banner
Apakah Keruntuhan Pasaran Saham Dan Mengapa Ia Berlaku?

Apabila saham turun secara mendadak di kebanyakan komponen indeks, ini disebut sebagai keruntuhan pasaran saham. Tetapi tidak semestinya meramalkan penurunan jangka panjang. Teruskan membaca kerana kami menerangkan lebih lanjut mengenai keruntuhan pasaran saham.

Apakah definisi keruntuhan pasaran saham?
Kejatuhan pasaran saham adalah penurunan mendadak dalam nilai ekuiti di sebilangan besar pelabur. Apabila harga saham ini runtuh, kerugian kekayaan kertas yang ketara bagi syarikat yang disebut harga awam berlaku. Ini juga bermaksud kerugian dalam portfolio pelaburan individu yang memegang saham tersebut.
Kemerosotan pasaran saham tidak sama dengan trend menurun, yang ditakrifkan oleh penurunan secara beransur-ansur, jangka panjang dan berterusan dalam pasaran. Sebaliknya, kemerosotan adalah kejutan pendek dan tajam ke pasaran.
Ini boleh menjadi sebahagian dari trend menurun, tetapi juga diikuti oleh pemulihan pesat yang membawa saham kembali ke posisi asal sebelum kemerosoton.

Mengapa pasaran saham merosot?
Selalunya terdapat alasan makroekonomi yang kukuh yang boleh mencetuskan kemerosotan pasaran saham, tetapi tidak cenderung untuk menjelaskan tahap kejatuhan kejatuhan.
Kejatuhan curam biasanya didorong oleh faktor ketakutan kerana “penjualan panik” mula berlaku. Pelanggan akan mengarahkan broker mereka untuk mencairkan pegangan mereka untuk mengelakkan pelaburan mereka merosot lebih jauh.
Kadang-kadang spekulasi berlebihan menimbulkan gelembung ekonomi di mana harga saham meningkat secara artifisial. Ini adalah salah satu pemangkin yang paling biasa untuk mencetuskan kemerosotan pasaran saham.

Apakah latar belakang kemalangan pasaran saham biasa?
Kejadian ekonomi negatif sering menimbulkan sentimen ketakutan, menyebabkan sebilangan pelaku pasaran menjual stok dalam jumlah yang tinggi dan mendorong banyak lagi untuk melakukan perkara yang sama. Ini menimbulkan apa yang boleh disebut sebagai “ribut sempurna” faktor-faktor yang menyumbang kepada kemerosotan.

Keadaan yang berlaku berikut juga mudah terdedah terhadap kemerosotan:

  1. Pasaran tinggi yang berpanjangan berdasarkan optimisme ekonomi yang berlebihan
  2. Pasaran di mana nisbah harga-pendapatan melebihi purata jangka panjang
  3. Penggunaan hutang margin dan manfaat yang meluas oleh pelaku pasaran

Kemerosotan boleh dicetuskan oleh beberapa perkara berikut:

  1. Perang, kerusuhan sosio-politik utama dan serangan pengganas
  2. Serangan siber korporat, “hack” dan perdagangan “fat finger”
  3. Perubahan dalam undang-undang dan peraturan persekutuan
  4. Bencana alam termasuk wabak

Bilakah anda tahu bahawa keruntuhan pasaran saham telah berlaku?
Pasaran saham yang turun 10% dalam jangka masa beberapa hari boleh dikatakan mengalami keruntuhan pasaran. Kejadian seperti ini pada amnya tidak dijangka dan faktor kejutan dapat meningkatkan rasa terkejut dan panik.

Share Me