banner
Aussie Menstabil selepas Terjun Bebas

Aussie Menstabil selepas Terjun Bebas

Inflasi AS menghantar USD melonjak

Pada hari Selasa, saya menyatakan bahawa dolar Australia telah mengenepi lebih tinggi, terima kasih kepada data keyakinan pengguna dan perniagaan yang baik. Itu berubah dengan tergesa-gesa selepas laporan inflasi AS, dan pada penghujung hari, AUD/USD telah menjunam 2.29%. Aussie tidak bersendirian, kerana dolar AS mencatatkan kenaikan mendadak berbanding semua mata wang utama.

Di AS, pelabur kecewa dengan laporan inflasi Ogos, walaupun inflasi utama jatuh kepada 8.3%, turun daripada 8.5%, hasil daripada harga petrol yang lebih rendah. Bacaan itu jauh melebihi konsensus 8.0%, dan CPI teras meningkat kepada 6.3%, meningkat daripada 5.9% dan melebihi ramalan 6.1%. Pasaran bertindak balas secara mendadak terhadap berita itu, kerana pasaran ekuiti merosot dan dolar AS turun kepada perlumbaan. Sambutan pasaran adalah bertentangan dengan laporan inflasi Julai, apabila euforia pasaran menyebabkan pasaran saham terbang dan dolar AS jatuh.

Angka inflasi terkini telah menghapuskan sebarang jangkaan peningkatan sederhana 50bp pada mesyuarat Fed minggu depan dan telah menimbulkan kemungkinan kenaikan 100bp secara besar-besaran. Pasaran telah meletakkan harga dalam kenaikan 75bp pada 60% dan kenaikan 100bp pada 40%, berbanding 80% untuk 75bp dan 20% untuk 100bp selepas laporan inflasi dikeluarkan. Saya menjangkakan kemungkinan ini akan terus turun naik apabila kita semakin hampir dengan mesyuarat 21 September. Larry Summers, bekas Setiausaha Perbendaharaan, berkata pada hari Selasa bahawa laporan inflasi menunjukkan bahawa AS mempunyai “masalah inflasi yang serius” dan langkah 100bp akan “menguatkan kredibiliti”.

Perhatian pasaran akan beralih kepada laporan pekerjaan Australia pada hari Khamis. Konsensus pasaran berada pada 35.0 ribu untuk Ogos, yang akan menjadi lantunan besar selepas bacaan -40.9 ribu pada bulan Julai. Keluaran yang kukuh akan memudahkan RBA untuk kekal agresif kerana ia terus memerangi inflasi. RBA akan memantau dengan teliti Jangkaan Inflasi Pengguna, yang juga akan dikeluarkan pada hari Khamis. Indeks itu dijangka meningkat kepada 6.7% pada bulan Ogos, meningkat daripada 5.9% pada bulan Julai.

Sumber: MarketPulse

Share Me