banner
Bogeyman Cukai India Menakutkan Pelabur Kripto Muda

Bogeyman Cukai India Menakutkan Pelabur Kripto Muda

Kerajaan India yang kurang bernasib baik yang mencari keuntungan besar atas keuntungan eksponen yang dibuat dalam aset digital sedang menangguhkan pelabur dalam kelas aset.

India akan mendapatkan cukai 30% ke atas semua keuntungan yang diperoleh daripada penjualan aset digital maya dan aset kripto mulai 1 April. Ia akan memotong cukai 1% pada sumber bagi setiap transaksi kripto mulai 1 Julai. Kerajaan juga tidak akan membenarkan pelabur untuk mengimbangi kerugian dengan keuntungan yang dibuat di tempat lain.

Jika itu tidak mencukupi, status undang-undang kelas aset juga bergantung pada limbo dengan Reserve Bank of India berulang kali memberi amaran terhadap urus niaga crypto, dan timbalan gabenornya malah mencadangkan larangan langsung.

“Undang-undang percukaian pada perdagangan crypto menakutkan saya sekarang,” kata Sagar Chatterjee. Usahawan berusia 35 tahun itu ingin melabur dalam mata wang kripto dan mempelbagaikan portfolio pelaburannya.

“Saya hampir tidak akan dapat membuat apa-apa keuntungan jika saya melabur dalam crypto dan keseluruhan pendapatan saya akan digunakan untuk membayar semua jenis cukai yang dikenakan ke atas kelas aset ini,” kata Chatterjee kepada Forkast. “Saya lebih suka berpegang kepada dana bersama buat masa ini di mana saya secara konsisten menempah keuntungan tanpa sebarang kebimbangan dan oleh itu lebih yakin dengan aset itu.”

Chatterjee tidak bersendirian. Ruang aset digital telah menarik kebanyakan pelabur muda dan kali pertama di negara yang akan terus mempunyai salah satu populasi termuda di dunia sehingga 2030.

Pertukaran kripto India mengatakan bahawa kira-kira separuh daripada pengguna mereka berumur di bawah 35 tahun dan mempunyai kebolehan mengambil risiko yang agak lebih baik dengan kecenderungan terhadap teknologi dan inovasi. Walau bagaimanapun, ramai daripada mereka sama ada dalam kurungan cukai pendapatan terendah atau tidak menjana pendapatan yang mencukupi untuk membayar cukai sama sekali.

India mengenakan cukai secara progresif dan berkadar dengan cukai langsung ke atas pendapatan antara 5% hingga 30%. Cukai tambahan antara 15% hingga 37% dikenakan ke atas orang kaya. Semua ini tidak termasuk levi tambahan yang digunakan secara seragam pada semua kurungan pendapatan.

Ini amat merugikan orang yang berada di bahagian bawah agihan pendapatan dan pelabur muda yang hanya berpendapatan bergaji.

Cukai tambahan bersama-sama dengan turun naik dalam kelas aset memberi kesan kepada pulangan apabila diselaraskan untuk risiko. Ini adalah benar terutamanya dalam persekitaran kadar yang semakin meningkat kerana pelabur mendapati mereka tidak mendapat pampasan yang cukup untuk risiko melabur di luar tempat selamat.

“Anda tidak pernah tahu perkara baharu yang akan dibuat oleh kerajaan,” kata Naimish Sanghvi yang berusia 33 tahun kepada Forkast. Pengasas platform berita mata wang kripto Coin Crunch India sedang mempertimbangkan untuk mengehadkan pelaburan crypto kepada 5% daripada portfolionya jika tidak sepenuhnya mengelak kelas aset pada tahun kewangan akan datang mulai 1 April. Kira-kira 20% daripada portfolionya telah dilaburkan dalam mata wang kripto dalam kewangan semasa tahun yang berakhir pada 31 Mac. “Tidak masuk akal untuk meletakkan wang saya di sana jika saya tidak boleh mengeluarkannya tanpa membayar cukai yang tinggi.”

Pada bulan April, Sanghvi merancang untuk menggabungkan semula portfolionya dengan saham dan dana bersama yang membentuk satu perempat daripada pelaburan daripada 10% sekarang. Mengurangkan pendedahan kriptonya masuk akal “terutamanya kerana ketidakpastian, cukai dan penelitian yang berlebihan, dan sifat mengejutkan perkara ini,” kata Sanghvi kepada Forkast.

Malah ada yang memunggah pelaburan kripto mereka buat kali pertama untuk mendapatkan permulaan baharu mulai 1 April.

Ambil contoh Neel Kukreti, 24 tahun, seorang YouTuber yang menyiarkan video pendidikan kripto di salurannya. Seorang pelabur dalam mata wang kripto sejak 2018, dia memberitahu Forkast dia menjual semua pelaburan kriptonya bulan ini. Itu membolehkan Kukreti menempah keuntungan dengan membayar kira-kira 20% cukai keuntungan modal untuk tahun kewangan semasa dan bukannya lebih daripada 30% tahun depan.

Ini adalah kali pertama dia menjual aset kriptonya, kata Kukreti.

“Saya melihat peningkatan dalam mata wang kripto dan minat di sekelilingnya,” kata Kukreti kepada Forkast. “Crypto nampaknya paling menjanjikan, itulah sebabnya saya terfikir untuk mengambil lompatan iman dan memasukinya.”

“Tahun kewangan akan datang, saya akan mengurangkan kekerapan dagangan kripto saya secara drastik supaya saya tidak kehilangan modal dengan membayar TDS pada setiap transaksi,” kata Kukreti, merujuk kepada akronim India untuk potongan cukai-pada-sumber. “Saya juga akan mengurangkan pendedahan kripto saya dan mengalihkan dagangan saya kepada saham kebanyakannya.”

Kukreti masih menyasarkan untuk melabur kira-kira 25% daripada portfolionya dalam crypto daripada 60% sebelum penjualan, katanya kepada Forkast.
Pakar berkata India adalah lebih baik memulakan dengan kadar cukai yang lebih rendah untuk kelas pelaburan yang masih baru. Ini akan membantu menangani peningkatan defisit fiskal walaupun ekonomi negara bergerak ke arah normalisasi selepas penutupan berkaitan COVID.

Defisit fiskal India — perbezaan antara jumlah hasil dan jumlah perbelanjaan kerajaan — diunjurkan pada 6.9% untuk tahun fiskal yang berakhir pada Mac 2022, lebih tinggi daripada anggaran sebelumnya.

Kerajaan telah bertindak tegas dengan menghantar tuntutan cukai kepada pelabur yang mengaut keuntungan daripada perdagangan kripto seawal 2017. Menurut tuntutan yang dilihat oleh Forkast, pelabur telah diminta menjelaskan perbezaan antara pendapatan yang diisytiharkan kepada pihak berkuasa cukai tempatan dan pelaburan yang dibuat dalam mata wang kripto.

Ikan besar pun tak terlepas.

Bintang Bollywood dan ikon India, Amitabh Bachchan dilaporkan membayar kira-kira AS$130,000 (kira-kira 10 juta rupee India) dalam cukai barangan dan perkhidmatan (GST) ke arah penjualan token tidak boleh digunakan (NFT) pada November tahun lalu. Pertukaran juga berada dalam bahagian silang jabatan cukai. Pihak berkuasa Cukai Barang dan Perkhidmatan Pusat berkata pada hari Isnin bahawa ia mengumpul lebih AS$10 juta daripada 11 bursa crypto yang dituduh mengelak GST.

Maka tidak hairanlah bahawa tanaman muda India dan tidak begitu bertumit agak baik tidak terlalu bersemangat lagi untuk melabur dalam aset digital.
“Saya fikir golongan muda yang berani yang ingin meneroka dunia ini lebih suka melabur dalam aset lain seperti komoditi atau saham, di mana layanan cukainya kurang kejam,” kata pakar pasaran kewangan Pradeep Gooptu. “Mata wang kripto di India tiba-tiba menjadi seperti rumah atau kereta yang tidak diinsuranskan — jika anda mengalami kerugian, ia hilang untuk selamanya.”

Sumber: Forkast

Share Me