banner
Biden Mengambil Pusingan Kemenangan atas Sekatan Rusia tetapi Hegemoni Dolar AS Menunjukkan Retak

Biden Mengambil Pusingan Kemenangan atas Sekatan Rusia tetapi Hegemoni Dolar AS Menunjukkan Retak

Sepanjang tiga minggu yang lalu, pada setiap peluang yang dia dapat, Biden telah memuji tanpa henti bagaimana dia dan pentadbirannya dapat mengumpulkan sekutu AS untuk menghukum Rusia. “Saya menghabiskan berjam-jam menyatukan Sekutu Eropah kami,” katanya dalam ucapan Negara Kesatuan pertamanya di Kongres AS.

Walau bagaimanapun, walaupun Biden mengambil pusingan kemenangan ke atas “kepimpinan” AS di kalangan apa yang beliau panggil “negara yang mencintai kebebasan di Eropah, Amerika dan benua Asia dan Afrika”, kempen ekonomi habis-habisan beliau menentang Rusia juga telah mendedahkan keretakan dalam kuasa dolar AS dalam perdagangan global dan sistem kewangan.

Ketika AS dan sekutunya melakukan “nuklear” dengan mengenakan sekatan terhadap Rusia, menghalang transaksi kewangan dan perdagangan tenaga dan merampas aset Rusia, ramai di seluruh dunia melihat secara langsung bahaya meletakkan semua telur dalam satu bakul – sistem yang didominasi dolar. Ada yang difahamkan bimbang tentang potensi kerugian dan risiko daripada sekatan Barat terhadap Rusia, walaupun mereka bukan sasaran dan kini tertanya-tanya apa yang perlu dilakukan seterusnya.

India, ekonomi keenam terbesar di dunia, sememangnya salah satu daripadanya. Minggu ini, laporan media tempatan mengatakan bahawa negara itu merancang untuk membeli minyak Rusia pada harga diskaun dan menganggap yuan China sebagai mata wang rujukan dalam mekanisme penyelesaian pembayaran India-Rusia. Mekanisme perdagangan rupee-ruble akan membolehkan pengeksport India dibayar dalam rupee untuk eksport mereka ke Rusia dan bukannya dolar atau euro di tengah-tengah sekatan terhadap Rusia.

Juga, media melaporkan minggu ini bahawa Arab Saudi, salah satu pengeluar minyak terbesar dunia, sedang mempertimbangkan untuk menghentikan dolar AS dalam eksport minyaknya ke China. Pihak Saudi sedang dalam “perbincangan aktif” dengan Beijing untuk menetapkan harga beberapa eksport minyaknya ke China dalam yuan China, Wall Street Journal melaporkan, sambil menyatakan bahawa langkah itu akan menjejaskan penguasaan dolar AS ke atas pasaran petroleum global.

Adalah penting untuk menunjukkan bahawa kedua-dua kerajaan India dan Saudi tidak mengumumkan secara terbuka rancangan sedemikian, dan bahawa mereka masih jauh daripada menjadi kenyataan jika ia menjadi kenyataan. Juga, adalah sama penting untuk ambil perhatian bahawa walaupun laporan menyebut kemungkinan penggunaan yuan China, kita tidak seharusnya terlalu memikirkan bahawa mata wang China, atau mana-mana mata wang lain, boleh mencabar status semasa dolar AS di peringkat global. perdagangan dan pasaran kewangan, apatah lagi menggantikannya. Adalah lebih selamat untuk mengatakan bahawa ia tidak akan berlaku dalam masa terdekat. Jika ada, sekatan telah menunjukkan bahawa penguasaan dolar AS masih kukuh.

Intinya, bagaimanapun, ialah ketuanan tersebut telah menunjukkan keretakan. Dolar AS mendapat kedudukan dominan bukan kerana mata wang itu sendiri mempunyai nilai, tetapi kerana kredibiliti kerajaan AS. Dalam erti kata lain, sebahagian besar negara di seluruh dunia mengamalkan sistem pembayaran dolar kerana mereka mempunyai kepercayaan terhadap kestabilan kerajaan, ekonomi dan mata wang AS.

Kepercayaan itu perlahan-lahan tetapi semakin hilang sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerana kerajaan AS semakin menyalahgunakan hegemoni kewangannya dan sentiasa menggunakan sekatan terhadap kedua-dua musuh dan sekutunya yang dianggap, dan menggunakan kuasanya untuk membuli dan merampas aset dolar secara haram. negara-negara lain.

Itu boleh menjadi lebih teruk kerana AS, selepas dihina dalam peperangan baru-baru ini, mungkin menggunakan senjata kewangan dan bukannya tentera AS untuk menghukum mana-mana negara yang tidak tunduk kepada kehendaknya. Sekali lagi, tidak ada negara yang akan terkeluar daripada had apabila melibatkan sekatan AS, seperti yang ditunjukkan oleh bekas Presiden AS Donald Trump dengan sekatannya terhadap negara Eropah dan sekutu AS yang lain. Kira-kira 30 negara telah menyertai AS untuk menyekat Rusia, tetapi kesemuanya telah atau akan menjadi sasaran Washington suatu hari nanti. Perlu diingat bahawa ia dipercayai secara meluas bahawa Trump akan bertanding semula pada 2024.

Jadi, kesimpulannya ialah semakin banyak negara di seluruh dunia mempunyai keraguan tentang kerajaan AS dan dolar AS dan mereka mencari alternatif yang selamat. Selain itu, semakin Biden bermegah tentang keupayaannya untuk melumpuhkan ekonomi lain sesuka hati, semakin kurang kepercayaan dunia terhadap AS dan mata wangnya. Pada masa ini, golongan elit AS leka memikirkan tiada mata wang boleh mencabar dolar. Mereka mungkin betul tentang itu. Tetapi siapa kata dunia perlu dikuasai oleh satu mata wang? Adakah sistem pembayaran berbilang mata wang akan menjadi lebih selamat dan stabil untuk semua?

Sumber: Global Times

Share Me