banner
Apabila S.Korea Bergerak untuk Memperluaskan Kuasa Nuklear, Kegelisahan Meningkat di Kalangan Penduduk Berdekatan

Apabila S.Korea Bergerak untuk Memperluaskan Kuasa Nuklear, Kegelisahan Meningkat di Kalangan Penduduk Berdekatan

Hwang Bun-hee, 74, tinggal di sebuah rumah merah jambu berhampiran laut yang dikelilingi oleh kebun sayur yang huru-hara dan bunyi burung – tetapi dia berasa kecewa apabila melihat rumahnya, hanya beberapa minit berjalan kaki dari loji janakuasa nuklear Wolsong.

“Apabila saya mula-mula datang ke sini pada 1986, hanya ada satu reaktor. Sekarang ada lima,” kata Hwang. “Perkara yang paling teruk ialah saya tidak boleh menjual harta saya apabila saya mahu berpindah.”

Presiden Korea Selatan Yoon Suk-yeol, yang memegang jawatan pada Mei, mendesak kuasa nuklear mengatasi arang batu sebagai sumber elektrik utama untuk membantu memenuhi sasaran iklim negara dan mengukuhkan keselamatan tenaga. Kerajaan mahu meningkatkan bahagian tenaga nuklear dalam campuran kuasa negara kepada 33% menjelang 2030 daripada 27% pada masa ini.

Seoul juga telah menekankan krisis tenaga Eropah berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, yang Moscow panggil sebagai “operasi ketenteraan khas”, sebagai panggilan bangun untuk memperkukuh sumber kuasa domestik.

Kerajaan mencadangkan tambahan enam loji nuklear menjelang 2036 sebagai tambahan kepada 24 reaktor semasa di sebuah negara sebesar negara Indiana AS, menimbulkan kebimbangan mendalam di kalangan ratusan penduduk Korea yang tinggal di kawasan yang paling padat binaan di dunia untuk nuklear. kuasa.

24 reaktor itu, yang mampu menjana 23,250 megawatt, tertumpu di empat lokasi – 5-7 reaktor setiap satu lokasi – dengan kira-kira 5 juta orang tinggal dalam lingkungan 30 kilometer (18.6 batu) dari loji, menurut data 2019 yang disusun oleh ahli parlimen pembangkang Wi Seong-gon.

Pakar nuklear berkata reaktor berkelompok Korea Selatan tidak menimbulkan kebimbangan keselamatan, tetapi sesetengah penduduk tidak yakin.

“Lembu-lembu itu agak teruk. Terdapat keguguran, siapa tahu mengapa,” kata Kim Jin-sun, pemilik ternakan berusia 75 tahun yang tinggal berhampiran Wolsong.

“Walaupun saya cuba menjual rumah atau sawah dan pergi ke tempat lain, tiada siapa yang akan membeli.”

Sumber Asli yang Kurang

Walaupun ramai rakyat Korea Selatan menyokong perluasan kuasa nuklear, sebilangan besar minoriti menggesa pengurangan itu.

Tinjauan 28-30 Jun ke atas 1,000 rakyat Korea Selatan oleh Gallup Korea menunjukkan 39% menyokong pengembangan tenaga nuklear, 30% mahu tahap semasa dikekalkan, manakala 18% meminta untuk mengurangkannya semula.

Korea Selatan menduduki tempat kelima di dunia untuk penjanaan nuklear, menurut data Forum Ekonomi Dunia untuk 2020, di belakang AS, China, Perancis dan Rusia.

Memandangkan ia mempunyai sumber semula jadi yang terhad, pakar berkata tenaga nuklear adalah penting untuk memastikan lampu negara dihidupkan dan menggerakkan industri pembuatan terkemuka globalnya, yang mengeksport cip, kereta, panel paparan dan bateri kenderaan elektrik.

“Korea Selatan menghasilkan apa yang diperlukan oleh negara lain – jadi terdapat banyak penggunaan tenaga berbanding penduduk. Tetapi kita tidak boleh mengurangkan penggunaan elektrik kita – jika kita mengurangkannya, kita menjadi miskin,” kata Chung Bum-jin, profesor nuklear kejuruteraan di Universiti Kyung Hee.

Chung berkata kuasa nuklear kurang terjejas oleh turun naik harga tenaga, kerana harga uranium menyumbang kurang daripada 10% daripada jumlah kos penjanaan kuasa, dan bahan api nuklear yang bernilai bertahun-tahun boleh disimpan, tidak seperti minyak, gas atau arang batu yang lebih besar.

Macam Pisang

Hwang, yang mendakwa dia didiagnosis kanser tiroid adalah disebabkan oleh bahan radioaktif dari loji itu, telah secara aktif berusaha sejak sedekad lalu untuk mendapatkan undang-undang untuk membiayai penempatan semula penduduk berhampiran. Selama beberapa tahun sekarang, Hwang dan ramai penduduk prihatin yang tinggal berhampiran reaktor telah mengadakan protes di luar loji dan bertemu dengan penggubal undang-undang.

“Walaupun jumlah surih bahan mungkin dikesan dalam badan atau persekitaran penduduk berhampiran akibat operasi loji kuasa nuklear, dakwaan bahawa jumlah bahan radioaktif yang dikesan menjejaskan kesihatan adalah tidak sah,” kata pengendali Korea Hydro & Nuclear Power.

Ia berkata jumlah maksimum tritium yang dikesan dalam sampel air kencing penduduk Wolsong antara 2018-2020 ialah 0.00034 millisievert, jauh di bawah had untuk orang awam, dan pendedahan tahunan adalah jauh lebih rendah daripada sinaran semula jadi.

“Jumlah sinaran yang dikesan di Wolsong adalah bersamaan dengan makan enam pisang setahun, yang mengandungi kalium,” kata Jeong Yong-hoon, profesor kejuruteraan nuklear dan kuantum di Institut Sains dan Teknologi Termaju Korea (KAIST).

Sumber: Reuters

Share Me