banner
BOJ Boleh Melaraskan Polisi Sangat Longgar Sebelum Tempoh Kuroda Berakhir

BOJ Boleh Melaraskan Polisi Sangat Longgar Sebelum Tempoh Kuroda Berakhir

Bank of Japan mungkin melaraskan dasar monetarinya yang sangat longgar sebelum penggal Gabenor Haruhiko Kuroda yang dovish berakhir April depan, jika ekonomi cukup kukuh untuk merangsang gaji yang lebih tinggi, kata bekas eksekutif bank pusat Eiji Maeda kepada Reuters pada hari Selasa.

Sebarang langkah sedemikian akan bertujuan untuk menangani kelemahan pelonggaran yang berpanjangan, seperti herotan pasaran yang disebabkan oleh kehadiran besar BOJ, dan bukannya mengetatkan dasar monetari, katanya.

Di bawah kawalan keluk hasil (YCC), BOJ menetapkan had 0.25% tersirat di sekitar sasaran 0%nya untuk hasil bon 10 tahun untuk memastikan kos pinjaman rendah dan merangsang ekonomi.

Hasil bon global yang meningkat telah menyukarkan BOJ untuk mempertahankan had hasil, kata Maeda, sambil menambah YCC menjadi sukar untuk dilayari apabila inflasi dan kadar faedah meningkat secara global.

“Inflasi global yang meningkat telah mendedahkan penyelewengan yang disebabkan oleh dasar monetari Jepun,” kata Maeda, yang mengekalkan hubungan rapat dengan penyandang penggubal dasar BOJ dan mempunyai pengetahuan mendalam tentang alasan di sebalik keputusan bank pusat itu.

“Dengan mengekalkan kadar jangka panjang tetap, BOJ menyebabkan turun naik dalam pasaran mata wang” dan mungkin menjejaskan ekonomi dengan mempercepatkan kejatuhan yen yang tidak diingini, katanya.

BOJ sepatutnya membenarkan kadar faedah jangka panjang meningkat lebih sejajar dengan hasil global yang lebih tinggi, seperti dengan menyasarkan tempoh yang lebih pendek daripada hasil 10 tahun semasa, tambahnya.

“Pada satu ketika pada masa hadapan, BOJ perlu menyesuaikan dasarnya,” kata Maeda. “Ada kemungkinan BOJ boleh berbuat demikian pada separuh kedua tahun fiskal semasa” yang berakhir pada Mac 2023, tambahnya.

Masa yang tepat akan bergantung sebahagian besarnya kepada sama ada ekonomi cukup kukuh untuk memastikan inflasi meningkat, dan mendorong firma untuk menaikkan gaji, kata Maeda.

Kuroda telah berulang kali menolak peluang untuk mengubahsuai YCC, dengan alasan bahawa inflasi tolakan kos baru-baru ini akan bersifat sementara, dan ekonomi yang lemah masih memerlukan sokongan monetari.

Tetapi Maeda berkata inflasi pengguna Jepun, kini sekitar 2%, boleh mempercepatkan kepada sekitar 3% jika penurunan yen selanjutnya terus meningkatkan kos import.

“Adalah tidak wajar untuk menukar dasar monetari sekarang,” kata Maeda. “Tetapi apabila keadaan ekonomi dan harga berlaku, BOJ mesti bertindak kerana YCC dan kadar faedah negatif tidak lagi diperlukan di Jepun.”

Sumber: Reuters

Share Me