banner
Bank of Japan Mengekalkan Rangsangan Besar, Memberi Amaran Risiko Pertumbuhan Daripada Krisis Ukraine

Bank of Japan Mengekalkan Rangsangan Besar, Memberi Amaran Risiko Pertumbuhan Daripada Krisis Ukraine

Bank of Japan mengekalkan rangsangan besar-besarannya pada hari Jumaat dan memberi amaran tentang risiko kepada pemulihan ekonomi yang rapuh daripada krisis Ukraine, mengukuhkan jangkaan ia akan kekal jauh di tengah-tengah peralihan global ke arah dasar monetari yang lebih ketat.

Nada dovish BOJ adalah sangat berbeza dengan Rizab Persekutuan AS dan Bank of England, yang menaikkan kadar faedah minggu ini untuk menghentikan inflasi yang meningkat pesat menjadi berakar umbi.

“Ekonomi Jepun meningkat sebagai trend,” kata BOJ dalam satu kenyataan. Pandangan itu kurang optimistik berbanding mesyuarat sebelumnya pada Januari, apabila ia berkata ekonomi menunjukkan “tanda peningkatan yang lebih jelas.”

Bank pusat itu juga memberi amaran tentang risiko baharu daripada krisis Ukraine, yang dikatakan menjejaskan kestabilan pasaran kewangan dan melonjakkan secara mendadak kos bahan mentah.

“Terdapat ketidakpastian yang sangat tinggi mengenai kesan perkembangan di Ukraine terhadap ekonomi dan harga Jepun melalui pasaran, harga bahan mentah dan ekonomi luar negara,” kata kenyataan itu.

Walaupun inflasi dilihat menghampiri atau bahkan melebihi sasaran 2% dalam beberapa bulan akan datang, BOJ tidak berminat untuk menarik balik rangsangan kerana ia melihat kenaikan harga yang dipacu tenaga baru-baru ini sebagai sementara dan kemungkinan ancaman kepada ekonomi yang baru pulih daripada coronavirus. pandemik.

Ekonomi ketiga terbesar di dunia itu berkemungkinan menyaksikan pertumbuhan terhenti pada suku semasa berikutan gangguan bekalan dan pengekangan Covid-19 menyebabkan pengeluaran dan penggunaan terbantut.

Pada taklimat selepas mesyuaratnya, Gabenor BOJ Haruhiko Kuroda berkemungkinan akan menekankan keazamannya untuk mengekalkan sokongan monetari yang besar sehingga kenaikan inflasi disertai dengan pertumbuhan gaji yang kukuh.

Pada awal hari itu, data menunjukkan harga pengguna teras Jepun meningkat 0.6% tahun ke tahun pada bulan Februari, di bawah sasaran BOJ tetapi menandakan kadar terpantas dalam dua tahun sebagai tanda tekanan inflasi yang semakin meningkat daripada kos tenaga yang lebih tinggi.

Sebagai tanda kesakitan kenaikan kos bahan api sudah pun dikenakan ke atas isi rumah, bil tenaga dan elektrik kedua-duanya meningkat sekitar 20% pada bulan Februari daripada paras tahun sebelumnya, kadar terpantas sejak 1981.

Sumber: CNBC

Share Me