banner
Bahaya Ekonomi daripada Riak Pencerobohan Rusia di Seluruh Dunia

Bahaya Ekonomi daripada Riak Pencerobohan Rusia di Seluruh Dunia

Kesannya mengancam ekonomi global, menggegarkan pasaran kewangan dan menjadikan kehidupan lebih berbahaya bagi semua orang daripada pekerja asing Uzbekistan kepada pengguna Eropah kepada keluarga Yaman yang kelaparan.

Malah sebelum tentera Putin menyerang Ukraine, ekonomi global tegang di bawah pelbagai beban: Inflasi yang melonjak. Rantaian bekalan kusut. Harga saham jatuh.

Krisis Ukraine kedua-duanya membesarkan setiap ancaman dan merumitkan penyelesaian yang berpotensi.

“Kami sebenarnya berada di wilayah yang belum dipetakan,” kata Clay Lowery, naib presiden eksekutif di Institut Kewangan Antarabangsa, kumpulan perdagangan bank global. “Kami tahu ada akibat yang tidak dapat kami jangkakan.”

Buat masa ini sekurang-kurangnya, kerosakan kepada keseluruhan ekonomi global nampaknya agak kecil, jika hanya kerana Rusia dan Ukraine bukan kuasa ekonomi.

Penting kerana mereka sebagai pengeksport tenaga, logam berharga, gandum dan komoditi lain, kedua-duanya bersama-sama menyumbang kurang daripada 2% daripada keluaran dalam negara kasar dunia. Kebanyakan ekonomi utama hanya mempunyai pendedahan perdagangan terhad kepada Rusia: Bagi A.S., ia adalah 0.5% daripada jumlah perdagangan. Bagi China, sekitar 2.4%.

Menghalang peningkatan besar perang – jauh dari mustahil – “kesan ke atas A.S., China dan kebanyakan dunia baru muncul harus dihadkan,” kata Adam Slater, ketua ekonomi di Oxford Economics. Beliau meramalkan hanya penurunan 0.2% dalam KDNK global tahun ini.

Namun, Rusia ialah pembekal minyak, gas asli dan logam yang sangat penting, dan harga yang lebih tinggi untuk komoditi tersebut pasti akan mendatangkan kerosakan ekonomi di seluruh dunia. Eropah bergantung kepada Rusia untuk hampir 40% daripada gas aslinya dan 25% daripada minyaknya. Bagi benua Eropah, perang Rusia telah meningkatkan dengan ketara kemungkinan inflasi lari, satu lagi kemunduran ekonomi – atau kedua-duanya.

Share Me