banner
Api unggun NFT

Api unggun NFT

Pasaran bersinar dengan gemilang tahun lalu apabila spekulator kaya crypto membelanjakan berbilion dolar untuk aset berisiko, menaikkan harga dan keuntungan. Kini, enam bulan ke 2022, ia kelihatan hodoh.

Jumlah jualan bulanan di pasaran NFT terbesar, OpenSea, menjunam kepada $700 juta pada Jun, turun daripada $2.6 bilion pada Mei dan jauh daripada kemuncak Januari hampir $5 bilion.

Menjelang akhir Jun, purata jualan NFT merosot kepada $412, daripada $1,754 pada akhir April, menurut NonFungible.com, yang menjejaki jualan pada blok Ethereum dan Ronin.

“Pasaran beruang kripto pasti mempunyai kesan ke atas ruang NFT,” kata Gauthier Zuppinger, pengasas bersama NonFungible.com.

“Kami telah melihat begitu banyak spekulasi, begitu banyak gembar-gembur mengenai aset jenis ini,” tambahnya. “Sekarang kita melihat sedikit penurunan hanya kerana orang ramai menyedari bahawa mereka tidak akan menjadi jutawan dalam masa dua hari.”

Pasaran NFT telah runtuh bersama-sama dengan mata wang kripto, yang biasanya digunakan untuk membayar aset, pada masa bank pusat telah menaikkan kadar untuk memerangi inflasi, dan selera risiko telah layu.

Bitcoin kehilangan sekitar 57% dalam enam bulan tahun ini, manakala eter telah menurun 71%.

Dip atau lingkaran kematian?

Bagi pengkritik, kemalangan itu mengesahkan kebodohan membeli aset sedemikian, rekod berasaskan blokchain boleh didagangkan yang dikaitkan dengan fail digital seperti imej atau video, selalunya karya seni.

Ahli perniagaan Malaysia yang membeli NFT tweet pertama Jack Dorsey dengan harga $2.5 juta tahun lepas bergelut untuk mendapatkan bidaan lebih daripada beberapa ribu dolar apabila dia cuba menjualnya semula pada April.

Tetapi Benoit Bosc, ketua produk global di firma perdagangan kripto GSR, melihat kemerosotan itu sebagai masa yang sesuai untuk membina koleksi NFT korporat – kripto yang setara dengan paparan bank tradisional seni halus untuk menarik perhatian pelanggan.

Bulan lalu, GSR membelanjakan $500,000 untuk NFT daripada apa yang Bosc panggil koleksi “cip biru” – yang mempunyai pangkalan peminat dalam talian yang besar.

Pembeliannya termasuk NFT dari Kelab Yacht Ape Bosan, satu set 10,000 monyet kartun yang dibuat oleh syarikat Yuga Labs yang berpangkalan di AS dan dipromosikan oleh orang-orang seperti Paris Hilton dan Jimmy Fallon.

Begitulah gembar-gembur mengelilingi Kera Bosan yang Yuga Labs mengumpul $285 juta pada bulan April dengan menjual token yang dikatakan boleh ditukar dengan tanah di dunia maya bertemakan Bored Apes yang belum dilancarkan.

Namun harga jualan purata untuk Beruk Bosan merosot kepada sekitar $110,000 pada bulan Jun, setelah berkurangan separuh sejak puncak Januari $238,000, menurut penjejak pasaran CryptoSlam.

Di pejabatnya di New York, Bosc meletakkan tiga skrin untuk memaparkan NFTnya, yang termasuk pelbagai watak berpiksel dan Beruk Bosan yang dibeli dengan harga $125,000.

“Bagi kami, ia juga merupakan latihan jenama,” kata Bosc. Memiliki NFT yang berharga dan menggunakannya sebagai gambar profil di media sosial adalah satu cara untuk mewujudkan “kehormatan, kuasa dan pengaruh” dalam sfera crypto, katanya.

Permainan tamat? Permainan dihidupkan?

Namun begitu, masa depan NFT jelas tidak menentu, kerana era kadar faedah rendah yang menggalakkan pelabur mengambil pertaruhan berisiko akan berakhir.

Beberapa pemerhati pasaran berkata pengaruh NFT di pasaran seni akan mengecut. Sementara itu, walaupun visi yang digembar-gemburkan untuk metaverse berasaskan blokchain belum menjadi kenyataan, peminat menjangkakan NFT akan menggegarkan industri permainan, contohnya dengan membenarkan pemain memiliki aset dalam permainan seperti kulit avatar.

“Semua orang percaya permainan akan menjadi perkara besar seterusnya dalam rantaian blok,” kata Modesta Masoit, ketua pegawai kewangan di penjejak blockchain DappRadar.

Gabungan berisiko spekulasi permainan dan kewangan ini mungkin menghadapi kesukaran, walaupun. Kebanyakan pemain memilih permainan yang tidak termasuk NFT atau komponen “bermain untuk mendapatkan”, menurut John Egan, Ketua Pegawai Eksekutif firma penyelidikan teknologi L’Atelier.
Walaupun peraturan kripto baharu terobosan yang dipersetujui oleh Kesatuan Eropah minggu lalu kebanyakannya mengecualikan NFT, Sepanyol secara berasingan berusaha untuk mengekang cara permainan video menjual aset maya untuk wang sebenar.

Sementara itu, permainan berasaskan NFT terbesar, Axie Infinity, telah menyaksikan token dalam permainannya runtuh kepada kurang daripada setengah sen, turun daripada paras tertinggi 36 sen tahun lepas.

Bagi L’Atelier’s Egan, pasaran NFT tidak mungkin pulih dalam bentuk semasa.

“Akhirnya ia adalah situasi di mana jumlah wang yang luar biasa dibayar untuk aset yang sangat terhad yang tidak benar-benar menghasilkan sebarang aliran tunai,” katanya.

Tetapi konsep asas untuk mencipta aset digital yang unik masih “pada asasnya penting” dan akan mempunyai “aplikasi besar-besaran” untuk sektor kewangan pada masa hadapan, katanya.

Sumber: Reuters

Share Me