banner
Apakah Fail Uber? Panduan untuk Taktik Pengembangan Kejam Firma Cab-Hailing

Apakah Fail Uber? Panduan untuk Taktik Pengembangan Kejam Firma Cab-Hailing

Fail Uber ialah penyiasatan global terhadap 124,000 dokumen sulit daripada syarikat teknologi yang dibocorkan kepada Guardian. Data itu mendedahkan bagaimana Uber melanggar undang-undang, menipu polis, mengeksploitasi keganasan terhadap pemandu dan melobi kerajaan di seluruh dunia secara rahsia.

Kebocoran itu terdiri daripada e-mel, iMessages dan pertukaran WhatsApp antara eksekutif paling kanan gergasi Silicon Valley itu, serta memo, pembentangan, buku nota, kertas taklimat dan invois.

Fail-fail itu meliputi 40 negara dan menjangkau dari 2013 hingga 2017, tempoh di mana Uber berubah daripada permulaan yang berani kepada raksasa global, memaksa masuk ke bandar-bandar di seluruh dunia tanpa mengambil kira peraturan teksi.

Untuk memudahkan siasatan global, Guardian berkongsi data itu dengan 180 wartawan di lebih 40 organisasi media melalui Konsortium Wartawan Penyiasatan Antarabangsa (ICIJ).

Apa yang mereka dedahkan?

Cache lebih daripada 124,000 fail Uber dalaman mendedahkan amalan yang boleh dipersoalkan dari segi etika di mana syarikat itu memasuki pasaran baharu, selalunya di mana undang-undang atau peraturan sedia ada menjadikan operasinya menyalahi undang-undang, sebelum melobi secara agresif agar undang-undang atau peraturan yang sama diubah kepada menampungnya.

Sebagai menteri ekonomi, Emmanuel Macron berusaha keras untuk menyokong Uber dan kempennya untuk mengganggu industri teksi kedai tertutup Perancis, malah memberitahu syarikat itu dia telah menjadi perantara “urusan” dengan lawannya dalam kabinet Perancis.

Eksekutif kanan di Uber mengarahkan penggunaan “suis bunuh” untuk menghalang polis dan pengawal selia daripada mengakses data sensitif semasa serbuan di pejabatnya di sekurang-kurangnya enam negara.

Dua daripada penasihat kempen presiden paling kanan Barack Obama, David Plouffe dan Jim Messina, berbincang untuk membantu Uber mendapatkan akses kepada pemimpin, pegawai dan diplomat.

Bekas naib presiden Suruhanjaya Eropah Neelie Kroes secara rahsia membantu Uber melobi beberapa ahli politik terkemuka Belanda, termasuk perdana menteri negara itu. Hubungannya dengan syarikat itu sangat sensitif sehingga pelobi terkemuka Eropahnya memberi amaran bahawa ia “sangat sulit dan tidak sepatutnya dibincangkan di luar kumpulan ini”.

Sekurang-kurangnya enam menteri kerajaan UK, termasuk canselor ketika itu, George Osborne, dan setiausaha kesihatan masa depan Matt Hancock, tidak mengisytiharkan mesyuarat rahsia di mana mereka dilobi oleh Uber.

Kisah dalaman bagaimana Uber menggunakan hubungannya dengan parti Konservatif untuk melobi Boris Johnson dalam usaha barisan belakang untuk menghentikan Pengangkutan untuk London memperkenalkan peraturan baharu.

Salah seorang eksekutif tertinggi Uber berhenti di tengah-tengah soalan untuk syarikat mengenai sama ada operasi Eropahnya distrukturkan dengan cara yang mengelakkan cukai.

Uber secara rahsia mengupah seorang koperasi politik yang dikaitkan dengan oligarki Rusia yang didakwa bersekutu dengan Vladimir Putin dalam usaha untuk mendapatkan tempatnya dalam pasaran Rusia, walaupun terdapat kebimbangan rasuah dalaman.

Kebocoran itu mendedahkan bagaimana bekas menteri Buruh Peter Mandelson menggunakan aksesnya kepada oligarki pro-Kremlin, termasuk beberapa yang kini di bawah sekatan, untuk membantu syarikat itu.

Siapa yang membocorkan data?

Mark MacGann, bekas ketua pelobi Uber di Eropah, Timur Tengah dan Afrika, berkata beliau memutuskan untuk bersuara kerana beliau percaya eksekutif kanan Uber secara sedar melanggar undang-undang di berpuluh-puluh negara dan “menjual orang berbohong” tentang faedah ekonomi kepada pemacu model ekonomi gig syarikat.

Lelaki berusia 52 tahun itu mengakui dia adalah sebahagian daripada pasukan utama Uber pada masa itu – dan tidak dipersalahkan atas kelakuan yang digambarkannya. Dia berkata dia sebahagiannya didorong oleh penyesalan.

“Saya kesal menjadi sebahagian daripada sekumpulan orang yang mengurut fakta untuk mendapatkan kepercayaan pemandu, pengguna dan elit politik,” katanya. “Saya sepatutnya menunjukkan lebih waras dan berusaha lebih keras untuk menghentikan kegilaan itu. Adalah menjadi kewajipan saya untuk bersuara dan membantu kerajaan dan ahli parlimen membetulkan beberapa kesilapan asas. Dari segi moral, saya tidak mempunyai pilihan dalam perkara itu.”

Mengapakah tempoh yang dilindungi oleh kebocoran itu penting?

Jangka masa lima tahun yang diliputi oleh data meliputi tempoh penting pengembangan Uber.

Apabila aplikasi pertama kali dilancarkan secara terbuka di San Francisco pada tahun 2010, pelanggan Uber hanya boleh menyewa kenderaan hitam mewah.

Pengenalan pada tahun berikutnya UberX, yang membolehkan pemandu mengambil penumpang di dalam kereta mereka sendiri, dengan cepat mendapat tarikan dan pada awal 2013 perkhidmatan itu beroperasi di lebih daripada 30 lokasi – kebanyakannya di AS.

Pada sekitar titik inilah Uber berusaha untuk berkembang pesat ke luar negara. Tempoh yang diliputi oleh data yang bocor itu ditandai dengan pertumbuhan yang membimbangkan, kerana Uber menggunakan pelaburan modal teroka rekodnya untuk mensubsidi perjalanan di bandar-bandar di seluruh dunia.

Menjelang Jun 2017, apabila pengasas bersama kontroversi Travis Kalanick meletak jawatan sebagai ketua eksekutif, Uber telah beroperasi di lebih 600 lokasi.
Pengganti Kalanick, Dara Khosrowshahi, berusaha membuktikan kepada pemegang saham bahawa syarikat itu boleh menghasilkan pertumbuhan yang menguntungkan. Lima tahun kemudian, Uber – kini bernilai $45bn – menyediakan pengangkutan atas permintaan di lebih 10,000 bandar.

Bagaimanakah Uber dan Travis Kalanick bertindak balas terhadap penyiasatan itu?

Dalam satu kenyataan, naib presiden kanan hal ehwal awam Uber, Jill Hazelbaker, berkata: “Kami tidak dan tidak akan membuat alasan untuk tingkah laku masa lalu yang jelas tidak selaras dengan nilai semasa kami. Sebaliknya, kami meminta orang ramai menilai kami dengan apa yang telah kami lakukan dalam tempoh lima tahun yang lalu dan apa yang akan kami lakukan pada tahun-tahun akan datang.”

Beliau menyambung: “Uber kini merupakan salah satu platform terbesar untuk bekerja di dunia dan bahagian penting dalam kehidupan seharian untuk lebih 100 juta orang. Kami telah beralih daripada era konfrontasi kepada kolaborasi, menunjukkan kesediaan untuk datang ke meja dan mencari titik persamaan dengan bekas lawan, termasuk kesatuan buruh dan syarikat teksi.

“Kami kini dikawal selia di lebih 10,000 bandar di seluruh dunia, bekerja di semua peringkat kerajaan untuk meningkatkan kehidupan mereka yang menggunakan platform kami dan bandar yang kami berkhidmat.”

Dalam satu kenyataan berasingan, jurucakap Travis Kalanick berkata beliau “tidak pernah membenarkan sebarang tindakan atau program yang akan menghalang keadilan di mana-mana negara”, dan beliau “tidak pernah mencadangkan bahawa Uber harus mengambil kesempatan daripada keganasan dengan mengorbankan keselamatan pemandu. Sebarang tuduhan bahawa Encik Kalanick diarahkan, terlibat dalam, atau terlibat dalam mana-mana aktiviti ini adalah palsu sama sekali.”

“Realitinya ialah inisiatif pengembangan Uber diterajui oleh lebih seratus pemimpin di berpuluh-puluh negara di seluruh dunia dan pada setiap masa di bawah pengawasan langsung dan dengan kelulusan penuh kumpulan undang-undang, dasar dan pematuhan teguh Uber.”

Jurucakap itu menambah: “Apabila Encik Kalanick mengasaskan Uber bersama pada 2009, beliau dan seluruh pasukan Uber mempelopori industri yang kini telah menjadi kata kerja. Untuk melakukan ini memerlukan perubahan status quo, kerana Uber menjadi pesaing yang serius dalam industri di mana persaingan telah diharamkan dari segi sejarah.

“Sebagai hasil yang semula jadi dan boleh dijangka, kepentingan industri yang berakar umbi di seluruh dunia berjuang untuk menghalang pembangunan industri pengangkutan yang amat diperlukan.”

Sumber: The Guardian

Share Me