banner
AS Menjadi ‘Negara Membangun’ pada Kedudukan Global Yang Mengukur Demokrasi, Ketaksamaan

AS Menjadi ‘Negara Membangun’ pada Kedudukan Global Yang Mengukur Demokrasi, Ketaksamaan

Amerika Syarikat mungkin menganggap dirinya sebagai “pemimpin dunia bebas”, tetapi indeks pembangunan yang dikeluarkan pada Julai 2022 meletakkan negara itu jauh di bawah senarai.

Dalam penarafan globalnya, Pejabat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menjatuhkan AS ke tangga ke-41 di seluruh dunia, turun daripada kedudukan ke-32 sebelum ini. Di bawah metodologi ini – model meluas 17 kategori, atau “matlamat,” kebanyakannya menumpukan pada persekitaran dan ekuiti – kedudukan AS antara Cuba dan Bulgaria. Kedua-duanya dianggap sebagai negara membangun.

AS juga kini dianggap sebagai “demokrasi yang cacat,” menurut indeks demokrasi The Economist.

Sebagai ahli sejarah politik yang mengkaji pembangunan institusi AS, saya mengiktiraf penarafan suram ini sebagai hasil yang tidak dapat dielakkan daripada dua masalah. Perkauman telah menipu ramai rakyat Amerika daripada penjagaan kesihatan, pendidikan, keselamatan ekonomi dan persekitaran yang sepatutnya mereka terima. Pada masa yang sama, apabila ancaman terhadap demokrasi semakin serius, pengabdian kepada “American exceptionalism” menghalang negara daripada penilaian jujur dan pembetulan kursus.

‘Amerika yang lain’

Kedudukan Pejabat Pembangunan Mampan berbeza daripada langkah pembangunan yang lebih tradisional kerana ia lebih tertumpu pada pengalaman orang biasa, termasuk keupayaan mereka untuk menikmati udara bersih dan air, daripada penciptaan kekayaan.

Jadi, walaupun saiz besar ekonomi Amerika dikira dalam pemarkahannya, begitu juga akses yang tidak sama rata kepada kekayaan yang dihasilkannya. Apabila dinilai dengan langkah yang diterima seperti pekali Gini, ketidaksamaan pendapatan di AS telah meningkat dengan ketara sepanjang 30 tahun yang lalu.

Dengan ukuran Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan, AS mempunyai jurang kekayaan terbesar di kalangan negara G-7.

Keputusan ini mencerminkan jurang struktur di Amerika Syarikat, yang paling ketara bagi orang Afrika Amerika. Perbezaan sebegini telah berterusan jauh selepas kematian perhambaan catel dan pemansuhan undang-undang Jim Crow.

Sarjana WEB Du Bois pertama kali mendedahkan jenis ketidaksamaan struktur ini dalam analisis 1899 tentang kehidupan Hitam di utara bandar, “The Philadelphia Negro.” Walaupun dia menyatakan perbezaan kemewahan dan status dalam masyarakat Kulit Hitam, Du Bois mendapati kehidupan orang Afrika Amerika adalah dunia selain daripada penduduk kulit putih: sebuah “bandar dalam bandar.” Du Bois mengesan kadar kemiskinan, jenayah dan buta huruf yang tinggi yang berleluasa dalam komuniti Kulit Hitam Philadelphia kepada diskriminasi, pelupusan dan pengasingan kediaman – bukan kepada tahap cita-cita atau bakat orang Kulit Hitam.

Lebih daripada setengah abad kemudian, dengan kefasihan yang khas, Martin Luther King Jr. juga mengecam kegigihan “Amerika yang lain,” yang “keapungan harapan” telah berubah menjadi “keletihan keputusasaan.”

Untuk menggambarkan maksudnya, King merujuk kepada banyak faktor yang sama yang dikaji oleh Du Bois: keadaan perumahan dan kekayaan isi rumah, pendidikan, mobiliti sosial dan kadar celik huruf, hasil kesihatan dan pekerjaan. Pada semua metrik ini, orang kulit hitam Amerika lebih teruk daripada orang kulit putih. Tetapi seperti yang dinyatakan oleh King, “Ramai orang dari pelbagai latar belakang tinggal di Amerika yang lain ini.”

Tanda aras pembangunan yang digunakan oleh lelaki ini juga dipaparkan dengan ketara dalam buku 1962 “The Other America,” oleh saintis politik Michael Harrington, pengasas kumpulan yang akhirnya menjadi Demokrat Sosialis Amerika. Kerja Harrington begitu meresahkan Presiden John F. Kennedy sehingga ia dilaporkan mendorongnya untuk merumuskan “perang melawan kemiskinan.”

Pengganti Kennedy, Lyndon Johnson, melancarkan perang metafora ini. Tetapi kemiskinan terikat pada tempat yang berbeza. Kawasan luar bandar dan kawasan kejiranan terasing kekal miskin selepas usaha persekutuan pertengahan abad ke-20.

Sebahagian besarnya adalah kerana usaha persekutuan semasa masa kritikal itu menampung dan bukannya berhadapan dengan kuasa perkauman, menurut penyelidikan saya.

Merentasi beberapa domain dasar, usaha berterusan Demokrat pengasingan dalam Kongres menghasilkan sistem dasar sosial yang tidak lengkap dan bercapuk. Demokrat dari Selatan bekerjasama dengan Republikan untuk memusnahkan usaha untuk mencapai penjagaan kesihatan sejagat atau tenaga kerja bersatu. Menolak cadangan untuk campur tangan persekutuan yang kuat, mereka meninggalkan legasi pendanaan tempatan untuk pendidikan dan kesihatan awam.

Hari ini, bertahun-tahun kemudian, kesan negara berkebajikan yang disesuaikan dengan perkauman jelas – walaupun mungkin kurang jelas – dalam dasar kesihatan yang tidak mencukupi yang mendorong penurunan mengejutkan dalam jangka hayat purata Amerika.

Terdapat cara lain untuk mengukur tahap pembangunan negara, dan pada sesetengahnya, tambang AS lebih baik.

AS kini berada di kedudukan ke-21 dalam indeks Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yang mengukur faktor yang lebih sedikit daripada indeks pembangunan mampan. Keputusan yang baik dalam pendapatan purata setiap orang – $64,765 – dan purata 13.7 tahun persekolahan menempatkan Amerika Syarikat tepat di dunia maju.

Kedudukannya terjejas, walau bagaimanapun, pada penilaian yang meletakkan lebih berat pada sistem politik.

Indeks demokrasi The Economist kini mengelompokkan AS dalam kalangan “demokrasi yang cacat,” dengan skor keseluruhan yang berada di antara Estonia dan Chile. Ia gagal menjadi “demokrasi penuh” yang dinilai tinggi sebahagian besarnya kerana budaya politik yang retak. Pembahagian yang semakin meningkat ini paling ketara dalam laluan yang berbeza antara keadaan “merah” dan “biru”.

Walaupun penganalisis dari The Economist memuji peralihan kuasa secara aman dalam menghadapi pemberontakan yang bertujuan untuk mengganggunya, laporan mereka mengeluh bahawa, menurut tinjauan pendapat Januari 2022, “hanya 55% rakyat Amerika percaya bahawa Encik Biden secara sah memenangi 2020 pilihan raya, walaupun tiada bukti penipuan pengundi yang meluas.”

Penafian pilihan raya membawa bersamanya ancaman bahawa pegawai pilihan raya dalam bidang kuasa yang dikawal Republikan akan menolak atau mengubah jumlah undi yang tidak memihak kepada Parti Republikan dalam pilihan raya akan datang, seterusnya menjejaskan skor AS pada indeks demokrasi.
Amerika merah dan biru juga berbeza mengenai akses kepada penjagaan pembiakan moden untuk wanita. Ini menjejaskan penilaian kesaksamaan jantina AS, satu aspek indeks pembangunan mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Sejak Mahkamah Agung membatalkan Roe lwn. Wade, negeri yang dikuasai Republikan telah menggubal atau mencadangkan undang-undang pengguguran yang sangat menyekat, sehingga membahayakan kesihatan wanita.

Saya percaya bahawa, apabila digandingkan dengan ketidaksamaan struktur dan dasar sosial yang retak, komitmen Republikan yang semakin berkurangan terhadap demokrasi memberi penekanan kepada klasifikasi AS sebagai negara membangun.

Luar biasa Amerika

Untuk menangani persembahan buruk Amerika Syarikat dalam pelbagai tinjauan global, seseorang juga mesti bersaing dengan idea kekecualian Amerika, kepercayaan terhadap keunggulan Amerika berbanding seluruh dunia.

Kedua-dua parti politik telah lama mempromosikan kepercayaan ini, di dalam dan di luar negara, tetapi “exceptionalism” menerima layanan yang lebih formal daripada Republikan. Ia adalah barisan pertama platform kebangsaan Parti Republikan pada 2016 dan 2020 (“kami percaya pada pengecualian Amerika”). Dan ia berfungsi sebagai prinsip penganjuran di sebalik ikrar Donald Trump untuk memulihkan “pendidikan patriotik” kepada sekolah-sekolah Amerika.

Di Florida, selepas melobi oleh Gabenor Republikan Ron DeSantis, lembaga pendidikan negeri pada Julai 2022 meluluskan piawaian yang berakar umbi dalam kekecualian Amerika sambil menyekat arahan dalam teori perlumbaan kritikal, rangka kerja akademik yang mengajar jenis perkauman struktur yang Du Bois terdedah lama dahulu.

Dengan kecenderungan untuk memproklamirkan kecemerlangan dan bukannya mengejarnya, menjaja kecemerlangan Amerika menggalakkan rakyat Amerika mengekalkan rasa teguh pencapaian negara – walaupun terdapat bukti yang menunjukkan sebaliknya.

Sumber: theconversation

Share Me