banner
Bank Pusat Dunia Menetapkan Dasar untuk Ekonomi yang Digoncang Oleh Peperangan

Bank Pusat Dunia Menetapkan Dasar untuk Ekonomi yang Digoncang Oleh Peperangan

Bank pusat global minggu ini akan menawarkan penilaian kolektif terbesar bagi dunia yang berubah sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine mencetuskan gangguan bekalan baharu dan kejutan inflasi secara tiba-tiba bagi banyak ekonomi.

Antara lapan ahli Kumpulan 20 yang pegawai monetarinya akan bertemu, kenaikan kadar faedah Rizab Persekutuan yang akan berlaku mungkin akan mencuri tumpuan.

Yang lain akan memaparkan kaleidoskop dasar yang mencerminkan kesan berbeza daripada konflik dalam ekonomi dunia yang sudah menyesuaikan diri dengan lonjakan harga. Keputusan akan terdiri daripada satu lagi potensi kenaikan kadar di Bank of England yang hawkish, kepada kemungkinan hasil Bank of Japan yang mendesak pendirian pelonggaran berterusan.

Pengumuman itu susulan keputusan mengejut Bank Pusat Eropah minggu lalu untuk mempercepatkan pengurangan rangsangan, menyebabkan pelabur tertanya-tanya apakah perubahan lain yang mungkin berlaku.

Perkara berikut seterusnya ialah senarai mesyuarat monetari utama minggu akan datang.

China

Pertama, pada hari Selasa, ialah Bank Rakyat China. Penganalisis memerhati dengan teliti sama ada kadar utama akan dipotong buat kali kedua tahun ini.
Walaupun data aktiviti pada bulan Januari dan Februari berkemungkinan menunjukkan peningkatan yang sederhana, risiko semakin meningkat apabila ketegangan geopolitik bertambah buruk dan harga minyak meningkat. Sasaran pertumbuhan baharu Beijing kira-kira 5.5% tahun ini mungkin juga membayangkan keperluan untuk sokongan bank pusat.

Menambah kes bagi pelonggaran monetari, pengembangan kredit China perlahan pada bulan Februari kerana cuti panjang dan pasaran perumahan yang merosot bermakna orang ramai dan syarikat meminjam lebih sedikit.

“Kami menjangkakan PBOC akan mengurangkan lagi nisbah rizab yang diperlukan untuk membebaskan lebih banyak wang tunai kepada bank untuk memberi pinjaman dan kemudian menurunkan kadar faedah untuk mengukuhkan rangsangan,” kata David Qu dari Bloomberg Economics.

Rizab Persekutuan

Fed mengambil bahagian tengah pada hari Rabu. Jangkaan kenaikan suku mata dalam kadar penanda aras akan menjadi yang pertama sejak 2018. Pengerusi Jerome Powell perlu mengimbangi inflasi terhangat dalam empat dekad dan ketidaktentuan yang terikat dengan perang.

Data pada minggu lalu menunjukkan harga pengguna melonjak 7.9% pada Februari berbanding tahun sebelumnya, dan inflasi dijangka meningkat lebih jauh apabila kos komoditi meningkat. Pada malam sebelum keputusan Fed, pelabur akan mendapat satu lagi titik data utama, dengan peningkatan yang besar berkemungkinan dalam indeks harga pengeluar.

Berlatarbelakangkan inflasi yang jauh melebihi sasaran 2% Fed, tekanan dalam pasaran buruh mendorong kenaikan gaji — satu lagi halangan untuk tekanan harga.

Selain menaikkan kadar, Fed merancang untuk mengecilkan kunci kira-kira hampir $9 trilion pada tahun 2022 selepas menyelesaikan pembelian bulan ini yang bertujuan untuk memberikan sokongan kepada ekonomi semasa pandemik.

“Keputusan ini akan dibuat selepas rentak gendang yang tidak henti-henti daripada bacaan inflasi yang tinggi. Dalam keadaan biasa, data antara mesyuarat akan menyokong kenaikan 50-bps. Tetapi keadaan pada masa ini luar biasa,” kata Anna Wong, Yelena Shulyateva, Andrew Husby, Eliza Winger dari Bloomberg Economics.

Brazil

Selepas Fed pada hari Rabu, bank pusat Brazil dijangka menaikkan kadar utamanya untuk mesyuarat kesembilan berturut-turut, kepada 11.75%. Itu meningkat daripada hanya 2% setahun yang lalu.

Daya penggerak di sebalik kitaran pengetatan yang agresif ialah lonjakan harga pengguna. Ketua bank pusat Roberto Campos Neto sedang berhadapan dengan inflasi yang kini melebihi 10%, tiga kali ganda sasaran rasmi.

Hanya sebulan yang lalu, peniaga dan penganalisis di Brazil meramalkan bahawa kitaran mendaki akan mencapai puncak pada kira-kira 12.25%, tetapi kini dilihat setinggi 13.75%. Bagi ekonomi yang dijangka hampir tidak berkembang tahun ini, itu adalah pil yang pahit untuk ditelan.

Indonesia

Pada Khamis tumpuan beralih kepada Bank Indonesia, yang akan mempertimbangkan risiko daripada kos komoditi dan makanan pada keputusan yang dijangka mengekalkan kadar tidak berubah.

Bank pusat baru-baru ini berkata ia memerhatikan peningkatan inflasi yang diimport, walaupun ia melihat harga pengguna secara relatifnya boleh diurus. Kedua-dua tajuk utama dan tolok teras pada Februari kekal di hujung bawah sasaran 2%-4%, manakala kerajaan telah berjanji untuk menutup kos makanan yang tidak menentu.

Tekanan harga yang lebih pantas daripada jangkaan boleh menjejaskan garis masa pendakian Bank Indonesia, walaupun, dengan pakar ekonomi melihat pelepasan pada separuh kedua tahun ini. Sementara itu, ledakan komoditi telah membantu mengatasi tekanan jualan terhadap rupiah kerana volum dan nilai eksportnya kekal teguh.

Turki

Kemudian pada hari Khamis, bank pusat Turki mungkin akan mengekalkan kadarnya pada 14%, mematuhi pendekatan tidak ortodoks Presiden Recep Tayyip Erdogan yang mengutamakan dasar yang lebih longgar daripada mengetatkan untuk meredakan inflasi yang berada pada paras tertinggi 20 tahun.
Kadar kenaikan harga pengguna tahunan mencapai 54% pada bulan Februari, didorong oleh tenaga dan makanan, dan impak global perang boleh mendorong tekanan sedemikian lebih jauh.

Itu akan mengancam untuk memanjangkan tekanan kos sara hidup yang dihadapi oleh isi rumah Turki, naratif yang mungkin menjadi lebih mendesak apabila negara itu menghampiri pilihan raya pada 2023.

Bank of England
Sejurus selepas keputusan Turki, BOE nampaknya pasti akan mengembalikan kadar faedah utamanya ke tahap pra-Covidnya, bank pusat utama pertama yang mencapai kejayaan itu.

Berhadapan dengan prospek inflasi yang semakin teruk yang dikatakan oleh Bloomberg Economics boleh mendorong inflasi kepada 10% pada akhir tahun ini, para pegawai dijangka meningkatkan penanda aras mereka kepada 0.75%. Dengan UK juga berada dalam cengkaman krisis kos sara hidup, sesetengah ahli ekonomi meramalkan sebilangan kecil pegawai akan sekali lagi mendesak peningkatan 50 mata asas yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Apa-apa jenis kenaikan akan menandakan kenaikan ketiga berturut-turut, satu rentak yang tidak dapat dilihat abad ini. Pasaran juga menjangkakan pembuat dasar, diketuai oleh Gabenor Andrew Bailey, memberi isyarat bahawa lebih banyak langkah akan datang. Pelabur sedang menetapkan harga dalam kadar mencecah 2% menjelang akhir tahun.

“Selepas bulan ini, kami menjangkakan skala pengetatan akan dikurangkan oleh kebimbangan mengenai kesan ekonomi perang Rusia ke atas Ukraine. Risiko pada pandangan kami ialah bacaan inflasi yang tinggi tahun ini mencemaskan BOE,” kata Dan Hanson, dari Bloomberg Economics.

Jepun

Dengan inflasi masih jauh di belakang paras yang semakin pantas di kebanyakan dunia, BOJ dijangka mengekalkan semua tetapan tidak berubah pada hari Jumaat dan tetap dengan pemesejan bahawa pertumbuhan harga domestik masih terlalu lemah.

Walau bagaimanapun, tugas komunikasi semakin sukar. Gabenor Haruhiko Kuroda dan rakan sekerja baru-baru ini menekankan kepentingan pertumbuhan gaji yang lebih kukuh untuk memastikan inflasi menjadi sebahagian daripada kitaran pertumbuhan yang baik. Yang menarik ialah pelonggaran monetari mesti diteruskan lebih lama.

Tetapi BOJ juga menyedari bahawa harga minyak yang lebih tinggi sudah mendorong inflasi melebihi ramalannya, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Menambah kesakitan bagi isi rumah dan perniagaan, yen mencecah paras paling lemah dalam tempoh lebih lima tahun pada hari Jumaat selepas langkah mengejutkan ECB yang mengejutkan dan pecutan inflasi AS. Pelembutan selanjutnya akan meletakkan Jepun di tempat yang semakin janggal.

“Dua faktor sedang mengalihkan pertumbuhan dan dinamik inflasi Jepun — perang Rusia-Ukraine dan sekatan virus yang dilanjutkan. Tumpuan kami akan tertumpu pada penilaian BOJ dan sebarang panduan yang diberikannya,” menurut Bloomberg Economics.

Rusia

Minggu ini berakhir dengan mesyuarat kadar faedah biasa Bank of Russia yang pertama sejak pencerobohan Ukraine membawa kepada sekatan yang keras dan rampasan sebahagian besar daripada lebih AS$640 bilion rizab asingnya.

Terdapat satu kes bagi pegawai untuk memastikan tetapan kewangan tidak berubah dan memantau perkembangan selepas lebih daripada menggandakan kadar utama kepada 20% pada 28 Februari. Itu adalah satu dalam siri langkah pertahanan yang cuba mengehadkan penjualan panik aset Rusia termasuk ruble, yang menjunam lebih daripada 35% dalam masa kurang daripada sebulan.

Mata wang negara yang merosot dan prospek perdagangan yang terganggu mendorong harga pengguna ke arah satu daripada lonjakan terbesar abad ini. Dalam minggu penuh pertama sejak pencerobohan Rusia, inflasi mencapai 2.2%. Itulah peningkatan terbesar sejak ahli statistik mula menjejaki data pada 2008, dan lebih daripada dua kali ganda rekod sebelumnya.

“Peningkatan inflasi telah pun bermula dan tidak banyak lagi yang boleh dilakukan oleh dasar monetari untuk membendungnya,” menurut Bloomberg Economics.

Share Me