banner
Binance Mengatasi Coinbase: Kini Memegang Bitcoin Terbanyak di Dunia

Binance Mengatasi Coinbase: Kini Memegang Bitcoin Terbanyak di Dunia

Binance mengesahkan keunggulannya ke atas Coinbase dan pertukaran lain. Sebagai tambahan kepada pertumbuhannya yang berterusan, kini ia merupakan bursa yang memegang paling banyak Bitcoin di dunia.

Nasib Binance dan Coinbase sangat berbeza antara satu sama lain apabila pasaran beruang melanda. Binance dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Changpeng Zhao menjadi tajuk utama dalam akhbar kripto melalui pertunjukan kekerasan dan meneruskan pengambilan pekerja. Coinbase dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Brian Armstrong sebaliknya menimbulkan pelbagai kebimbangan. Ini termasuk gelombang pemberhentian, jeda dalam pengambilan dan juga khabar angin kemungkinan muflis.

Binance: ketuanan yang tidak dicabar?

Binance terus melakar perjalanannya dan seterusnya mengukuhkan dirinya sebagai pemain utama dalam industri crypto, dengan pengaruh yang tidak berkesudahan. Token BNBnya adalah ke-5 dari segi had pasaran dan stablecoinnya berada di tempat ke-6.

Walaupun kebanyakan syarikat mengenakan penggantungan dan had pembayaran ke atas pengguna mereka, Binance terus mengambil langkah yang menunjukkan lebih penjimatan kos daripada pengeluaran yuran.

Malah, Binance mengumumkan beberapa minggu lalu bahawa lebih daripada 2,000 pekerjaan tersedia di syarikat itu, dengan keinginan untuk pertumbuhan dan pengembangan diburukkan lagi oleh pasaran beruang semasa. Pada masa yang sama, sementara banyak syarikat atau platform pertukaran menggantung perjanjian komersial tertentu, Binance menggandakan perkongsian. Ini adalah menerusi perkongsian dengan bintang Portugal, Cristiano Ronaldo. Ronaldo mempunyai akaun Instagram paling ramai diikuti di dunia dengan lebih daripada 400 juta pengikut.

Akhirnya, sebagai langkah pertama untuk meraikan ulang tahunnya yang ke-5, bursa telah memutuskan untuk membuat yuran transaksi percuma pada Bitcoin dan mengekalkan perubahan ini selepas itu.

Coinbase – masih bergelut

Sementara itu, bursa Amerika Utara masih mendapat akhbar negatif. Malah baru-baru ini, khabar angin telah timbul semula selepas Coinbase memutuskan untuk menggantung program gabungannya. Selepas itu, kegagalan berterusan dengan kejatuhan pasaran NFT dan kejatuhan saham Coinbase di pasaran saham.

Walaupun pertukaran Coinbase adalah platform yang memegang paling banyak BTC sejak 2014, dinamik telah diterbalikkan sepenuhnya sejak 2021. Sebelum ini, kedua-dua Coinbase dan Binance (lebih muda 5 tahun), memperoleh BTC. Walau bagaimanapun, sejak 2021, Binance telah menyaksikan pegangan bitcoinnya meningkat dengan mendadak manakala Coinbase telah melakukan sebaliknya. Crossover akhirnya berlaku pada hari Isnin, 18 Julai.

Graf di bawah, daripada analisis Glassnode, menunjukkan penyerahan yang bermula pada 2021, apabila aliran masuk ke Binance sangat tinggi.

Kini, peralihan kuasa nampaknya telah menjadi kenyataan, dan sukar untuk melihat bagaimana Coinbase boleh memulihkan “takhtanya” sementara Binance terus berkembang. Pada masa hadapan, Coinbase bahkan boleh diatasi oleh bursa lain seperti FTX, yang juga berkembang dalam pasaran beruang semasa.

Sumber: Binance

Share Me