banner
Bitcoin Memperolehi Pengukuhan Institusi

Semalam, Bitcoin naik 4.62% berbanding dolar AS, menutup sesi pada tahap 35.407.0 dan mendapat tempat untuk sesi kelima berturut-turut. Sejak awal minggu ini, Bitcoin telah meningkat 13.66% berbanding dolar AS, memperoleh kenaikan untuk minggu kedua berturut-turut setelah memperolehi 7.24% pada minggu sebelumnya.
Pada hari Ahad, Bitcoin berjaya mencapai tahap 39,000, yang luar biasa memandangkan baru-baru ini ia jatuh di bawah tahap 30,000 setelah penjualan saham dan peningkatan penghindaran risiko.
Mata wang kripto lain juga berjaya mendapat tempat semasa sesi. Ethereum naik 1.83% berbanding dolar AS, menutup sesi pada tahap 2.190.59, diikuti oleh Dogecoin, yang memperoleh 1.75% semasa sesi dan ditutup pada tahap 0.197533. Begitu juga, Ripple memperoleh 0.03% semasa sesi dan ditutup pada tahap 0.60685, diikuti oleh Litecoin yang memperoleh 1.64% semasa sesi dan ditutup pada tahap 127.590.
Baru-baru ini, Elon musk mengulas dalam persidangan bahawa Tesla sekali lagi mempertimbangkan untuk menerima Bitcoin sebagai bentuk pembayaran, dengan alasan bahawa pelombong kini menggunakan lebih banyak sumber tenaga yang boleh diperbaharui.
“Tenaga jangka panjang dan boleh diperbaharui akan menjadi tenaga yang paling murah, tetapi ia tidak akan berlaku dalam masa satu malam,” kata Musk. “Tetapi selagi ada usaha nyata dan tekad oleh masyarakat perlombongan untuk bergerak ke arah pembaharuan, maka jelas Tesla dapat menyokongnya.”
Sebelum ini, Tesla telah berhenti menerima pembayaran dalam Bitcoin, dengan menyatakan bahawa terdapat kebimbangan mengenai kesan persekitaran dari perlombongan Bitcoin. Hujah yang sama ini telah diberikan oleh pemerintah China untuk menjelaskan mengapa pihaknya melarang perlombongan di wilayahnya, walaupun banyak yang percaya bahawa pemerintah berusaha untuk menghalang kemungkinan persaingan yuan digital.
Prospek ekonomi dunia tetap tidak menentu walaupun pemulihan ekonomi dan kempen vaksinasi besar-besaran. Ini disebabkan oleh penyebaran varian delta virus COVID-19, yang diyakini lebih mudah menular daripada jenis lain dan boleh menyebabkan gelombang penutupan dan sekatan yang lain.
Tekanan inflasi juga meningkat, yang terutama berkaitan dengan rancangan rangsangan pentadbiran Biden, walaupun ada yang berpendapat, termasuk Biden sendiri, bahawa inflasi diharapkan tidak akan kekal lama
Sejak awal wabak ini, 194,846,419 individu telah dijangkiti, mengakibatkan 4,175,431. Setakat ini, 3.86 bilion dos telah diedarkan di kalangan penduduk dunia, sementara 1.07 bilion kini diberi vaksin sepenuhnya, yang menyumbang 13.7% daripada populasi.
Menjelang 6:42 GMT, Bitcoin naik 15,13% berbanding dolar AS, mencapai tahap 38,979.0.

Share Me