banner
AUD/USD Mendekati 0.7400 Setelah Data Aussie, China
  • AUD/USD terus melambung rendah pada hari selepas pengeluaran Jualan Runcit Aussie
  • Jualan Runcit Aussie mengesahkan -1.8% ramalan awal untuk bulan Jun, China Caixin Services PMI melepasi bacaan sebelumnya pada bulan Julai.
  • Jangkitan NSW membalikkan aliran menurun dua hari sebelumnya, berisiko memburuk.
  • Perubahan Pekerjaan ADP AS, PMI Perkhidmatan ISM untuk menghiasi kalendar, faktor kualitatif akan menjadi kunci.

AUD/USD terus menuju ke rintangan 0.7400, baru-baru ini melambung rendah pada awal hari Rabu. Dengan berbuat demikian, petikan itu mengabaikan Jualan Runcit Aussie yang rendah dan angka PMI China yang lebih teguh, di tengah pasaran yang suram, sambil mengekalkan optimisme pasca-RBA di hadapan data penting AS.
Jualan Runcit Aussie mengesahkan angka awal MoM -1.8% untuk bulan Julai, berbanding +0.4% sebelumnya, semasa pengeluaran terbaru. Data gagal memberikan pergerakan AUD/USD yang ketara dengan menyamai ramalan sebelumnya. Sebaliknya, PMI Perkhidmatan China untuk bulan Julai meningkat dari 50.3 kepada 54.9.
Sentimen pasaran jatuh apabila kesengsaraan covid meningkat di AS, China dan Australia. US Centres for Disease Control and Prevention (CDC) mengeluarkan moratorium sementara, berakhir pada 03 Oktober, setelah mencatat lonjakan jangkitan paling tinggi pada bulan Februari. Sebaliknya, China juga mencatatkan angka covid yang lebih tinggi, 96 berbanding 90, sedangkan New South Wales Australia (NSW) mengalahkan kejatuhan dua hari sebelumnya dalam angka virus dengan tahap terbaru 233.
Juga mencabar sentimen pasaran adalah pergolakan geopolitik antara sekutu Barat dan Iran, serta China. Selain itu, kebuntuan terhadap rancangan perbelanjaan infrastruktur Presiden AS Joe Biden bernilai $1.0 trilion di Dewan Negara dan ketidakpastian mengenai langkah seterusnya dari Fed juga membebankan selera risiko dan AUD/USD.
Oleh itu, S&P 500 Futures mencetakkan kerugian kecil walaupun Wall Street ditutup dengan baik sedangkan hasil Perbendaharaan 10 tahun AS tetap kukuh sekitar 1.18% pada waktu akhbar.
Analisis Teknikal
Pelbagai tahap ditanda sejak awal bulan Julai, juga dicabar pada tempoh bulan Ogos – September 2020, menimbulkan momentum kenaikan AUD/USD sekitar 0.7000-7010. Kawasan rintangan memperoleh kekuatan tambahan dari 21-DMA. Oleh itu, pasangan ini terus menuju ke tahap rendah tahunan berhampiran 0.7290 sehingga melintasi rintangan 0.7010.

Share Me