumpuan apabila bank pusat Eropah dan AS menaikkan kadar,” kata Masahiro Ichikawa, ketua strategi pasaran di Sumitomo Mitsui DS Asset Management. “Arah aliran yen yang lemah akan berterusan.”

Tetapi tumpuan BOJ terhadap inflasi dan ekonomi tidak bermakna ia tidak akan bertindak balas terhadap pergerakan mata wang, kata sumber itu.
Ia mungkin berasa terdorong untuk bertindak balas sekiranya berlaku kejatuhan bebas yang menjadi sangat melampau sehingga ekonomi dan kestabilan harga terancam, kata mereka.

Itu, bagaimanapun, bukanlah keadaan semasa.

Sumber: Reuters

Share Me