banner
Apakah Makna Kegawatan Pasaran Bon untuk Pelabur?

Apakah Makna Kegawatan Pasaran Bon untuk Pelabur?

Pelabur yang resah dengan kejatuhan pasaran saham global $13 trilion tahun ini mungkin terlepas pandang pembunuhan beramai-ramai yang sama dalam pasaran yang sebenarnya lebih penting untuk ekonomi global.

Pasaran bon juga mengalami rekod penjualan $10tn dan ini boleh menjejaskan pelabur sama teruk kerana perkara pelik sedang berlaku.

Kedua-dua saham dan bon jatuh pada masa yang sama. Itu adalah sesuatu yang pakar kewangan katakan tidak sepatutnya berlaku.

Tetapi pada tahun 2022, ia adalah. Ini bermakna tiada tempat bersembunyi untuk pelabur pada tahun yang bermasalah ini. Mungkin juga ada peluang, jika anda tajam.

Pelabur runcit mungkin memberi sedikit perhatian kepada pasaran bon tetapi institusi dan kerajaan telah diketahui mementingkannya.

Bagi mereka, pasaran bon adalah yang besar. Ia adalah kira-kira tiga kali ganda saiz pasaran saham global dan memainkan peranan penting dalam memastikan aktiviti ekonomi sentiasa berdetik. Pada akhir tahun lepas, pasaran bon bernilai kira-kira $120tn, berbanding $41.8tn untuk saham global.

Jika pasaran bon menjadi bergelombang, semua orang berada dalam perjalanan yang sukar.

Kerajaan mengeluarkan bon untuk mengumpul wang bagi perbelanjaan mereka manakala syarikat menggunakannya untuk menjana dana yang mereka perlukan untuk berkembang. Kedua-duanya berjanji untuk membayar pelabur kadar faedah tetap dalam tempoh yang telah ditetapkan, dengan jaminan untuk mengembalikan modal asal mereka selepas itu.

Pada tempoh matang, kerajaan atau syarikat yang mengeluarkan mesti membayar balik hutang. Jika tidak boleh, ada masalah.

Bon didagangkan oleh pelabur, yang bermaksud nilainya sentiasa boleh berubah, bergantung kepada faktor seperti inflasi, kadar faedah dan permintaan.

Seperti halnya saham, harga bon boleh naik dan turun. Cuma tak seberapa. Biasanya.

Pelabur biasa jarang membeli bon individu tetapi melabur melalui dana yang memegang tebaran bon kerajaan atau korporat.

Bon menawarkan mereka kadar faedah tetap ditambah pertumbuhan modal jika harga meningkat, dengan lebih sedikit turun naik yang anda temui dengan saham.

Kedua-duanya sepatutnya menjadi aset tidak berkorelasi. Jadi, apabila saham jatuh, bon sepatutnya mengurangkan kerugian dengan berdiri teguh.
Satu perkara yang mereka tidak sepatutnya lakukan ialah kemalangan serentak. Namun, itulah yang berlaku sekarang.

Dengan berbuat demikian, mereka telah memusnahkan peraturan emas perancangan portfolio.

Selama beberapa dekad, perancang kewangan berkata cara paling selamat untuk menjana pulangan jangka panjang yang mantap dan kukuh adalah dengan melabur 60 peratus wang anda dalam saham dan 40 peratus dalam bon.

Strategi portfolio klasik 60/40 telah menjana pulangan purata yang mengagumkan sebanyak 11.1 peratus setahun sepanjang dekad yang lalu.

Anda juga boleh membeli dana dagangan bursa (ETF) yang menyampaikannya secara automatik, seperti Dana Peruntukan Sasaran BlackRock 60/40 atau Portfolio Bon Vanguard 60% Stock/40%.

Tulisan itu berada di dinding untuk strategi 60/40 tahun lepas, kerana saham bermodal besar AS mencecah penilaian tertinggi, manakala hasil bon kerajaan Perbendaharaan AS menghampiri paras terendah.

“Untuk semua maksud dan tujuan, kami fikir pelabur mempunyai banyak sebab untuk bimbang bahawa 60/40 mungkin mati,” kata Nick Cunningham, naib presiden penyelesaian nasihat strategik di Goldman Sachs Asset Management, pada Oktober lalu.

Ini akan melanda pelabur yang tidak pernah mendengar tentang peraturan 60/40 kerana “kami melihat warna 60/40 klasik hadir dalam banyak portfolio disebabkan penumpuan yang berlebihan dalam kelas aset yang paling biasa”, tambah Encik Cunningham.

Memandangkan amaran ini terbukti tepat, anda mungkin perlu melihat portfolio anda untuk melihat sejauh mana anda terdedah kepada bahaya berganda ini.

Ini merupakan tahun yang mencabar di seluruh lembaga, kata Jason Hollands, pengarah urusan platform pelaburan Bestinvest.

“2022 telah menyaksikan salah satu permulaan yang paling teruk untuk satu tahun kalendar untuk aset teras AS dalam rekod,” katanya.

Perbendaharaan AS mengalami permulaan yang paling teruk sejak 1788, menurut Deutsche Bank, jatuh sebanyak 9.8 peratus. Itu tidak sepatutnya berlaku kepada pasaran bon.

“Pada masa yang sama, Indeks S&P 500 saham AS telah jatuh 20.38 peratus, separuh pertama terburuk bagi ekuiti AS sejak Kemelesetan Besar pada 1932,” kata Encik Hollands.

Perbendaharaan AS mengalami permulaan yang paling teruk sejak 1788, menurut Deutsche Bank, jatuh sebanyak 9.8 peratus. Itu tidak sepatutnya berlaku kepada pasaran bon.

“Pada masa yang sama, Indeks S&P 500 saham AS telah jatuh 20.38 peratus, separuh pertama terburuk bagi ekuiti AS sejak Kemelesetan Besar pada 1932,” kata Encik Hollands.

Penjualan saham dan bon masih belum berakhir walaupun terdapat tanda-tanda pemulihan dalam beberapa hari kebelakangan ini, kata Fawad Razaqzada, penganalisis pasaran di City Index dan Forex.com.

Optimis meyakinkan diri mereka bahawa Fed akan membendung kenaikan kadar kerana bimbang akan membawa AS ke dalam kemelesetan, tetapi ini adalah salah baca.

“The Fed berada dalam mood hawkish. Saya rasa permulaan satu lagi penjualan ekuiti dan pasaran bon sudah hampir,” kata Encik Razaqzada.
Ia bukan semua berita buruk, walaupun.

Bon melakukan perkara ganjil ini yang kadangkala mengelirukan pelabur swasta. Apabila harga bon jatuh, hasil meningkat.

Walaupun kejatuhan harga bon adalah berita buruk bagi pemegang sedia ada, pelabur bon baharu memperoleh kadar pendapatan yang lebih tinggi. Hasil Perbendaharaan 10 tahun telah meningkat hampir dua kali ganda daripada 1.63 peratus kepada 3.06 peratus tahun ini.

Kejatuhan pasaran saham dan bon mempunyai satu persamaan. Kedua-duanya boleh membuang peluang untuk pelabur yang berpandangan ke hadapan.
Fed akan terus menaikkan kadar tahun ini tetapi ia juga mahu ruang untuk mengurangkan apabila ekonomi AS tergelincir ke dalam kemelesetan akibat, mungkin pada 2023, kata Lisa Emsbo-Mattingly, pengarah urusan penyelidikan peruntukan aset di Fidelity Investments.

“Jika inflasi turun, kadar benar, yang merupakan hasil tolak kadar inflasi, boleh meningkat lagi ke wilayah positif selepas berada di bawah sifar sejak dua tahun lalu,” katanya.

Ini akan membolehkan bon kerajaan menjalankan tugas lama mereka untuk menyediakan tahap pendapatan yang stabil untuk penabung dan pesara yang berisiko rendah. Bon kemudiannya boleh mula membuat sumbangan bermakna kepada pemisahan portfolio 60/40 yang seimbang itu semula.
Bon adalah lebih murah daripada harga selepas kejatuhan tahun ini dan mula kelihatan lebih baik untuk nilai wang.

Tidak lama lagi mungkin masanya untuk mula membeli bon semula, sebaik-baiknya sebelum Fed mula mengurangkan kadar tahun depan untuk membalikkan kemelesetan, di mana hasil bon akan jatuh semula, kata Cik Emsbo-Mattingly.

“Tetapi tetingkap peluang untuk pencari hasil mungkin singkat,” katanya.

Terdapat ratusan bon ETF untuk dipilih, termasuk iShares Core 1-5 Year USD Bond ETF, iShares Global Government Bond UCITS ETF (IGLO) atau db x-trackers II Global Government Bond UCITS ETF.

Memasakan pembelian dana bon dengan tepat tidak lebih mudah daripada menetapkan masa pasaran saham, namun turun naik baru-baru ini menimbulkan peluang.

Ia juga boleh membuat ikatan menarik.

Sumber: Berita Nasional

Share Me