banner
Bagaimana Melihat Penyempitan dan Penyongsangan Tebaran Harga Minyak BRENT/WTI?

Bagaimana Melihat Penyempitan dan Penyongsangan Tebaran Harga Minyak BRENT/WTI?

Minyak mentah WTI AS dan minyak mentah Brent ialah dua minyak mentah penanda aras penting di dunia. Sejak awal tahun ini, kenaikan harga minyak mentah WTI secara beransur-ansur melepasi harga minyak mentah Brent, dan penyebaran harga antara kedua-duanya telah mengecil dengan cepat dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Pada 18 Mei, harga penyelesaian niaga hadapan minyak mentah WTI melebihi harga niaga hadapan minyak mentah Brent buat kali pertama sejak Mei 2020. Sebab Penyempitan Spread Harga Minyak BRENT/WTI

Minyak mentah WTI mencerminkan asas minyak mentah di Amerika Utara. Titik penghantaran niaga hadapan minyak mentah WTI adalah di wilayah Cushing di Oklahoma, pedalaman minyak mentah Brent AS mencerminkan asas minyak mentah Eropah Barat Laut. Niaga hadapan minyak mentahnya hanya boleh diselesaikan secara tunai dan bukannya penghantaran fizikal, tetapi minyak fizikal untuk EFP ialah minyak mentah Laut Utara.

Secara geografi, Eropah dan Amerika Utara terletak di sebelah timur dan barat Lautan Atlantik, dan sebaran harga WTI/Brent mencerminkan turun naik dalam keseimbangan bekalan dan permintaan relatif antara wilayah transatlantik. Minyak mentah WTI di Amerika Utara ialah pasaran minyak saluran paip pedalaman, dan inventori Cushing dipengaruhi secara langsung oleh aliran saluran paip tempatan. Bagi minyak mentah Brent sebagai pasaran minyak kargo, kesukaran menyahstock di Eropah Barat Laut adalah lebih besar daripada minyak AS, dan perubahan asasnya dalam penawaran dan permintaan adalah agak kecil. Faktor utama perubahan dalam spread harga antara kedua-duanya datang dari Amerika Utara.

Data sejarah menunjukkan bahawa sebelum 2005, sebaran harga antara WTI dan minyak Brent pada dasarnya turun naik dalam julat nilai positif yang sempit. Sebabnya ialah sejak tahun 1990-an, penggunaan minyak mentah di AS telah meningkat secara berterusan, tetapi pengeluaran domestik tidak mencukupi dan minyak mentah kekurangan bekalan, mengakibatkan peningkatan berterusan import minyak mentah dan peningkatan pergantungan asing. Minyak mentah Brent yang diimport ke Teluk AS ditambah dengan bayaran pengangkutan saluran paip mempunyai persaingan arbitraj dengan minyak mentah WTI di Cushing, dan sebaran harga WTI-Brent kebanyakannya positif.

Selepas 2005, revolusi gas syal AS meningkatkan pengeluaran gas asli di AS, dan pengeluaran minyak syal AS juga telah mula meningkat. Bekalan minyak telah meningkat dengan ketara. Imbangan bekalan dan permintaan pasaran telah berubah, dan import minyak mentah telah menurun. Pada tahun 2010,
pengeluaran pasir minyak Kanada utara juga meningkat secara beransur-ansur. Adalah sukar bagi kilang penapisan di pedalaman Amerika Utara untuk mencerna kesemuanya, dan minyak mentah yang berlebihan diangkut ke rantau Teluk AS di mana kilang penapisan tertumpu. Corak “minyak utara ke selatan” telah memberi kesan kepada sistem pengangkutan minyak mentah. Kapasiti pengangkutan saluran paip dari Cushing ke rantau Teluk AS tidak mencukupi, menyebabkan peningkatan berterusan dalam inventori. Apabila kapasiti saluran paip dikekang,

Pada masa yang sama, dengan pembinaan saluran paip minyak baharu di AS, lebih banyak minyak boleh mengalir keluar dari Lembangan Permian, dan penyahstokan dipercepatkan. Harga minyak mentah WTI meningkat, mengakibatkan penyempitan tebaran harga antara minyak Brent dan minyak WTI.

Hab penapisan besar di Eropah Barat Laut merupakan pembeli penting minyak mentah AS pada 2021, data EIA menunjukkan. Kadar import terus meningkat, daripada 500,000 tong sehari (BPD) kepada 1 juta BPD menjelang akhir tahun, dan terus mengatasi pengeluaran minyak Brent. Minyak mentah AS juga dijangka menarik lebih ramai pembeli Eropah berikutan tercetusnya konflik Rusia-Ukraine.

Pada masa hadapan, dengan peningkatan kadar penembusan eksport minyak mentah AS dalam pasaran minyak global, harga minyak mentah WTI AS mempunyai pengaruh yang semakin meningkat di Eropah.

Harga Minyak Akan Naik

Sejak awal tahun ini, walaupun pengeluaran minyak syal meningkat di AS, konfrontasi geopolitik antara Rusia dan Eropah yang
disebabkan oleh konflik Rusia-Ukraine semakin memuncak. Eropah masih mendesak rancangan untuk mengembargo minyak Rusia dan beralih kepada mengimport lebih banyak minyak AS, yang juga telah menyebabkan penurunan mendadak dalam inventori minyak mentah AS.

Pengeluar minyak mentah menggerudi 874 telaga dan menyiapkan 944 telaga di Lembangan Permian pada April, paras tertinggi sejak Mac 2020, kata EIA. Pengeluaran minyak di Lembangan Permian, pengeluar syal AS terbesar, di Texas dan New Mexico dijangka meningkat sebanyak 88,000 BPD pada Jun kepada rekod 5.219 juta BPD. Pengeluaran minyak syal akan meningkat sebanyak 142,000 BPD kepada 8.761 juta BPD, tertinggi sejak Mac 2020.

Perang Rusia-Ukraine memburukkan lagi lonjakan harga tenaga. Presiden AS Joe Biden pada Mac mengumumkan pelepasan sehingga 1 juta BPD minyak mentah daripada rizab minyak kecemasan AS selama enam bulan. Jumlah minyak mentah dalam Rizab Petroleum Strategik (SPR) AS turun sebanyak 5 juta tong pada minggu berakhir 13 Mei. Inventori dalam SPR jatuh kepada 538 juta tong, terendah sejak 1987, menggariskan bekalan yang ketat.

Ketegangan geopolitik antara EU dan Rusia telah meningkat apabila Sweden dan Finland berusaha untuk menyertai NATO. Ini akan membawa kepada tindakan balas dendam oleh Rusia, dan pengurangan selanjutnya dalam gas asli dan bekalan lain, yang akan terus menyokong harga minyak yang lebih tinggi.

Share Me