banner
Bilakah Korea Akan Menanggalkan Peraturan Topeng Muka Dalaman?

Bilakah Korea Akan Menanggalkan Peraturan Topeng Muka Dalaman?

Selepas hampir dua tahun sejak mandat topeng tertutup pertama kali dilaksanakan di Korea, pakar berdebat sama ada kerajaan perlu menyemak semula keperluan itu, kerana beberapa negara telah menarik balik atau melonggarkan mandat itu.

Untuk membantu membendung penularan koronavirus, kerajaan memerlukan topeng memakai topeng di luar dan di dalam rumah bermula dari 13 Okt. 2020. Mandat topeng luar telah ditarik balik pada 2 Mei tahun ini, memandangkan jumlah jangkitan baharu menunjukkan trend menurun selepas Gelombang Omicron BA.1 dan BA.2 memuncak pada bulan Mac.

Tetapi keperluan untuk memakai topeng di ruang dalaman seperti pejabat, kafe, hospital dan pengangkutan awam tetap berlaku, dengan pelanggar dikenakan denda 100,000 won ($72).

Walau bagaimanapun, kini negara lain seperti Denmark dan Singapura, bersama-sama dengan negeri di AS, telah mengeluarkan atau mengurangkan keperluan topeng untuk ruang dalaman, ada yang menggesa kerajaan Korea untuk membuat pelarasan serupa.

“Akhirnya, mandat topeng dalaman, serta peraturan pengasingan diri mandatori untuk pembawa virus harus dibatalkan,” kata Jung Jae-hun, seorang profesor perubatan pencegahan di Sekolah Perubatan Gachon. “Mungkin terdapat pandangan yang berbeza (dalam kalangan pakar dan pihak berkuasa) tentang bila masa yang sesuai untuk menghapuskan langkah itu, tetapi Korea berada pada tahap untuk memulakan perbincangan mengenainya.”

Beliau menasihatkan bahawa pihak berkuasa perlu meringankan mandat topeng secara beransur-ansur, contohnya, dengan terlebih dahulu menarik balik keperluan untuk kemudahan dengan risiko penularan virus yang agak rendah dan melonggarkan peraturan untuk kanak-kanak dalam kalangan kumpulan umur lain.

Pakar perkembangan kanak-kanak telah menyatakan kebimbangan bahawa pemakaian topeng muka berpanjangan boleh memberi kesan negatif kepada kanak-kanak, memperlahankan bahasa dan perkembangan sosial mereka kerana mereka tidak dapat melihat muka dan mulut orang dewasa.

Jung Ki-suk, seorang profesor di jabatan penyakit pernafasan dan alahan di Universiti Hallym, yang mengetuai pasukan respons khas COVID-19 kerajaan, berkata topeng dalaman boleh ditanggalkan pada musim bunga akan datang.

“Saya harap peraturan topeng boleh diringankan di Korea seperti di negara Eropah,” katanya semasa wawancara radio MBC, Selasa, berkongsi pengalaman baru-baru ini di persidangan penyakit pernafasan yang diadakan di Eropah. “Malah doktor pernafasan tidak memakai topeng di dalam rumah, yang membuatkan saya berfikir bahawa kita (Korea) boleh pergi dengan cara yang sama.”

Jung menambah bahawa ia mungkin selamat untuk menghapuskan mandat musim bunga akan datang selepas musim selesema musim sejuk yang akan datang, sambil melihat bagaimana wabak itu berkembang.

Agensi Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea (KDCA), bagi pihaknya, mengambil sikap berhemat untuk menamatkan mandat topeng, memandangkan ancaman yang semakin meningkat – musim selesema yang teruk berlaku pada masa yang sama dengan lonjakan kes koronavirus.

“Terdapat kemungkinan besar kita akan melihat kedua-dua penyakit berjangkit (selesema dan COVID-19) merebak. Kita melihat peningkatan pesakit selesema, yang tidak diperhatikan sejak beberapa tahun lalu,” kata Lim Sook-young, seorang pegawai kanan KDCA, semasa taklimat.

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan tentang bila keperluan topeng akan ditarik balik, dia berkata, “Kami akan menyemak masa untuk menarik balik peraturan topeng dengan memantau situasi virus di dalam dan luar negara dan mengumpul pendapat pakar juga.”

Sementara itu, KDCA melaporkan 93,981 jangkitan baharu pada Selasa, meningkatkan jumlah kumulatif kepada 24,193,038. Angka harian melonjak hampir 37,000 daripada hari sebelumnya, mungkin disebabkan peningkatan perjalanan dan perhimpunan semasa cuti Chuseok pertama (dari 9 hingga 12 Sep) sejak langkah penjarakan sosial ditarik balik.

Sumber: koreatimes

Share Me