banner
Bitcoin Petunjuk Di Bahagian Bawah, Tetapi Ia Mungkin Berbeza Kali Ini

Bitcoin Petunjuk Di Bahagian Bawah, Tetapi Ia Mungkin Berbeza Kali Ini

Ini adalah latihan yang berterusan apabila sesuatu aset terperangkap dalam pengeluaran yang berpanjangan dan mendalam: Orang ramai melihat carta, mereka menyemak penunjuk ini atau itu dan mereka mengeluarkan senarai semak mereka untuk cuba memikirkan bila ia mungkin menemui lantai. Untuk Bitcoin, terdapat banyak tindakan sedemikian yang berlaku sekarang, dengan isyarat teknikal yang pada masa lalu telah mencadangkan pembentukan sedemikian.

Penganalisis di Glassnode menjejaki beberapa tolok — daripada contoh apabila Bitcoin merosot di bawah purata bergerak hingga apabila ia ditutup di bawah ukuran harga baki yang dipanggil, yang mencerminkan harga pasaran yang sepadan dengan nilai yang dibayar untuk syiling tolak nilai yang akhirnya direalisasikan. Apa yang mereka lihat sekarang ialah kebanyakan langkah ini semuanya berkelip dalam cara yang sama, sesuatu yang jarang berlaku.

Dalam tempoh lima tahun yang lalu, penganalisis berkata, hanya terdapat enam regangan serupa yang lain, beberapa daripadanya bertepatan dengan bahagian bawah pasaran menurun, seperti pada November 2018 dan Mac 2020. Tetapi mungkin kali ini membuktikan sebaliknya?

“Kes untuk pembentukan bawah Bitcoin adalah satu berdasarkan penguasaan pelabur yang kuat, paras terendah dalam sejarah yang ketara dalam banyak pengayun makro, dan pertemuan yang kuat dengan harga yang berlegar dalam jarak yang ketara bagi beberapa model harga pasaran beruang,” tulis penganalisis Glassnode. “Bagaimanapun, bolehkah HODLers ini memegang barisan?”

Bitcoin pada Khamis lalu menutup salah satu suku terburuk dalam rekod, memberikan 60% dalam tempoh April-Jun. Syiling itu telah melalui Jumaat lepas kehilangan 70% nilai sejak tahap tertinggi November. Dalam persekitaran ini, aktiviti perdagangan spot Bitcoin telah menurun “secara ketara”, menurut Arcane Research. Sementara itu, aset di bawah pengurusan untuk produk pelaburan crypto pada bulan Jun mencapai rekod terendah, dengan dana dagangan bursa mengalami kejatuhan terbesar — kategori itu menyaksikan penurunan lebih daripada 50% kepada AS$1.3 bilion (kira-kira RM5.75 bilion), menurut CryptoCompare.

Bitcoin meningkat 2.9% pada pagi Selasa (5 Julai) di Eropah untuk menembusi melebihi paras AS$20,000.

Pesalah biasa adalah untuk dipersalahkan – Rizab Persekutuan AS cenderung untuk menaikkan kadar faedah untuk mengurangkan inflasi, walaupun ia mencederakan ekonomi; penjualan merentasi pelbagai kelas aset dan sentimen yang memburukkan; dan senarai firma kripto, pemberi pinjaman dan dana lindung nilai yang semakin meningkat akibat kemelesetan. Dan Morehead dari Pantera Capital berkata baru-baru ini bahawa kemungkinan terdapat lebih banyak “kemerosotan besar” dalam beberapa bulan akan datang.

Ross Mayfield, seorang penganalisis strategi pelaburan di Baird, mengatakan bahawa banyak kesakitan setakat ini telah ditetapkan sebagai kripto – atau sekurang-kurangnya Bitcoin. Tetapi, “itu bukan untuk mengatakan ia tidak boleh turun lebih rendah dalam tempoh terdekat kerana Fed akan terus menaikkan kadar faedah, dan jika kita memasuki kemelesetan, akan ada kurang selera untuk aset yang sangat berisiko dan spekulatif”, beliau berkata melalui telefon. “Ia pastinya menghadapi persekitaran yang mencabar pada masa hadapan,” tambah Mayfield.

Aktiviti dalam rantaian cenderung tinggi semasa pasaran menaik dan terus meningkat semasa ranap pasaran apabila peserta berebut untuk menurunkan kedudukan mereka, menurut Arcane Research. Apabila harganya stabil pada paras yang rendah, aktiviti sedemikian juga cenderung menurun. “Nampaknya kita berada dalam tempoh sedemikian sekarang,” tulis Jaran Mellerud firma itu dalam satu nota. “Blockchain Bitcoin telah memasuki mod hibernasi apabila musim sejuk crypto menandakan kehadirannya.”

Satu tanda positif: Brett Munster di Blockforce Capital menunjukkan bahawa biasanya semasa pasaran beruang, syiling dikeluarkan dari storan sejuk dan didepositkan semula ke bursa, yang boleh menunjukkan niat untuk menjual. Sekarang, bukan itu yang berlaku.

“Selain kira-kira 80,000 syiling yang dibuang ke pasaran oleh yayasan Luna dalam percubaan yang gagal untuk mempertahankan pasak UST, kami terus melihat aliran Bitcoin yang stabil keluar dari bursa dan disimpan untuk pengumpulan jangka panjang, ” tulis Munster. Di samping itu, bilangan dompet dengan jumlah bukan sifar Bitcoin di dalamnya telah berkembang, antara perkembangan lain.

“Tidak seperti pada 2018, apabila permintaan untuk Bitcoin jatuh semasa kejatuhan harga itu, tidak ada tanda-tanda penerimaan yang perlahan hari ini,” katanya. “Walaupun berlaku kejatuhan harga baru-baru ini, asas Bitcoin boleh dikatakan lebih kukuh sekarang berbanding bila-bila masa dalam sejarahnya.”

Sumber: Bloomberg

Share Me