banner
AS Mengecualikan Tarif pada Panel Suria Vietnam selama Dua Tahun

AS Mengecualikan Tarif pada Panel Suria Vietnam selama Dua Tahun

Pada 6 Jun 2022, AS mengumumkan pengecualian tarif untuk panel solar dari Vietnam bersama-sama Kemboja, Malaysia dan Thailand sehingga 24 bulan untuk memenuhi permintaan tenaga suria yang melonjak di AS.

Peralihan kepada tenaga boleh diperbaharui adalah keutamaan bagi AS kerana ia berusaha untuk berubah menjadi ekonomi yang mampan dan hijau. Walau bagaimanapun, kekurangan kapasiti pengeluaran domestik telah menyebabkan AS mengimport panel solar secara besar-besaran dari Vietnam – rakan kongsi perdagangan yang dipercayai.

Walaupun pakar telah menjangkakan bahawa pengembangan tarif selanjutnya di negara-negara Asia akan berlaku selepas AS mengumumkan tarif lanjutan untuk panel solar China pada 2011, pengecualian tarif untuk empat negara Asia Tenggara tidak dijangka.

Di sini, kami mengkaji keadaan semasa pembuatan panel solar di Vietnam dan bagaimana ia boleh memberi perkhidmatan kepada pasaran elektrik AS.

Industri pembuatan panel solar Vietnam

Industri pembuatan panel solar di Vietnam berkembang untuk kedua-dua firma asing dan domestik yang mengkhusus dalam pembuatan sel dan modul fotovoltaik. Persaingan amat sengit, memandangkan terdapat kebanyakan syarikat milik asing, termasuk China dan AS, dengan hanya satu firma Vietnam.

First Solar ialah firma yang berpangkalan di AS dan peneraju pengeluaran panel solar di Vietnam, dengan kapasiti pengeluaran tahunan sehingga 2.7 GW, jauh melebihi semua pemain lain. First Solar komited untuk perkongsian jangka panjang dengan industri Vietnam, kerana ia telah melaburkan jumlah pelaburan modal sebanyak AS$830 juta daripada pelaburan modal komited AS$1.2 bilion.

Majoriti firma lain sama ada dimiliki atau dilaburkan oleh konglomerat China yang terkemuka. Iaitu, kedua-dua Trina Solar Vietnam dan JA Solar masing-masing menerima pelaburan 100 peratus daripada kumpulan TrinaSolar China dan kumpulan JA Solar. Kedua-dua firma itu digabungkan pada masa ini membentuk sebahagian besar daripada bekalan panel solar Vietnam.

Satu-satunya firma Vietnam dalam industri, IREX ialah anak syarikat SolarBK. Ini adalah satu-satunya firma tempatan yang diketahui mengeluarkan panel solar, dengan bahagian pasaran hanya 1 peratus.

Vietnam perlahan-lahan meletakkan dirinya di pasaran global sebagai pengeksport utama panel solar, mengeksport ke 50+ negara di seluruh dunia dan membentuk sebahagian besar daripada pai bekalan elektrik dunia. Eksport semasa Vietnam bagi panel solar pada 2020 adalah seperti berikut:

Penggunaan dan bekalan elektrik AS

Penggunaan elektrik di AS berada pada paras tertinggi sepanjang masa sejak beberapa tahun lalu, antara 3,800 hingga 4000 terawatt-jam.

Keperluan elektrik AS telah dipenuhi oleh gabungan sumber yang berbeza, termasuk arang batu, gas asli, sumber boleh diperbaharui dan tenaga nuklear.

Bahagian pasaran sumber boleh dilihat dalam infografik di bawah.

Gas asli masih mempunyai kedudukan nombor satu sebagai penjana elektrik terkemuka di AS, dengan tuntutan 40 peratus, manakala tenaga boleh diperbaharui, arang batu dan nuklear berkongsi perkadaran yang sama rata masing-masing pada 21 peratus, 19 peratus dan 20 peratus.

Ia boleh diandaikan bahawa penggunaan tenaga boleh diperbaharui di AS semakin meningkat, meningkat 9 peratus berbanding 2019, dan diunjurkan untuk menuntut 10 peratus lagi menjelang 2025, mengatasi gas asli sebagai sumber tenaga elektrik yang dominan.

Corak itu telah menunjukkan potensi besar untuk eksport panel solar ke AS apabila negara itu mengalihkan tumpuannya kepada tenaga boleh diperbaharui.

Pengecualian tarif untuk panel solar Vietnam: Apakah maksudnya untuk perniagaan?

Vietnam telah menjadi pengeksport terkemuka panel solar ke AS sejak beberapa tahun kebelakangan ini, menuntut lebih AS$3.4 bilion nilai eksport dalam industri setakat 2020. Hari ini, AS ialah pasaran eksport terbesar untuk Vietnam manakala yang kedua ialah pembekal ke-10 bekas barang import. Kategori eksport Vietnam teratas ialah jentera elektrik, menjana AS$27 bilion pada 2020 dan AS$ 36 bilion pada 2021, yang termasuk eksport panel fotovoltaik.

Data menunjukkan bahawa pada Q3 2021, import modul panel solar AS jatuh mendadak sebanyak 27 berbanding Q2, disebabkan akibat tarif AS ke atas panel solar dari China.

Kejatuhan drastik dalam import panel fotovoltaik disebabkan oleh pengembangan tarif selari dengan gangguan rantaian bekalan pasca-pandemi dan kesukaran dalam penghantaran global telah menyebabkan defisit AS dalam bekalan sel solar, yang telah dimanfaatkan sebagai seruan untuk langkah kecemasan oleh Presiden AS Joe Biden yang menggunakan Akta Pengeluaran Pertahanan selepas aduan daripada kumpulan industri mengenai isu rantaian bekalan yang menghalang industri panel solar.

Pengecualian tarif untuk panel solar dari Vietnam dan tiga negara Asia Tenggara lain datang sebagai dorongan ideal untuk pengeluar solar di negara-negara ini dan akan membantu meningkatkan pengeluaran untuk memenuhi permintaan pengeluaran panel solar domestik.

Pengecualian itu menunjukkan prospek yang menjanjikan untuk melabur dalam pembuatan panel solar di Vietnam. Vietnam menawarkan peluang yang tidak dapat diukur untuk membangunkan pengeluaran fotovoltaik, dengan peningkatan bilangan zon ekonomi dan taman perindustrian yang semakin meningkat, menjadikan Vietnam destinasi China+1 yang menarik. Sementara itu, pengecualian tarif AS bagi komoditi itu bermakna perniagaan dalam industri terikat untuk melipatgandakan keuntungan mereka manakala kos kekal tidak berubah.

Bagaimanapun, Pihak Berkuasa Pemulihan Perdagangan Vietnam menasihatkan perniagaan supaya sentiasa berhati-hati apabila melibatkan siasatan anti-pemintasan oleh AS. Dilaporkan bahawa AS masih menjalankan siasatan lanjut sama ada empat negara Asia Tenggara itu mengamalkan pemintasan terhadap anti-lambakan dan pengimbang tarif pada panel solar dari China.

Walaupun masih belum ada sebarang kenyataan rasmi daripada AS mengenai isu itu, adalah dinasihatkan untuk pelabur dan pengilang mengambil kesempatan daripada pengecualian tarif 24 bulan untuk meningkatkan perniagaan mereka sambil melihat untuk mempelbagaikan pasaran mereka untuk mengelakkan pergantungan kepada AS.

Selanjutnya, perniagaan harus memastikan produk mereka mematuhi peraturan atau garis panduan asal supaya layak untuk dieksport ke AS. Iaitu, pembuatan komponen dan modul panel solar mesti dikeluarkan di Vietnam untuk memastikan asal produk siap.

Tamat tempoh pengecualian cukai: Apa yang diharapkan?

Berikutan 24 bulan akan datang, kebimbangan adalah sama ada AS akan menarik balik pengecualian itu. Pakar telah berpandangan bahawa sekiranya industri panel solar domestik di AS gagal meningkatkan, sama ada pengecualian tarif atau pengurangan tarif mungkin dilaksanakan untuk memenuhi permintaan tenaga boleh diperbaharui negara.

Walau bagaimanapun, memandangkan masa depan tenaga boleh diperbaharui adalah menjanjikan dan negara-negara secara seragam mengalihkan tumpuan mereka kepada ekonomi hijau dan mampan, permintaan untuk panel solar berkemungkinan kekal utuh dalam jangka panjang. Sekiranya AS tidak lagi menyediakan sokongan tarif, pelabur mungkin berusaha untuk mempelbagaikan pasaran mereka berikutan permintaan yang semakin meningkat. Setakat ini, Vietnam mengeksport panel solar ke lebih 50 negara, dan senarai ini mungkin akan berkembang.

Sumber: Taklimat ASEAN

Share Me