banner
Bitcoin Di Tengah-tengah Perang dan Inflasi: Tempoh Ketidakpastian Besar

Bitcoin Di Tengah-tengah Perang dan Inflasi: Tempoh Ketidakpastian Besar

Bitcoin di tengah-tengah peperangan dan ketidakpastian

Selepas tercetusnya konflik di Ukraine diikuti dengan tempoh inflasi yang tinggi, terutamanya disebabkan oleh kenaikan harga komoditi, gas dan minyak mendahului.

Selepas tempoh awal pelarasan akibat pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, harga mata wang kripto mula-mula disatukan pada sekitar $42,000, kemudian menembusi rintangan pada $45,000 dan menghampiri $50,000, yang ramai percaya boleh dicapai dalam jangka pendek.

Apa yang kelihatan semakin jelas ialah baru-baru ini Bitcoin telah meningkatkan korelasinya dengan indeks saham AS dan terutamanya dengan indeks teknologi Nasdaq.

Walau bagaimanapun, masih terdapat perdebatan meluas yang telah berlaku sejak sekian lama antara mereka yang menganggap Bitcoin sebagai emas digital baharu dan oleh itu instrumen anti-inflasi yang sah dan perlindungan terhadap detik-detik pergolakan pasaran dan mereka yang sebaliknya melihat mata wang kripto. sebagai instrumen spekulatif setanding dengan saham, jika tidak dalam beberapa kes malah lebih tidak menentu.

Tempoh pergolakan tertentu yang sedang kita alami, yang jelas memberi kesan yang kuat terhadap pasaran dunia dan ekonomi, nampaknya membuktikan mereka yang berpendapat bahawa Bitcoin adalah alat yang berguna untuk melindung nilai terhadap risiko inflasi yang tinggi dan krisis pasaran yang betul. Harga mata wang kripto terbesar telah meningkat sejak bulan lalu (sekitar 7%) dan terdapat setiap petunjuk bahawa kenaikan akan berterusan.

Korelasi antara crypto dan konflik

Sudah tentu, peranan yang dimainkan oleh mata wang kripto dalam konflik memainkan peranan penting dalam harga mata wang kripto utama. Kedua-dua Ukraine dan Rusia nampaknya memilih mata wang kripto sebagai alternatif kepada mata wang tradisional.

Rusia sedang mempertimbangkan mata wang kripto sebagai satu cara untuk membendung beban sekatan, termasuk membayar bekalan gas dalam Bitcoin, dan sebagai satu cara untuk mengatasi kuasa dolar dalam arena kewangan global.

Evgeny Grabchak, timbalan menteri tenaga Rusia, dalam beberapa hari kebelakangan ini mencadangkan menghalalkan perlombongan mata wang kripto di negara itu secepat mungkin, untuk menjadikan Rusia hab global yang penting untuk crypto.

Ukraine, bagi pihaknya, telah memutuskan untuk menghalalkan penggunaan dan pemilikan mata wang kripto di negara itu, berikutan kejayaan luar biasa keputusannya untuk menerima bantuan dalam mata wang kripto (markah $100 juta telah melebihi dalam beberapa hari sahaja).

Semua fakta ini boleh mencadangkan bahawa penggunaan mata wang kripto akan berkembang, terutamanya memandangkan dunia yang sentiasa berubah yang mungkin tidak akan sama lagi.

Bagi mereka yang percaya kepada guru kewangan dan jutawan yang memberikan nasihat tentang cara melabur dalam jangka sederhana dan panjang, mungkin berguna untuk melihat apa yang dikatakan oleh Robert Kiyosaki, pengarang salah satu penjual terbaik kewangan paling berjaya dalam sejarah: “Bapa Kaya Ayah yang malang”.

Beberapa minggu lalu, dia mengumumkan bahawa dia telah melabur dalam minyak, emas, perak dan terutamanya Bitcoin dengan tepat untuk menghadapi situasi hiperinflasi ini, yang dia percaya akan bertahan.

Sumber: The Cryptonomist.

Share Me