banner
Bank of England Menaikkan Kadar Utama untuk Kali Ketiga, Memetik Tekanan Harga Ukraine

Bank of England Menaikkan Kadar Utama untuk Kali Ketiga, Memetik Tekanan Harga Ukraine

Bank of England menaikkan kadar faedah utamanya untuk kali ketiga dalam banyak mesyuarat dasar pada hari Khamis, petanda baharu bahawa bank pusat di banyak bahagian dunia memberi keutamaan untuk mengatasi lonjakan inflasi dan bukannya memperlahankan pertumbuhan ketika ekonomi mereka bersiap sedia untuk menghadapinya. kesan negatif perang Rusia ke atas Ukraine.

Keputusan BOE dibuat sehari selepas Rizab Persekutuan mengumumkan kenaikan kadar pertamanya sejak 2018, mencatatkan enam kenaikan lagi menjelang akhir tahun, dan dibuat atas sebab yang sama.

Inflasi UK mencecah paras tertinggi 30 tahun pada bulan Januari dan dijangka terus meningkat apabila pencerobohan Rusia mengekalkan harga tenaga yang tinggi. Satu persamaan ialah pasaran pekerjaan yang ketat, dengan kadar pengangguran jatuh ke paras terendah dua tahun sebanyak 3.9% dalam tempoh tiga bulan hingga Januari. BOE berkata bahawa kenaikan harga komoditi sejak pencerobohan Rusia ke atas jirannya bermakna kadar inflasi ditetapkan sekitar 8% dalam tiga bulan hingga Jun, dan mungkin lebih tinggi pada tahun ini.

Bank pusat UK menaikkan kadar utamanya kepada 0.75% daripada 0.5% dan berkata peningkatan selanjutnya mungkin diperlukan dalam beberapa bulan akan datang, walaupun ia menambah bahawa “terdapat risiko pada kedua-dua belah penghakiman itu.”

“Tekanan inflasi global akan mengukuh dengan ketara dalam beberapa bulan akan datang, manakala pertumbuhan dalam ekonomi yang merupakan pengimport tenaga bersih, termasuk United Kingdom, berkemungkinan perlahan,” kata BOE.

Paun British melemah 0.4% berbanding dolar dan bon kerajaan UK meningkat dengan hasil bertarikh lebih pendek merosot paling banyak, satu petunjuk bahawa pelabur menjangkakan BOE untuk menaikkan kadar utamanya kurang pantas daripada yang mereka lakukan sebelum keputusan itu.

“Ini adalah bertentangan dengan apa yang anda jangkakan daripada kenaikan kadar,” kata James Athey, pengurus pelaburan di Abrdn. “Keputusan itu sendiri telah dijangkakan melalui konsensus tetapi bahasa telah dilembutkan sekitar keperluan untuk mengetatkan masa depan.”

Urutan BOE bagi tiga kenaikan kadar dalam tiga mesyuarat dasar adalah yang paling agresif sejak ia diberikan kebebasan untuk menetapkan kadar faedah pada pertengahan 1997, apabila ia memulakan empat kenaikan kadar dalam mesyuarat berturut-turut. Walau bagaimanapun, kenaikan kos pinjaman akan menambahkan lagi tekanan ke atas belanjawan isi rumah yang dijangka menghadapi tekanan akibat kenaikan mendadak harga tenaga bulan depan, dan prospek cukai yang lebih tinggi.

Bulan lalu, BOE meramalkan bahawa purata pendapatan di Britain selepas mengambil kira pertumbuhan gaji, inflasi, kenaikan cukai dan perubahan faedah akan jatuh sebanyak 2% tahun ini—penurunan paling teruk sejak rekod setanding bermula pada 1990. Secubit itu dijangka dapat menahan ekonomi yang lebih luas hanya apabila ia memerlukan semua enjin dihidupkan untuk melonjakkan dirinya daripada kemerosotan yang disebabkan oleh pandemik Covid-19 dan angin baru dari perang Rusia.

Dalam kenyataannya Khamis, BOE mengakui bahawa pendapatan isi rumah akan lebih terhimpit oleh harga tenaga yang lebih tinggi, tetapi berkata ia mesti memberi tumpuan kepada membendung inflasi.

“Ini adalah sesuatu yang tidak dapat dihalang oleh dasar monetari,” kata BOE. “Peranan dasar monetari adalah untuk memastikan bahawa, semasa pelarasan ekonomi sebenar ini berlaku, ia selaras dengan mencapai sasaran inflasi 2%.

Walau bagaimanapun, kesan harga tenaga yang lebih tinggi ke atas kuasa perbelanjaan isi rumah meyakinkan pembuat dasar Jon Cunliffe untuk mengundi menentang kenaikan kadar tersebut, memilih untuk meninggalkan kos pinjaman pada 0.5%.

Beberapa bank pusat lain di Eropah juga menaikkan kadar faedah utama mereka. Bank Pusat Eropah minggu lalu berkata ia mungkin menamatkan program pembelian bonnya yang sudah lama dalam tempoh tiga bulan hingga September, membuka jalan untuk kenaikan pertama dalam kadar utamanya sejak 2011.
Walau bagaimanapun, hanya sedikit yang mengetatkan dasar monetari pada masa yang sama kerajaan mereka menaikkan cukai. Kerajaan UK telah mengumumkan kenaikan kadar cukainya ke atas keuntungan syarikat, serta kenaikan £13 bilion dalam cukai pendapatan, bersamaan $17 bilion, bertujuan untuk membantu membiayai penjagaan warga emas.

Ia juga telah menggantung amalan biasa menaikkan ambang pendapatannya untuk pelbagai kadar cukai pendapatan sejajar dengan inflasi. Institut Kajian Fiskal, badan penyelidikan bukan partisan, Selasa menganggarkan peningkatan inflasi sejak diumumkan bermakna kerajaan mungkin akan mengaut £20.5 bilion daripada pembekuan, lebih dua kali ganda daripada £8 bilion yang diramalkan pada mulanya.

Eksport UK ke Rusia dan Ukraine tidak penting tetapi ekonomi dijangka perlahan kerana kenaikan harga tenaga mengurangkan perbelanjaan isi rumah ke atas barangan dan perkhidmatan lain, manakala keyakinan perniagaan menjadi lemah sebagai tindak balas kepada perang dan ketidaktentuan yang ditimbulkan oleh masa depan Eropah.

Sejak beberapa dekad kebelakangan ini, BOE telah bertindak balas terhadap ancaman yang sama terhadap pertumbuhan dengan mengurangkan kadar faedah utamanya dan meningkatkan pembelian bonnya. Itu adalah tindak balasnya terhadap undian UK untuk meninggalkan Kesatuan Eropah pada 2016 dan permulaan wabak Covid-19 pada 2020.

Bagaimanapun, keputusannya untuk menaikkan kadar pada hari Khamis menunjukkan bahawa kali ini, penggubal dasar lebih bimbang tentang inflasi di luar kawalan berbanding pertumbuhan ekonomi yang lemah.

Sumber: The Wall Street Journal.

Share Me