banner
Biden Meningkatkan Kadar Royalti Minyak, Meningkat Kembali Jualan Pajakan

Biden Meningkatkan Kadar Royalti Minyak, Meningkat Kembali Jualan Pajakan

Kadar royalti untuk pajakan baharu akan meningkat kepada 18.75% daripada 12.5%. Itu adalah lonjakan 50% dan menandakan kenaikan pertama kepada royalti untuk kerajaan persekutuan sejak ia dikenakan pada tahun 1920-an.

Biden menggantung pajakan baharu hanya seminggu selepas memegang jawatan pada Januari 2021. Seorang hakim persekutuan di Louisiana mengarahkan penjualan disambung semula, berkata pegawai Dalam Negeri tidak memberikan “penjelasan rasional” untuk membatalkannya.

Kerajaan mengadakan lelongan pajakan luar pesisir di Teluk Mexico pada November, walaupun mahkamah kemudian menyekat penjualan itu sebelum pajakan dikeluarkan.

Pengumuman Jumaat dibuat di tengah-tengah tekanan untuk Biden untuk mengembangkan pengeluaran minyak mentah AS ketika wabak dan perang di Ukraine menggegarkan ekonomi global dan harga bahan api telah meningkat. Demokrat menghadapi gesaan dari dalam partinya sendiri untuk melakukan lebih banyak lagi bagi mengekang pelepasan bahan api fosil yang mendorong perubahan iklim.

Pajakan untuk 225 batu persegi (580 kilometer persegi) tanah persekutuan terutamanya di Barat akan ditawarkan untuk dijual dalam notis yang akan disiarkan pada hari Isnin, kata pegawai. Petak tersebut mewakili kira-kira 30% kurang tanah daripada yang dicadangkan oleh pegawai untuk dijual pada bulan November dan 80% kurang daripada yang dicalonkan oleh industri pada asalnya.

Notis jualan akan meliputi keputusan pajakan di sembilan negeri — Wyoming, Colorado, Utah, New Mexico, Montana, Alabama, Nevada, North Dakota dan Oklahoma.

Pegawai Jabatan Dalam Negeri enggan menyatakan negeri mana yang akan mempunyai petak untuk dijual atau memberikan pecahan jumlah tanah mengikut negeri, dengan mengatakan bahawa maklumat akan dimasukkan dalam notis jualan hari Isnin. Mereka berkata, pengurangan kawasan yang ditawarkan mencerminkan tumpuan kepada pajakan di lokasi berhampiran pembangunan minyak dan gas sedia ada termasuk saluran paip.

Beratus-ratus bidang tanah awam yang dicalonkan oleh syarikat untuk dipajak sebelum ini telah digugurkan daripada penjualan pajakan akan datang kerana kebimbangan mengenai hidupan liar yang dicederakan oleh pelantar penggerudian.

Pada masa itu, pegawai berkata pembakaran bahan api daripada baki pajakan boleh menelan belanja berbilion dolar dalam kesan perubahan iklim. Bahan api fosil yang diekstrak dari tanah awam menyumbang kira-kira 20% daripada pelepasan gas rumah hijau AS berkaitan tenaga, menjadikannya sasaran utama untuk aktivis iklim yang ingin menutup pajakan.

Republikan mahukan lebih banyak penggerudian, berkata ia akan meningkatkan kebebasan tenaga AS dan membantu mengurangkan kos minyak mentah. Tetapi syarikat minyak telah teragak-agak untuk mengembangkan penggerudian kerana ketidakpastian tentang berapa lama harga tinggi akan berterusan.
Pengumuman Jumaat dibuat selepas pegawai Dalam Negeri menaikkan prospek kadar royalti yang lebih tinggi dan kurang tanah tersedia untuk penggerudian dalam laporan pembaharuan pajakan yang dikeluarkan tahun lepas.

“Selama terlalu lama, program pajakan minyak dan gas persekutuan telah mengutamakan kehendak industri ekstraktif,” kata Setiausaha Deb Haaland. “Hari ini, kami mula menetapkan semula cara dan perkara yang kami anggap sebagai penggunaan tertinggi dan terbaik sumber orang Amerika.”

Tetapi langkah itu membawa kecaman daripada kedua-dua hujung spektrum politik: Pencinta alam sekitar mengejek keputusan untuk menahan jualan yang tertangguh, manakala wakil industri minyak berkata kadar royalti yang lebih tinggi akan menghalang penggerudian.

Nicole Ghio bersama kumpulan alam sekitar Friends of the Earth berkata Biden meletakkan keuntungan industri minyak di hadapan generasi akan datang yang perlu menangani akibat yang semakin teruk akibat perubahan iklim.

“Jika Biden mahu menjadi pemimpin iklim, dia mesti berhenti melelong tanah awam kami kepada Big Oil,” kata Ghio dalam satu kenyataan melalui e-mel.
Naib Presiden Institut Petroleum Amerika Frank Macchiarola berkata pegawai telah mengeluarkan beberapa petak paling penting yang ingin digerudi oleh syarikat sambil menambah “halangan baharu” yang akan menghalang syarikat daripada melabur dalam penggerudian di tanah awam.

Jualan pajakan dan royalti yang dibayar syarikat ke atas minyak dan gas yang diekstrak membawa lebih daripada $83 bilion hasil sepanjang dekad yang lalu. Separuh wang daripada penggerudian darat pergi ke negeri di mana ia berlaku.

Kebanyakan negeri dan banyak pemilik tanah persendirian memerlukan syarikat membayar kadar royalti lebih tinggi daripada 12.5%, dengan beberapa negeri mengenakan 20% atau lebih, menurut pegawai persekutuan.

Kadar royalti minyak yang dihasilkan daripada rizab persekutuan di perairan dalam di Teluk Mexico ialah 18.75%. Dalam lelongan November yang kemudiannya dibatalkan, syarikat tenaga termasuk Shell, BP, Chevron dan ExxonMobil menawarkan gabungan $192 juta untuk hak penggerudian luar pesisir di Teluk.

Pajakan baharu yang dibangunkan boleh terus menghasilkan minyak mentah sepanjang tahun 2030, apabila Biden telah menetapkan matlamat untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sekurang-kurangnya 50%, berbanding dengan tahap 2005. Para saintis berkata dunia perlu berada dalam perjalanan yang baik untuk mencapai matlamat itu dalam dekad yang akan datang untuk mengelakkan perubahan iklim yang membawa bencana.

Pakar ekonomi berkata kadar royalti yang lebih tinggi akan mempunyai kesan yang agak kecil ke atas pelepasan global, kerana sebarang pengurangan dalam minyak dan gas dari tanah persekutuan akan sebahagian besarnya diimbangi oleh bahan api dari sumber lain.

Sumber:AP

Share Me