banner
Apa Seterusnya Untuk Harga Petrol?

Apa Seterusnya Untuk Harga Petrol?

Lewat pagi Jumaat, purata nasional bagi petrol tanpa plumbum biasa adalah pada $4.10 segelen, naik $1.238 daripada setahun lalu, menurut GasBuddy. Berbanding dengan sebulan yang lalu, bagaimanapun, harga turun sebanyak 21.5 sen.

Pentadbiran Biden mengumumkan langkah-langkah dalam beberapa minggu kebelakangan ini bertujuan untuk mengurangkan kos tinggi petrol untuk pemandu, yang membayar harga nominal tertinggi $4.353 segelen pada 11 Mac. Harga telah jatuh sejak itu tetapi pada hari Jumaat, mereka berada pada purata tertinggi dalam rekod untuk tarikh ini, 15 April, menurut GasBuddy.

Beberapa hari selepas pengumuman itu, Agensi Tenaga Antarabangsa berkata negara anggotanya juga akan turut serta, mengeluarkan 60 juta tong lagi untuk menjadikan jumlah pelepasan daripada rizab kecemasan global kepada 240 juta tong.

Dan awal minggu ini, pentadbiran Biden berkata ia akan membenarkan penjualan petrol musim panas dengan 15% etanol, yang boleh memberikan penjimatan sebanyak 10 sen setiap gelen secara purata, menurut Rumah Putih. Biasanya, antara 1 Jun dan 15 Sept, hanya campuran etanol 10% boleh dijual kerana peraturan semasa.

Walau bagaimanapun, pelepasan minyak daripada SPR, serta rancangan untuk membenarkan lebih banyak etanol dalam petrol musim panas ini “tidak akan membuat sebarang perbezaan,” Patrick De Haan, ketua analisis petroleum di GasBuddy, memberitahu MarketWatch awal minggu ini. E15 sudah tersedia dan walaupun ia akan membuat “penggantian yang lebih murah” untuk E10, ia “tidak akan menggerakkan jarum dari segi harga keseluruhan,” katanya.

Walaupun minyak jatuh kembali ke paras harga yang dilihat sebelum pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, ia akan mengambil sedikit masa untuk harga runcit petrol untuk mengikutinya, kata De Haan.

Buat masa ini, harga minyak kekal jauh di atas parasnya mulai 23 Februari, sehari sebelum Rusia melancarkan pencerobohan besar-besaran ke atas Ukraine. Pada hari Khamis, hari dagangan terakhir minggu sebelum Good Friday apabila kebanyakan pasaran kewangan ditutup, penanda aras minyak mentah AS West Texas Intermediate ditutup pada $106.95 setong, manakala penanda aras global minyak mentah Brent ditutup pada $111.70. Berdasarkan kontrak bulan hadapan, WTI berakhir pada $92.10 dan Brent pada $96.84 pada 23 Februari, menunjukkan data FactSet.

Jika harga minyak jatuh kembali ke paras sebelum pencerobohan, ia mungkin mengambil masa “suatu tempat dalam kejiranan dua minggu” untuk harga petrol jatuh ke paras yang dilihat sebelum pencerobohan, kata De Haan. Harga petrol biasa adalah purata $3.552 segelen sehari sebelum pencerobohan, menurut data GasBuddy.

Sehingga 11 April, harga petrol turun untuk minggu ketiga berturut-turut, data menunjukkan. Walau bagaimanapun, harga minyak telah meningkat baru-baru ini, dengan WTI dan Brent meningkat hampir 9% minggu lalu ini, jadi penurunan harga petrol mungkin akan berakhir tidak lama lagi dalam satu atau dua minggu depan, De Haan memberitahu MarketWatch pada hari Jumaat.

Harga gas “boleh naik lebih tinggi lagi” sebelum Hari Peringatan jika Kesatuan Eropah meneruskan pengharaman minyak Rusia, katanya. The New York Times melaporkan Khamis bahawa pegawai Kesatuan Eropah sedang merangka larangan import minyak dari Rusia.

“Satu yang tetap pada bulan lepas ialah turun naik harga minyak, dan itu akhirnya boleh membawa [harga petrol] kembali,” kata De Haan.

Sumber: Pemerhatian Pasaran

Share Me