banner
Bank Singapura Dikatakan Hentikan Pemberian Pinjaman Komoditi Kepada Rusia Ketika Sekatan meningkat

Bank Singapura Dikatakan Hentikan Pemberian Pinjaman Komoditi Kepada Rusia Ketika Sekatan meningkat

Bank-bank terbesar di Singapura menyekat pembiayaan perdagangan untuk bahan mentah Rusia kerana perang di Ukraine mendorong pemberi pinjaman di hab perdagangan tenaga dan komoditi terbesar di Asia untuk mengurangkan pendedahan kepada negara yang dilanda sekatan itu.

Had itu termasuk penghentian mengeluarkan yang dipanggil surat kredit dalam dolar AS untuk perdagangan yang melibatkan minyak Rusia dan gas asli, menurut orang yang biasa dengan situasi itu.

DBS Bank, OCBC Bank dan UOB telah berhenti mengeluarkan surat kredit yang melibatkan perjanjian tenaga Rusia kerana ketidakpastian sepanjang tempoh sekatan, menurut orang ramai, yang meminta untuk tidak dikenal pasti kerana maklumat itu tidak terbuka. Sekatan OCBC meliputi semua komoditi, kata salah seorang daripada mereka.

Terkesan dengan pembiayaan perdagangan di hab komoditi utama seperti Singapura boleh menjejaskan perdagangan beberapa kargo fizikal dan menambah tekanan kepada harga, walaupun Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah berusaha untuk mengecualikan tenaga daripada pusingan terbaru sekatan baharu.
Pada hari Isnin (28 Feb), hari pertama dagangan selepas negara-negara Barat mengeluarkan lebih banyak sekatan untuk mengasingkan Rusia, salah satu pengeksport minyak dan gas terbesar dunia, minyak mentah Brent, penanda aras global, meningkat sebanyak 7 peratus kepada AS$105 teratas satu tong apabila dagangan dibuka di Asia, manakala gas asli Eropah melonjak 36 peratus.

Langkah itu juga dibuat ketika Menteri Luar Vivian Balakrishnan berkata di Parlimen pada hari Isnin bahawa Kerajaan akan menyekat bank Rusia tertentu dan beberapa transaksi kewangan yang melibatkan Rusia, walaupun butiran masih diusahakan.

Pemberi pinjaman di Singapura, hab perdagangan utama untuk perdagangan komoditi dan kewangan di Asia, menyertai sekurang-kurangnya dua bank milik negara terbesar China dan beberapa bank di Eropah dalam menyekat keupayaan untuk membeli komoditi Rusia.

“DBS akan mematuhi semua sekatan yang dikenakan,” kata bank itu sebagai respons kepada permintaan untuk mengulas. “Secara berasingan, kami mempunyai pendedahan langsung yang minimum kepada Rusia dan, selaras dengan kewajipan pengurusan risiko kami, telah melaraskan selera untuk transaksi yang menggunakan had pendedahan Rusia.”

Share Me