banner
Berakhirnya Ilusi Ekonomi

Eropah Tidak Bersedia untuk Dunia Yang Lebih Panas

Eropah tidak bersedia untuk panas melampau yang dialaminya pada bulan Julai ini.

Itu jelas daripada jumlah kematian gelombang haba setakat ini — dengan lebih 2,000 orang yang diketahui telah meninggal dunia di Sepanyol dan Portugal, jumlah yang dijangka meningkat apabila data dikeluarkan di Perancis, UK, Belgium dan Belanda serta dari seluruh kawasan Tengah dan Eropah Timur, di mana panas masih berlarutan pada hujung minggu ini.

Ketidaksediaan Eropah ditunjukkan apabila kebakaran besar merebak di Perancis, Sepanyol, Greece dan Portugal minggu lalu dan, bukannya menggunakan pesawat pemadam kebakaran tambahan, Kesatuan Eropah sedang berbincang untuk membelinya.

Ia juga boleh dilihat dalam kesan gelombang haba merentasi ekonomi — dengan tenaga, pengangkutan dan infrastruktur teknologi semuanya bergelut untuk berfungsi dalam suhu yang melepasi paras 40 darjah Celsius.

Apabila suhu memecah rekod sepanjang masa di seluruh Benua, termasuk di UK, saintis iklim memberi amaran bahawa ini bukan kejadian aneh: Haba yang melampau dan lebih tinggi ini akan kembali lebih kerap disebabkan perubahan iklim.

Walaupun tahap keterukan gelombang haba adalah baharu, tindak balas dan langkah berjaga-jaga yang diambil oleh kerajaan — atau tidak diambil — terhadap haba melampau boleh menentukan berapa ramai yang mati dan tahap gangguan kepada masyarakat dan ekonomi.

“Ia benar-benar cara kami menanganinya,” kata Maarten van Aalst, pengarah pusat iklim Palang Merah dan ahli lembaga penasihat saintifik EU mengenai perubahan iklim. “Dalam satu cara, ratusan nyawa yang terkorban semasa gelombang haba adalah semua nyawa sia-sia.”

Pada tahap yang paling tinggi, kerajaan Eropah hanya gagal merancang dengan secukupnya untuk planet yang lebih panas. Semua negara EU telah membangunkan rancangan nasional tentang cara mereka menghadapi perubahan iklim. Tetapi mereka sering ditarik tipis dan tidak dibiayai.

Di bawah undang-undang EU, setiap negara anggota diminta melaporkan jumlah yang mereka belanjakan untuk apa yang dipanggil “penyesuaian iklim” — secara keseluruhan dan mengikut sektor. Analisis POLITICO terhadap pelaporan mereka menunjukkan bahawa 20 daripada 27 negara sama ada memberikan perincian terhad atau tiada perincian tentang rancangan perbelanjaan mereka.

“Mereka tidak memilikinya,” kata Wouter Vanneuville, pakar penyesuaian perubahan iklim di Agensi Alam Sekitar Eropah (EEA).

Tindak balas bencana

Haba adalah bencana alam yang paling mematikan di Eropah. Dalam empat dekad yang lalu, antara 76,000 dan 128,000 orang telah mati dalam gelombang haba, data EEA yang dikongsi dengan POLITIKO menunjukkan.

Tetapi jumlah kematian tertinggi berkaitan haba sepanjang dekad yang lalu telah direkodkan bukan di Sepanyol atau Itali yang biasanya panas, tetapi di Jerman, menonjolkan peranan yang dimainkan oleh dasar tempatan dan tahap persediaan.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kurang daripada separuh daripada 27 negara EU mempunyai rancangan tindakan untuk menguruskan kesan kesihatan akibat kepanasan melampau — dan daripada mereka yang melakukannya, lebih separuh daripada dibiayai tidak mencukupi.

“Percanggahan antara tahap bahaya dan kadar tindakan adalah satu skandal,” kata Martin Herrmann, seorang doktor yang berpangkalan di Munich dan pengerusi Perikatan Jerman untuk Perlindungan dan Kesihatan Iklim, rangkaian pekerja kesihatan. “Kami tidak tahu bila perkara besar seterusnya akan datang dan kami tidak bersedia.”

Beberapa negara mula mengambil tindakan selepas gelombang haba yang membawa maut pada tahun 2003. Perancis mengguna pakai pelan yang dipanggil canicule untuk memberi amaran dan melindungi penduduk dengan lebih baik; banyak pihak berkuasa perbandarannya juga mendaftarkan rakyat mereka yang paling terdedah supaya mereka boleh berhubung dengan nasihat kesihatan apabila gelombang haba menghampiri.

Van Aalst berkata dasar sedemikian telah mengurangkan kadar kematian dengan ketara. Tetapi tahap kesediaan berbeza secara meluas.

Lima tahun selepas kementerian alam sekitar Jerman menyeru pelan tindakan haba tempatan, tinjauan terhadap 300 pihak berkuasa daerah Jerman oleh akhbar Die Zeit mendapati bahawa 80 peratus tidak mempunyai sebarang protokol yang ditetapkan.

Negara ini juga tidak bersedia untuk menangani kebakaran hutan pada kadar dan skala di mana ia kini melanda kawasan yang luas. Di negeri Rhine-Westphalia Utara sahaja, 11 kebakaran meletus dalam tempoh empat hari.

Walaupun mereka berlumba-lumba untuk membakar ladang dan hutan, anggota bomba berdepan dengan jaringan birokrasi yang kusut, kata Ulrich Cimolino dari Persatuan Bomba Jerman.

Pemimpin briged perlu meminta helikopter pemadam kebakaran dari pusat perintah tempatan, yang perlu bertanya kepada kerajaan wilayah, yang perlu bertanya kepada kementerian dalam negeri persekutuan, yang kemudiannya memeriksa sama ada polis atau juruterbang tentera wilayah atau persekutuan tersedia untuk terbang.

Paling baik, proses ini mengambil masa satu hingga dua jam, Cimolino memberitahu media Jerman. Tetapi sesetengah negeri juga memerlukan borang untuk diisi — sementara api merebak — bermakna kelulusan boleh mengambil masa beberapa jam.

Bandingkan ini dengan Greece, di mana pihak berkuasa minggu ini mengerahkan 15 pesawat untuk memadamkan api di wilayah Athens dalam tempoh 26 minit selepas kebakaran dikesan, lapor akhbar Kathimerini.

Kesan ekonomi

Insentif untuk menyesuaikan diri dengan suhu yang lebih panas juga adalah ekonomi. Di banyak bahagian Eropah, gelombang haba menyaksikan infrastruktur kritikal gagal dalam suhu yang melambung tinggi.

Di London, Lapangan Terbang Luton terpaksa menangguhkan penerbangan selepas cuaca panas merosakkan landasan. Kebanyakan sistem kereta api UK telah ditutup. Di Belanda, Amsterdam terpaksa menyembur air pada jambatannya untuk memastikan ia berfungsi, manakala di Itali, lebuh raya dan laluan kereta api yang menghubungkan Trieste ke seluruh negara terpaksa ditutup kerana kebakaran hutan melanda kawasan itu.

Di Perancis dan Belgium, loji kuasa nuklear menghentikan atau mengurangkan operasi kerana air penyejuk menjadi terlalu panas.

Malah alam siber tidak terlepas daripada panas. Kedua-dua bahagian awan Google dan Oracle mengalami “kegagalan” unit penyejukan di UK minggu ini — dengan Oracle menunjuk kepada “suhu tinggi yang tidak sesuai” sebagai punca.

Pusat data Eropah, yang menguasai semua jenis aktiviti web harian, sukar untuk kekal tenang pada masa yang terbaik. Itulah salah satu sebab mengapa pusat data beberapa syarikat teknologi terbesar telah diletakkan di kawasan utara dan kebanyakannya bersebelahan dengan sumber air yang boleh digunakan untuk menyejukkan pelayan.

Apabila haba terik mula mencecah kawasan ini, terutamanya jika ia disertai dengan kemarau, pengendali pusat data perlu berjalan mengikut garisan yang baik: Pastikan unit penyejuk air mereka disesuaikan dengan masa depan yang sentiasa panas, sambil juga menghadapi penelitian penggunaan air mereka yang tinggi kerana ia menjadi komoditi yang semakin terhad.

Menyesuaikan infrastruktur dan bandar untuk menjadi kalis haba juga akan datang dengan tanda harga yang tinggi.

Kebanyakan rumah Eropah utara dibina untuk mengekalkan dan bukannya mengeluarkan haba, dan biasanya tidak mempunyai unit penghawa dingin, bermakna menjadikannya lebih tahan terhadap haba memerlukan pengubahsuaian besar-besaran. Rumah Sepanyol berhawa dingin pada kira-kira empat kali ganda kadar rumah Perancis. Anggaran di UK berkisar antara 1 hingga 5 peratus rumah.

Bandar-bandar juga cenderung untuk dirancang tanpa mengambil kira bagaimana haba boleh terperangkap apabila merkuri naik ke tahap yang melampau, mewujudkan apa yang dipanggil kesan “pulau haba”. Mendapat cengkaman pada masa depan yang lebih panas bermakna menanam pokok, menyesuaikan kod bangunan dan melabur dalam bahan yang boleh mengatasi panas dan sejuk.

Peralihan minda

Sempadan terakhir persediaan adalah dalam fikiran orang Eropah. Walaupun agensi meteorologi mengeluarkan lebih banyak amaran tentang risiko kepada kehidupan yang ditimbulkan oleh rekod panas, ramai orang membungkus barbeku dan losyen matahari mereka, bersedia untuk keseronokan musim panas.
Ia adalah “teka-teki,” kata van Aalst, kerana bagi kebanyakan orang, haba boleh dikendalikan. Bahagian media UK mengejek “kepingan salji” kerana menimbulkan kebimbangan mengenai orang tua, muda dan orang sakit, yang berisiko lebih besar pada hari panas.

“Kita boleh mentertawakan tanggapan hari yang indah di pantai sebagai fenomena berbahaya. Tetapi ini adalah kesan sebenar yang baru kita lihat di negara kita sendiri,” katanya.

Di Jerman, malah institusi yang bertanggungjawab terhadap orang yang terdedah, seperti rumah jagaan dan tadika, selalunya tidak menganggap suhu tinggi sebagai ancaman.

Minggu ini di Bavaria, di mana tiada pentadbiran tempatan telah merangka pelan tindakan haba, “pada 36 darjah [Celsius], sekolah masih menjalankan pertandingan sukan dan kemudian mereka terkejut apabila kanak-kanak runtuh,” kata Herrmann dari Alliance for Climate Protection dan Kesihatan.

“Kami belum mempunyai refleks masyarakat itu, untuk mengenali bahaya haba.”

Sumber: Politico Europe

Share Me