banner
AS Menghentikan Pembayaran Bon Rusia, Meningkatkan Risiko

AS Menghentikan Pembayaran Bon Rusia, Meningkatkan Risiko

Di bawah sekatan yang dilaksanakan selepas Rusia menyerang Ukraine pada 24 Februari, rizab mata wang asing yang dipegang oleh bank pusat Rusia di institusi kewangan AS dibekukan.

Tetapi Jabatan Perbendaharaan telah membenarkan kerajaan Rusia menggunakan dana tersebut untuk membuat pembayaran kupon ke atas hutang negara dalam denominasi dolar berdasarkan kes demi kes.

Pada hari Isnin, apabila pembayaran terbesar perlu dibayar, termasuk bayaran pokok $552.4 juta pada bon matang, kerajaan AS memutuskan untuk memotong akses Moscow kepada dana beku, menurut jurucakap Perbendaharaan AS.

Bayaran kupon $84 juta juga perlu dibayar pada hari Isnin pada bon dolar berdaulat 2042.

Tindakan itu bertujuan untuk memaksa Moscow membuat keputusan sukar sama ada ia akan menggunakan dolar yang ia mempunyai akses untuk pembayaran hutangnya atau untuk tujuan lain, termasuk menyokong usaha perangnya, kata jurucakap itu.

Rusia menghadapi sejarah lalai jika ia memilih untuk tidak berbuat demikian.

“Rusia mesti memilih antara menghabiskan baki rizab dolar berharga atau pendapatan baharu yang masuk, atau lalai,” kata jurucakap itu.
JPMorgan Chase & Co (JPM.N), yang telah memproses pembayaran sebagai bank koresponden setakat ini, telah dihentikan oleh Perbendaharaan, kata sumber yang mengetahui perkara itu.

Bank koresponden memproses pembayaran kupon dari Rusia, menghantarnya kepada ejen pembayaran untuk diedarkan kepada pemegang bon luar negara.
Negara itu mempunyai tempoh tangguh selama 30 hari untuk membuat pembayaran, kata sumber itu.

RISAU LAILA

Rusia memang mempunyai kemampuan untuk membayar daripada rizab, kerana sekatan telah membekukan kira-kira separuh daripada kira-kira $640 bilion dalam rizab emas dan mata wang asing Rusia.

Tetapi penarikan akan menambah tekanan sama seperti Amerika Syarikat dan Eropah merancang sekatan baharu minggu ini untuk menghukum Moscow atas pembunuhan orang awam di Ukraine.

Rusia menggelar tindakannya di Ukraine sebagai “operasi ketenteraan khas”. Ukraine dan Barat mengatakan pencerobohan itu adalah haram dan tidak wajar. Imej kubur besar dan mayat orang yang diikat ditembak dari jarak dekat mendapat bantahan antarabangsa pada hari Isnin.

Rusia, yang mempunyai sejumlah 15 bon antarabangsa tertunggak dengan nilai muka sekitar $40 bilion, telah berjaya mengelak daripada mungkir hutang antarabangsanya walaupun sekatan Barat tidak pernah berlaku sebelum ini. Tetapi tugas itu semakin sukar.

“Apa yang mereka pada asasnya terikat untuk lakukan ialah memaksa tangan mereka dan memberi lebih banyak tekanan kepada (untuk menghabiskan) rizab mata wang asing kembali ke tanah air,” kata David Wolber, seorang peguam sekatan di Gibson Dunn di Hong Kong.

“Sekiranya mereka perlu berbuat demikian, jelas sekali ia menghilangkan keupayaan Rusia untuk menggunakan dolar tersebut untuk aktiviti lain, pada dasarnya untuk membiayai perang.”

Ia juga mungkin memberi tekanan kepada permintaan Rusia untuk dibayar rubel bagi gas oleh pelanggan Eropah, tambahnya.

Kali terakhir Rusia dibenarkan membuat pembayaran kupon $447 juta pada bon dolar berdaulat 2030, yang akan dikeluarkan pada Khamis lalu, yang merupakan pembayaran yang kelima sejak perang bermula.

Jika Rusia gagal membuat sebarang pembayaran bonnya yang akan datang dalam jangka masa yang telah ditetapkan mereka, atau membayar dalam rubel di mana dolar, euro atau mata wang lain dinyatakan, ia akan menjadi lalai.

Walaupun Rusia tidak dapat mengakses pasaran pinjaman antarabangsa kerana sekatan, keingkaran akan melarangnya daripada mengakses pasaran tersebut sehingga pemiutang dibayar balik sepenuhnya dan sebarang kes undang-undang yang berpunca daripada keingkaran diselesaikan.

Sumber:Reuters

Share Me