banner
Australia Mempunyai Pengangguran Terendah Sejak 1974 Dalam Anggukan Kenaikan Kadar

Australia Mempunyai Pengangguran Terendah Sejak 1974 Dalam Anggukan Kenaikan Kadar

Kadar pengangguran Australia berada pada tahap terendah dalam hampir 50 tahun pada bulan April apabila firma mengambil lebih ramai pekerja sepenuh masa, pengetatan dalam pasaran buruh yang akan meningkatkan tekanan untuk kenaikan kadar faedah selanjutnya.

Angka dari Biro Perangkaan Australia pada Khamis menunjukkan kadar pengangguran dipegang pada 3.9% pada bulan April, daripada 3.9% yang disemak menurun pada bulan Mac, sepadan dengan ramalan pasaran.

Pekerjaan terlepas unjuran dengan kenaikan hanya 4,000, walaupun itu mencerminkan keuntungan besar 92,400 dalam pekerjaan sepenuh masa yang diimbangi oleh penurunan 88,400 dalam kerja sambilan.

Penurunan pengangguran akan dialu-alukan oleh Perdana Menteri Scott Morrison yang menjadikan pekerjaan sebagai laungan jelas dalam kempen pilihan rayanya menjelang apa yang dijangka menjadi undian rapat pada hari Sabtu.

Ia juga dengan tegas mencadangkan Reserve Bank of Australia (RBA) akan menaikkan semula kadar faedah pada bulan Jun kerana ia bergelut untuk membendung peningkatan inflasi ke paras tertinggi dua dekad.

Kenaikan bank pusat kepada 0.35% bulan ini adalah yang pertama sejak 2011 dan kemungkinan pasaran akan meningkat kepada 0.60% pada mesyuarat dasarnya pada 7 Jun.

Begitu kuat arus inflasi di seluruh dunia sehingga pelabur mempertaruhkan kadar akan meningkat kepada sekurang-kurangnya 2.5% menjelang akhir tahun, walaupun itu mengancam untuk melumpuhkan ekonomi.

Setakat ini, pasaran buruh telah menahan tekanan dengan pekerjaan meningkat sebanyak 381,500 dalam tempoh 12 bulan lalu. Pengangguran juga jatuh ke tahap terendah sejak 2008 dan kadar ini mempunyai korelasi rapat dengan gaji dari semasa ke semasa.

Upah, bagaimanapun, masih ketinggalan, sekurang-kurangnya mengikut ukuran rasmi yang menunjukkan pertumbuhan tahunan hanya meningkat sedikit pada suku pertama kepada 2.4%, separuh daripada kadar inflasi.

Walau bagaimanapun, tinjauan perniagaan memberi gambaran yang berbeza dengan semakin banyak firma mengatakan mereka perlu menaikkan gaji untuk menarik pekerja.

Lembaga Pengarah RBA amat bimbang bahawa firma merancang untuk menyampaikan peningkatan kos input dan buruh kepada pelanggan, satu perubahan besar sejak sedekad lalu apabila persaingan sengit mengekalkan harga dihalang.

“RBA telah kembali kepada pendekatan yang lebih berpandangan ke hadapan untuk kos buruh di tengah-tengah inflasi yang jauh lebih tinggi, beralih kepada petunjuk utama daripada perhubungan dan suapan yang dijangkakan melalui pasaran buruh yang masih mengetatkan kepada hasil gaji,” kata Taylor Nugent, ahli ekonomi di NAB.

Dia melihat bank pusat meningkat satu perempat mata pada setiap mesyuarat tiga bulan berikutnya.

Sumber: Reuters

Share Me