banner
Bagaimana untuk Memahami Langkah Bank Pusat UAE untuk Menaikkan Kadar Faedah?

Bagaimana untuk Memahami Langkah Bank Pusat UAE untuk Menaikkan Kadar Faedah?

Bank Pusat UAE (CBUAE) telah memutuskan untuk menaikkan kadar asas yang terpakai kepada Kemudahan Deposit Semalam (ODF) sebanyak 25 mata asas, berkuat kuasa mulai Khamis, 17 Mac 2022, selepas Rizab Persekutuan AS menaikkan kadar sebanyak suku mata untuk kali pertama sejak 2018.

Pengerusi Rizab Persekutuan AS Jerome Powell juga telah memberi isyarat enam lagi kenaikan tahun ini, memulakan kempen kenaikan kadar faedah yang “ditetapkan sebagai yang paling agresif sejak pertengahan 2000-an,” menurut Bloomberg.

Kadar asas, yang disandarkan kepada faedah Rizab Persekutuan AS ke atas baki rizab (IORB), menandakan pendirian umum dasar monetari CBUAE. Ia juga menyediakan tingkat kadar faedah yang berkesan untuk kadar pasaran wang semalaman.

Ketua strategi pasaran di Century Financial, Devesh Mamtani, memberitahu Arabian Business: “Bank pusat UAE menaikkan kadar faedah penanda arasnya sebagai tindak balas kepada langkah Rizab Persekutuan AS untuk meningkatkan kadar utama untuk memerangi inflasi tinggi 40 tahun dalam ekonomi terbesar dunia itu.

“Jangkaan kenaikan kadar Fed tahun ini dan seterusnya, serta langkah serupa oleh Bank Pusat UAE, akan membantu membendung inflasi dengan mengurangkan permintaan untuk barangan bertiket besar seperti rumah, kereta, antara lain yang akan menjadi lebih mahal untuk dibiayai. yang boleh memperlahankan pertumbuhan ekonomi secara beransur-ansur.”

Kecuali Kuwait, yang dinarnya terikat pada sekumpulan mata wang, kebanyakan bank pusat GCC mengikuti tindakan Fed pada kadar faedah utama disebabkan tambatan mata wang mereka kepada dolar AS.

Dalam satu kenyataan kepada Arabian Business, Ketua Pegawai Eksekutif Seven Capitals, Mohammed Shaheen, menjelaskan: “Jika pembuat dasar tidak mengikut kadar faedah di AS, mata wang akan terjejas. Modal akan mengalir keluar daripada ekonomi mendorong tekanan menurun ke atas mata wang secara langsung dalam inflasi yang meningkat secara agresif.”

Berkongsi pendapat mereka, ahli strategi makro Lombard Odier, Stéphanie de Torquat dan Bill Papadakis berkata: “The Fed mengakui kebenaran yang tidak selesa mengenai inflasi yang tidak selesa yang, bersama-sama dengan pasaran buruh yang sangat ketat, memerlukan pelarasan pantas kepada pendirian dasarnya.”

Selaras dengan seluruh dunia, negara-negara Teluk juga mengalami kenaikan inflasi berikutan kenaikan mendadak harga makanan dan komoditi.

“Beberapa kenaikan diperlukan pada peringkat ini,” kata Mohamed Abou Basha, ketua Analisis Makroekonomi di EFG Hermes Research.

Basha menambah: “Sekarang kenaikan kadar pada peringkat awal tidak mungkin menjejaskan pemulihan ekonomi yang berterusan kerana ekonomi mendapat manfaat daripada kemerosotan langkah sekatan wabak serta kenaikan harga minyak.

“Kadar yang lebih tinggi mungkin menjadi penghalang kepada pertumbuhan pada peringkat seterusnya, tetapi ini sebahagian besarnya bergantung pada magnitud jangkaan kenaikan kadar oleh Fed AS dan juga latar belakang persekitaran inflasi dalam ekonomi Teluk.”

Walaupun terdapat sedikit halangan pada awal tahun, momentum pertumbuhan UAE dijangka meningkat pada bulan-bulan akan datang kerana dasar kerajaan yang mengembang dan harga minyak yang melambung memacu unjuran pertumbuhan KDNK, menurut laporan baru-baru ini yang ditugaskan oleh ICAEW dan disusun oleh Oxford Economics

Menurut laporan itu, KDNK UAE diramalkan berkembang sebanyak 6.2 peratus pada 2022, dan 6.7 peratus pada 2023, didorong terutamanya oleh sektor minyak yang melonjak.

Devesh Mamtani dari Century Financial bersetuju: “Memandangkan pemulihan ekonomi UAE yang memberangsangkan daripada wabak itu, dan kenaikan ketara dalam harga minyak, kesan kenaikan kadar ke atas pertumbuhan ekonomi mungkin dihadkan dalam tempoh terdekat.

“Sementara itu, bank dan pemberi pinjaman UAE sepatutnya melihat peningkatan keuntungan mereka berdasarkan pendapatan faedah bersih yang lebih kukuh.”

Rizab Persekutuan AS bukan sahaja menyampaikan kenaikan kadar faedah pertama kitaran hari ini, tetapi juga menunjukkan beberapa pengetatan mendadak di hadapan.

Unjuran baharunya menunjukkan kadar dasar menghampiri 2 peratus menjelang akhir tahun, dan terus meningkat melebihi anggaran kadar “neutral” sebanyak 2.5 peratus tahun depan.

Mengulas mengenai kenaikan kadar yang akan datang, Shaheen berkata: “Pengumuman Bank Pusat UAE telah datang sebagai titik kunci semasa pengetatan monetari. Ia akan menjadi yang pertama dalam siri kenaikan, yang akan menarik balik rangsangan yang dilaksanakan pada permulaan pandemik Covid-19.”

Ahli Strategi Makro Lombard Odier, Stéphanie de Torquat dan Bill Papadakis, menyimpulkan: “Ini adalah pengetatan yang bermakna, lebih cepat daripada yang kami jangkakan sehingga baru-baru ini, kerana tugas Fed menjadi semakin rumit di bawah kesan lonjakan harga minyak dan komoditi baru-baru ini sebagai akibat perang di Ukraine.

“Tetapi sementara konteks ini telah menjadikan kebimbangan stagflasi popular baru-baru ini, kami juga akan menunjukkan kekuatan ketara ekonomi AS, termasuk pemulihan mendadak pasca-pandemi, tahap penjimatan yang tinggi, pertumbuhan pekerjaan yang berterusan dan pengangguran yang rendah, yang semuanya menunjukkan kepada arah yang bertentangan.”

Sumber: Perniagaan Arab.

Share Me