banner
AUD/USD Bergelut di bawah 0.7350 Pada Data China dan Aussie Yang Lebih Ringan
  • AUD/USD kekal lemah pada hari perdagangan pertama dalam seminggu.
  • Kerugian dolar Australia berbanding dolar AS pada data ekonomi campuran.
  • Dolar AS melantun dari tahap yang lebih rendah di tengah-tengah penghindaran risiko.

AUD/USD menapak di permukaan air dalam sesi Asia pada pagi Isnin. Pasangan ini dibuka lebih rendah, namun, ia pulih dengan cepat untuk menyentuh tahap tertinggi dalam sehari 0.7350 tetapi gagal mengekalkan momentum.
Pada masa penulisan, AUD/USD diperdagangkan pada 0.7344, turun 0.01% untuk hari itu.
The US Dollar Index (DXY), yang menjejaki prestasi dolar AS berbanding enam pesaing utamanya pulih dari tahap lebih rendah sebelumnya untuk diperdagangkan berhampiran tanda 92.00.
Data ekonomi AS yang optimis menaikkan permintaan untuk dolar AS. Pendapatan dan Perbelanjaan Peribadi untuk bulan Jun meningkat lebih tinggi pada bulan Jun dan indeks Core Personal Consumption Expenditure (PCE) berada di bawah konsensus pasaran 0.6% pada 0.4%.
Bacaan PCE yang lebih rendah menunjukkan bahawa itu boleh menjadi tanda tekanan harga sementara dapat berkurang secara beransur-ansur.
Sentimen itu juga meningkat setelah harapan adanya rangsangan fiskal yang lebih besar di AS menjelang ketika para senator sedang dalam proses untuk memformalkan rancangan infrastruktur bernilai $ 1 trilion minggu ini.
Sebaliknya, Aussie kehilangan alasan apabila para pelabur menilai kesan tahap rekod covid-19 di New South Wales. Bandar terbesar di Australia, Sydney juga dapat memperkenalkan sekatan di semasa kes sedang melambung tinggi.
IHS Markit Australia Manufacturing Purchase Managers Index (PMI) berada pada 56.9 pada bulan Julai berbanding 58.6 pada bulan Jun. Pembacaan menunjukkan pergerakkan aktiviti kilang yang paling perlahan dalam tempoh empat bulan. Indeks Ai Group Australian Performance of Manufacturing jatuh ke 60.8 pada bulan Julai daripada 63.2 pada bulan sebelumnya.
Chinese Caixin Manufacturing PMI yang suram jatuh kepada 50.3 pada bulan Julai, di bawah jangkaan pasaran 51.0. Pembacaannya adalah yang terendah sejak April 2020 kerana munculnya varian Delta di Nanjing, harga komoditi yang lebih tinggi, dan keadaan cuaca yang kasar. Aussie terjejas secara negatif oleh pembacaan itu, jinak sebagai rakan dagang terbesar China.

Share Me