banner
Bank of Canada Hikes by A Further 75bp

Bank of Canada Hikes by A Further 75bp

BoC menaikkan kadar kepada 3.25%

Bank of Canada (BoC) telah menaikkan kadar dasarnya sebanyak 75bp kepada 3.25%, seperti yang dijangkakan secara meluas. Ini berikutan kenaikan mendadak 100bp pada bulan Julai dan menjadikan pengetatan dasar terkumpul kepada 300bp sejak Februari.

Walaupun mengakui bahawa inflasi perlahan kepada 7.6% bulan lepas dan pertumbuhan KDNK suku kedua kurang daripada jangkaan pada 3.3%, BoC berhujah bahawa ekonomi terus mengalami “permintaan berlebihan” dan pasaran buruh yang ketat. Lebih-lebih lagi, walaupun KDNK tidak menepati ramalan, ini lebih berkaitan perdagangan dan pembinaan kediaman yang berkaitan dengan perbelanjaan pengguna dan pelaburan perniagaan yang kelihatan “sangat kukuh”. Sementara itu, inflasi teras terus meningkat dengan data menunjukkan “tekanan harga yang semakin meluas”.

4% dijangka menjelang akhir tahun

BoC juga masih sangat gementar tentang jangkaan inflasi yang tinggi, yang jika berterusan mewujudkan “risiko yang lebih besar bahawa inflasi yang tinggi akan berakar umbi”. Akibatnya, BoC “menghakimi bahawa kadar faedah dasar perlu dinaikkan lagi”.

Kadar polisi kini berada di atas “kadar neutral”, diandaikan berada dalam julat 2-3% oleh Bank of Canada. Tetapi dengan inflasi yang jauh melebihi sasaran, ekonomi terus mengalami “permintaan berlebihan”, dan dasar hanya sedikit menyekat, kami menjangkakan peningkatan sebanyak 75bp lagi menjelang akhir tahun. Ini akan menjadikan kadar dasar kepada 4% dan kami percaya ini akan menandakan kemuncaknya. Tinjauan global yang semakin merosot dan tanda-tanda kelemahan dalam pasaran perumahan, yang akan dipergiatkan oleh kenaikan kadar tambahan, berkemungkinan membawa kepada kelembapan dalam aktiviti ekonomi Kanada. Dengan inflasi juga dijangka berkurangan secara beransur-ansur menjelang 2023, kami sedang mencari pemotongan kadar BoC pada akhir 2023.

CAD: Faedah terhad daripada BoC hawkish dalam tempoh terdekat

Pergerakan dan retorik BoC hari ini sebahagian besarnya sejajar dengan jangkaan pasaran, dan USD/CAD didagangkan hanya rendah sedikit berikutan pengumuman selepas sesi kukuh untuk pasangan itu kerana harga minyak kekal tertekan. Kami melihat beberapa ruang untuk penetapan semula harga hawkish selanjutnya dalam keluk swap CAD mulai sekarang kerana panggilan kami untuk pengetatan tambahan bernilai 75bp (jadi kadar dinaikkan kepada 4.0%) adalah melebihi kadar puncak yang dijangkakan oleh pasaran (3.8%).

Malah, implikasi positif daripada BoC yang hawkish hampir tiada dalam tindakan harga USD/CAD pada masa ini, kerana masalah luaran (minyak, sentimen risiko, kekuatan USD) sedang mendominasi. Ini mungkin terus berlaku dalam tempoh terdekat, tetapi kami terus melihat ruang untuk kembali kepada 1.25 dalam USD/CAD menjelang awal tahun depan terima kasih kepada kadar loonie dan daya tarikan asas, bersama-sama dengan beberapa kelemahan USD.

Sumber: ING

Share Me