banner
Aussie Merosot Berbanding CPI Australia

Dolar Australia telah mencatatkan kerugian pada sesi Selasa. Pada masa ini, AUD/USD diperdagangkan pada 0.7359, turun 0.26% pada hari tersebut.
Pasaran menanti CPI Australia
Australia mengeluarkan angka inflasi pengguna setiap suku tahun, jadi ada banyak antisipasi sebelum setiap perlepasan. Persepakatan untuk CPI suku kedua adalah 0.7% untuk Headline CPI, sedikit peningkatan berbanding bacaan Q1 iaitu 0.6%. Trimmed Mean CPI akan diawasi dengan ketat, kerana RBA menetapkan dasarnya berdasarkan indeks ini. Anggarannya berjumlah 0.5%, berbanding 0.3% sebelum ini.
Tidak seperti Federal Reserve, RBA tidak mempunyai inflasi sebagai salah satu kebimbangan yang paling terdesak. Inflasi kekal dalam julat 2-3% bank, dan dengan ‘lockdown’ yang berlaku akibat kenaikan kes Covid, tekanan inflasi nampaknya tidak meningkat. Kecuali ramalan itu tidak dapat dicapai, saya menjangkakan reaksi yang tidak baik dari dolar Australia.
Pada pertemuan RBA pada bulan Julai, Gabenor RBA, Philip Lowe mengumumkan bahawa bank pusat akan mengurangkan program pembelian aset dari AUD 5 bilion hingga 4 bilion setiap minggu, bermula pada bulan September, dengan tinjauan pada bulan November.
Ini bukan pengurangan besar dalam apa makna sekali pun, tetapi tetap merupakan isyarat penting kepada pasaran bahawa RBA mengetatkan dasar, dan ini harus berterusan selagi ekonomi terus berprestasi baik.
Pasaran sedang menunggu mesyuarat dasar FOMC pada hari Rabu. Dolar AS berada di bawah beberapa tekanan, tetapi kebimbangan bahawa Fed dapat menunjukkan ‘hawkish side’ dan mengumumkan penurunan mungkin akan membuat penjual tetap berada di hadapan sehingga selepas pertemuan itu. Sekiranya Fed kelihatan mereda, dolar mungkin akan menghadapi beberapa perubahan besar pada akhir minggu ini.

Teknikal AUD/USD

  • AUD / USD mempunyai sokongan pada 0.7297. Di bawah, terdapat sokongan di 0.7231
  • Terdapat rintangan di 0.7422, diikuti oleh rintangan di 0.7481
Share Me