banner
Australia, India Tandatangani Perjanjian Perdagangan dalam Majlis Maya

Australia, India Tandatangani Perjanjian Perdagangan dalam Majlis Maya

Australia secara rasmi menandatangani perjanjian perdagangan dengan India, dengan kedua-dua negara itu menandakan hasrat untuk menjalin hubungan perdagangan yang lebih erat.

Perjanjian Kerjasama Ekonomi dan Perdagangan Australia-India telah ditandatangani dalam satu majlis maya oleh Menteri Perdagangan Dan Tehan dan Menteri Perdagangan & Industri India, Piyush Goyal, pada hari Sabtu.

Perdana Menteri Australia Scott Morrison dan rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi menyaksikan upacara maya itu.

Morrison dijangka mengadakan pilihan raya umum dalam masa beberapa hari dan tidak sabar-sabar untuk mendapatkan perjanjian perdagangan itu sebelum kempen bermula, setelah berunding dengan India selama sedekad.

Bercakap kepada pemberita di Tasmania, Morrison berkata perjanjian dengan negara kedua paling ramai penduduk dunia itu mewakili “salah satu pintu ekonomi terbesar yang perlu dibuka di dunia hari ini”.

“Ini bukan semua atau tiada perjanjian setakat yang kami bimbang, kami melihat semua ini sebagai langkah seterusnya dan langkah seterusnya dan langkah seterusnya,” katanya, menyatakan hasrat kedua-dua negara untuk membina hubungan perdagangan yang lebih rapat.

Kerajaan Morrison sedang berusaha untuk mempelbagaikan pasaran eksport dan mengurangkan pergantungan Australia kepada rakan dagangan terbesarnya China selepas pertikaian diplomatik menyebabkan Beijing menyetujui produk Australia tertentu.

Perjanjian dengan India menghapuskan tarif ke atas lebih 85 peratus eksport barangan Australia ke India, bernilai 12.6 bilion dolar Australia ($9.4 bilion), meningkat kepada hampir 91 peratus dalam tempoh 10 tahun.

Tarif akan dibatalkan ke atas daging biri-biri, bulu, tembaga, arang batu, alumina, udang galah batu Australia segar, dan beberapa mineral kritikal dan logam bukan ferus ke India.

Ia akan menyaksikan 96 peratus import barangan India memasuki Australia tanpa cukai.

Kedua-dua negara akan terus berusaha ke arah perjanjian perdagangan bebas penuh, kata kerajaan persekutuan pada hari Jumaat.

Selepas menandatangani perjanjian itu, Menteri Perdagangan & Industri Goyal berkata India mahu memajukan perjanjian perdagangan bebas penuh dengan Australia dalam “cara dipercepatkan”.

“Sejurus selepas perjanjian semasa ini dikuatkuasakan, kami akan turun ke peringkat seterusnya untuk menjadikan ini perkongsian ekonomi yang komprehensif,” katanya.

Menteri Perdagangan Tehan berkata beliau yakin rundingan akan diteruskan walaupun kerajaan Morrison diganti pada pilihan raya negara akan datang.
Morrison ketinggalan dalam pengundian menjelang pilihan raya umum yang dijadualkan pada Mei.

“Saya mempunyai harapan yang sangat kuat, tidak kira siapa yang mengisi kerusi kita pada masa hadapan, kita akan dapat … membina perjanjian pecah tanah ini,” katanya.

SUMBER: REUTERS

Share Me