banner
BOJ Berkemungkinan Menaikkan Ramalan Inflasi Hampir 2%, Bersumpah untuk Mengekalkan Dasar Mudah

BOJ Berkemungkinan Menaikkan Ramalan Inflasi Hampir 2%, Bersumpah untuk Mengekalkan Dasar Mudah

Bank of Japan (BOJ) berkemungkinan akan menaikkan unjuran inflasinya untuk tahun fiskal ini kepada hampir 2% pada mesyuarat dasar bulan ini kerana inflasi komoditi global memacu kos tenaga dan makanan, kata tiga sumber yang biasa dengan pemikiran bank itu.

Walaupun peningkatan itu akan membawa inflasi menghampiri sasaran 2%, bank pusat akan menekankan keazamannya untuk mengekalkan dasar monetari yang sangat longgar bagi menyokong pemulihan ekonomi yang rapuh, kata sumber itu.

“Inflasi pengguna mungkin meningkat kepada hampir 2% tahun fiskal ini, tetapi kebanyakannya disebabkan oleh kenaikan kos bahan api dan makanan,” kata salah satu sumber.

“Masih terlalu awal untuk menarik balik rangsangan kerana pertumbuhan gaji adalah perlahan dan ekonomi masih lemah,” kata sumber itu.
Dua sumber lain mengulangi pandangan itu.

Dalam unjuran suku tahunan baharu yang akan dikeluarkan pada mesyuarat dasar 27-28 April, BOJ berkemungkinan akan menaikkan unjuran inflasi pengguna terasnya untuk tahun fiskal semasa hingga Mac 2023 kepada melebihi 1.5% daripada anggaran semasa 1.1%, kata sumber itu .

Tinjauan Reuters pada Mac menunjukkan penganalisis menjangkakan inflasi pengguna teras mencecah 1.6% pada fiskal 2022.

Lembaga itu juga dijangka mengurangkan unjuran pertumbuhan tahun fiskal ini, kata sumber itu, memandangkan peningkatan kos bahan mentah yang disebabkan oleh perang Ukraine menjejaskan perdagangan global dan penggunaan domestik.

Ramalan semasa BOJ, yang dibuat pada bulan Januari, adalah untuk ekonomi berkembang 3.8% tahun fiskal ini, jauh lebih cepat daripada pertumbuhan 2.6% yang diunjurkan dalam tinjauan Reuters.

TIADA KELUAR DARI PANDANGAN

Kekangan bekalan yang berlarutan, penggunaan lembut dan tekanan daripada inflasi komoditi global telah menimbulkan keraguan terhadap pandangan BOJ bahawa ekonomi meningkat dan menuju pemulihan yang stabil.

Walaupun BOJ masih menjangkakan ekonomi pulih, ia berkemungkinan akan memberi amaran tentang peningkatan risiko terhadap prospek memandangkan krisis Ukraine memberi kesan kepada permintaan global dan domestik, kata sumber itu.

Penganalisis berkata inflasi Jepun berkemungkinan tidak akan memperoleh jenis momentum yang dilihat di negara seperti Amerika Syarikat, di mana kenaikan harga diiringi oleh pertumbuhan gaji yang kukuh, mendorong bank pusat merancang kenaikan kadar faedah yang agresif.

Unjuran baharu BOJ berkemungkinan akan menunjukkan inflasi pengguna kembali perlahan kepada sekitar 1% pada fiskal 2023 apabila kesan kenaikan harga bahan api baru-baru ini berkurangan, kata sumber itu.

Dalam ramalan semasa, BOJ menjangkakan inflasi pengguna teras mencecah 1.1% pada fiskal 2023.

Beberapa eksekutif BOJ, termasuk Gabenor Haruhiko Kuroda, telah berkata inflasi pengguna teras berkemungkinan akan meningkat kepada sekitar sasaran 2% bank itu mulai April disebabkan peningkatan kos bahan api dan kesan hilang daripada pemotongan yuran telefon bimbit yang lalu.

Mereka juga berkata BOJ tidak akan bertindak balas terhadap inflasi tolakan kos dengan dasar yang lebih ketat, dan ia akan mengekalkan rangsangan sehingga inflasi stabil mencecah 2% di belakang pertumbuhan gaji yang kukuh.

Pada mesyuarat dasar itu, BOJ secara meluas dijangka mengekalkan ikrar untuk membimbing kadar faedah jangka pendek pada -0.1% dan mengehadkan kos pinjaman jangka panjang sekitar 0%.

Sumber: REUTERS

Share Me