banner
Bagaimana Harga Tenaga Tinggi Boleh Membantu Kedua-dua Iklim dan AS

Bagaimana Harga Tenaga Tinggi Boleh Membantu Kedua-dua Iklim dan AS

Lonjakan harga tenaga global yang dicetuskan oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine sememangnya tidak kelihatan seperti sebarang rahmat. Ia telah meningkatkan inflasi, menekan belanjawan isi rumah dan menjejaskan penilaian kelulusan Presiden Biden.

Namun bagi Encik Biden, mungkin terdapat satu kelebihan. Harga yang lebih tinggi, jika berkekalan, boleh mengurangkan penggunaan bahan api fosil global dan menggalakkan peralihan kepada tenaga pelepasan sifar. Pada masa yang sama, sekatan dan boikot ke atas Rusia membuka jalan kepada pengeluar minyak dan gas AS untuk mengembangkan bahagian pasaran. Oleh itu, mereka mungkin memberikan En. Biden laluan untuk memerangi perubahan iklim dan mempromosikan industri minyak dan gas AS.

Seperti pemimpin dunia yang lain, Encik Biden telah komited untuk mengurangkan pelepasan karbon dioksida dan gas rumah hijau lain yang memanaskan planet menjelang 2050. Untuk mencapai matlamat ini, Encik Biden telah bergantung pada tindakan pengawalseliaan dan eksekutif, seperti membanteras kebocoran metana dari telaga dan saluran paip dan menyekat pajakan dan penggerudian di tanah persekutuan. Aktivis iklim, sementara itu, telah berusaha untuk menekan pelabur, bank dan syarikat minyak utama untuk melepaskan diri daripada bahan api fosil.

Masalah dengan usaha sedemikian ialah mereka melakukan sedikit untuk mengubah permintaan global untuk bahan api fosil, pemacu utama pemanasan iklim, tetapi akan mengurangkan berapa banyak permintaan itu dipenuhi oleh pembekal AS, berbanding Rusia dan OPEC. Itulah salah satu sebab agenda Encik Biden menghadapi tentangan hebat daripada industri domestik, Republikan, mahkamah dan Senator Joe Manchin (D., W.Va.), yang memegang veto de facto ke atas agenda perundangan Encik Biden dalam Senat berpecah sama rata.

Cara yang lebih cekap untuk memerangi perubahan iklim ialah harga karbon, seperti cukai, yang distruktur jatuh ke atas import minyak dan gas, tetapi bukan eksport. Itu akan menjadikan peralihan kepada sifar bersih kurang menyakitkan bagi industri AS. Walaupun harga karbon kekal sebagai bukan permulaan dalam Kongres, pencerobohan Rusia ke atas Ukraine secara berkesan boleh melakukan perkara yang sama. Sesetengah negara kini sanggup membayar premium keselamatan negara untuk bekalan dari negara sahabat—terutamanya AS Eropah, yang mendapat kira-kira 45% daripada gas asli yang diimport dari Rusia, mahu mengurangkannya kepada sifar. Minggu lepas Encik Biden berjanji untuk membantu menghantar tambahan 15 bilion meter padu gas asli cecair (LNG) ke Eropah tahun ini, dan 50 bilion setahun selepas itu—kira-kira sama dengan satu pertiga daripada import dari Rusia tahun lepas.

“Apabila Biden memegang jawatan, LNG berada di bawah awan, tetapi tidak ada yang hilang di mana kedudukan AS sekarang,” kata Kevin Book, pengarah penyelidikan di ClearView Energy Partners. Di Eropah, Encik Biden “memberi sokongan kepada LNG.”

Kapasiti eksport AS kini hampir habis. Walau bagaimanapun, permintaan Eropah pada masa hadapan boleh memangkinkan pelaburan dalam kapasiti AS. En. Book mencatatkan terdapat 21 projek LNG pada papan lukisan yang, jika diteruskan, akan disiarkan antara 2025 dan 2027 dengan gabungan kapasiti kira-kira lima kali ganda peningkatan LNG yang dicari oleh Eropah menjelang 2030, walaupun dia memberi amaran: “Akhirnya keputusan pelaburan akan bergantung pada kontrak jangka panjang dengan rakan niaga sebenar.” Sindre Knutsson, naib presiden di Rystad Energy, sebuah kumpulan penyelidikan, menganggarkan bahagian AS bagi LNG global akan meningkat daripada 19% tahun lepas kepada 28% pada 2030.

Bagi minyak, boikot rasmi dan tidak rasmi akan mengambil kira-kira 3 juta tong sehari pengeluaran Rusia daripada pasaran pada bulan April, Agensi Tenaga Antarabangsa menganggarkan. Walaupun Rusia boleh mengalihkan keluaran kepada pembeli yang bersedia, beberapa kapasiti mungkin akan ditutup.

Pengeluar syal AS, yang atas arahan pemegang saham telah menentang peningkatan pengeluaran, mungkin mengalah jika harga kekal tinggi. JP Morgan telah mengunjurkan bahawa pengeluaran minyak mentah dan kondensat AS akan meningkat 1.3 juta tong sehari tahun ini kepada 12.8 juta pada Disember.

Oleh itu, AS nampaknya akan mendapat manfaat daripada bahagian pasaran Rusia yang mengecut. Adakah iklim? Kenaikan harga minyak yang lalu seperti selepas sekatan Arab 1973 telah mendorong pemuliharaan tetapi sedikit penghijrahan kekal daripada bahan api fosil kerana alternatif itu tidak praktikal. Kini, walaupun, kenderaan elektrik semakin cepat mendapat penerimaan arus perdana. Jika petrol kekal melebihi $4 setiap gelen, itu akan mendorong arah aliran.

Sementara itu, walaupun Kesatuan Eropah mengalihkan bekalan gas dari Rusia ke AS, jumlah penggunaannya dijangka menurun apabila ia meningkatkan peralihannya kepada sifar bersih. Belanda dan Portugal telah mengumumkan pelaburan angin luar pesisir baharu, Belgium menangguhkan penutupan loji tenaga nuklear, dan Perancis menamatkan subsidi untuk pemanas gas baharu sambil meningkatkannya untuk pam haba elektrik.

Pasaran tenaga terkenal berubah-ubah dan banyak yang boleh menjadi salah dengan senario ini. Kekurangan logam kritikal telah menaikkan harga bateri dan panel solar, meredupkan daya tarikan mereka, manakala kekurangan input dan buruh menghalang pengeluaran syal AS. Kos tenaga dan inflasi yang melambung tinggi mungkin mencetuskan kemelesetan, memusnahkan permintaan dan mendorong harga turun semula.

Dan perang boleh berakhir. Perjanjian damai boleh melemahkan keazaman Eropah untuk menggantikan Rusia dengan gas AS. Walaupun tanpa perjanjian sedemikian, boikot tidak rasmi terhadap Rusia boleh pudar dengan peredaran masa.

Tetapi jika minyak dan gas Rusia mendapat stigma untuk jangka panjang, ini adalah pertaruhan yang baik bahawa kedua-dua iklim dan AS akan menjadi lebih baik.

Sumber: The Wall Street Journal

Share Me