banner
Afrika Menjadi Hijau dengan Transformasi Tenaga

Afrika Menjadi Hijau dengan Transformasi Tenaga

Pelaburan China dalam tenaga boleh diperbaharui di Afrika membawa harapan kepada benua di mana kekurangan tenaga adalah perkara biasa, dengan projek bertema hijau juga memenangi pujian kerana membantu menangani perubahan iklim.

Daripada stesen janakuasa fotovoltaik Sakai di Republik Afrika Tengah dan loji solar Garissa di Kenya ke ladang angin Aysha di Ethiopia dan stesen hidroelektrik Kafue Gorge Zambia, China telah melaksanakan beratus-ratus projek tenaga bersih di sub-Sahara Afrika.

Projek-projek itu dilihat penting pada masa kesan perubahan iklim menyebabkan kebimbangan yang semakin meningkat di seluruh duniaļ¼termasuk gelombang haba yang melanda beberapa bahagian Afrika Utara dan komuniti yang memusnahkan kemarau di seluruh Tanduk Afrika.

Sebagai tambahan kepada peningkatan bekalan tenaga dan dividen hijau, projek yang disokong China mewujudkan pekerjaan, dengan pemindahan kemahiran melalui program latihan juga berlaku.

Infrastruktur bertambah baik

Liu Yichao, pengurus perniagaan untuk China Jiangxi International Kenya, berkata syarikat itu sentiasa komited untuk meningkatkan tahap infrastruktur dan kesejahteraan rakyat di Afrika dalam banyak bidang, termasuk tenaga boleh diperbaharui. Dalam peranannya, Liu bertanggungjawab ke atas beberapa projek di seluruh Afrika Timur.

“Kami beroperasi dalam sektor pembinaan yang berbeza dan kami telah melaksanakan projek di Kenya, Ethiopia, Uganda dan Tanzania di rantau Afrika Timur,” kata Liu. “Walaupun kami adalah syarikat pembinaan dan telah membina infrastruktur seperti jambatan dan hospital di Afrika, kami juga mengambil bahagian dalam menubuhkan kemudahan tenaga boleh diperbaharui seperti empangan hidroelektrik dan stesen janakuasa solar.

“Salah satu projek terbaharu kami ialah empangan pelbagai guna Koru-Soin di barat Kenya. Objektifnya adalah untuk membina projek pemuliharaan air komprehensif yang mengintegrasikan kawalan banjir, bekalan air dan fungsi pengairan.”

Pada bulan Mei, syarikat itu, sebagai kontraktor am, menandatangani kontrak untuk projek itu dengan Pihak Berkuasa Penuaian dan Penyimpanan Air Kebangsaan Kenya.

Kos lebih daripada $190 juta, empangan itu akan mempunyai kapasiti penyimpanan sebanyak 93.7 juta meter padu. Ia akan menyediakan 72 juta liter air sehari untuk kegunaan domestik, mengairi 2,570 hektar dan menjana 2.5 megawatt kuasa hidro untuk ditambah kepada grid nasional.

Syarikat China itu juga sedang membina empangan pelbagai guna Mwache di daerah pantai Kenya, Kwale.

Loji solar Garissa berdiri sebagai satu lagi contoh kerjasama Sino-Afrika. Loji 54.6 MW di timur Kenya ialah loji tenaga suria yang disambungkan grid terbesar di Afrika Timur dan Tengah. Kilang itu juga dibina oleh China Jiangxi.

James Mureithi, jurutera utama di Kenya’s Rural Electrification and Renewable Energy Corp, berkata ladang solar itu dibina dengan pelaburan $135.7 juta dan dibiayai oleh Bank Eksport-Import China. Ia menduduki 85 hektar dan terdiri daripada 206,272 panel solar.

“Penjanaan kuasa di ladang solar bermula pada November 2018,” kata Mureithi. “Berdasarkan laporan kami setakat Mac 2021, sejumlah 215,918 megawatt-jam telah dijana dan dieksport ke grid nasional pada purata penjanaan harian 247 megawatt-jam.

“Pada masa ini, projek ini menyumbang kira-kira 2 peratus daripada campuran tenaga negara dan telah membawa kepada pengurangan ketara dalam kos tenaga di negara ini sambil menggalakkan pembangunan elektrik yang bersih, boleh dipercayai, mampan dan mampu milik.”

Lebih banyak pelaburan

Simon Gicharu, pengerusi lembaga pengarah Elektrifikasi Luar Bandar dan Tenaga Boleh Diperbaharui Corp, berkata 147 loji tenaga solar baharu dibayangkan di seluruh Kenya, berikutan kejayaan loji Garissa. Projek itu akan menyasarkan, sebagai tambahan kepada Garissa, tempat berintensif solar seperti Mandera, Lamu, Wajir, Sungai Tana dan Turkana.

“Kerajaan Kenya tidak akan berpuas hati kerana keputusan jangka pendek yang dihasilkan oleh loji tenaga solar terbesar di Afrika Timur di Garissa adalah menggalakkan,” kata Gicharu. “Loji janakuasa itu telah terbukti sebagai projek teladan, dengan banyak faedah alam sekitar. Itulah sebabnya kami kini akan melabur lebih banyak dalam projek tenaga solar.”

Liu berkata bahawa dasar syarikatnya adalah untuk berkongsi pengetahuan dan kepakaran mengenai tenaga hijau dengan juruteknik tempatan. Apabila syarikat itu selesai membina stesen solar Garissa, mereka menyerahkannya kepada kerajaan Kenya selepas memastikan ia berfungsi dan berfungsi serta mempunyai kakitangan yang baik.

“Sejak kilang itu mula beroperasi, kami terus bekerjasama dengan pelanggan, yang dalam kes ini ialah Rural Electrification and Renewable Energy Corp, dengan menghantar juruteknik apabila diperlukan,” kata Liu.

Projek tenaga hijau terkenal lain yang dijalankan di Afrika oleh syarikat China termasuk ladang angin De Aar di Afrika Selatan. Projek itu diketuai oleh Longyuan Power China melalui anak syarikatnya di Afrika Selatan, Longyuan South Africa Renewable. Kapasiti terpasang bagi 163 turbin angin projek itu ialah 244.5 MW.

Di Zambia, Sinohydro Corp sedang membina stesen kuasa hidro Kafue Gorge dengan kos $2 bilion. Projek itu, yang dibiayai oleh Export-Import Bank of China dan Industrial and Commercial Bank of China, dijangka mempunyai kapasiti terpasang sebanyak 750 MW sebaik sahaja beroperasi sepenuhnya.
Walaupun pelaburan meningkat dalam tenaga hijau Afrika dengan pecutan pelaburan China, pakar berkata bahawa kerajaan Afrika mesti menunjukkan keazaman mereka untuk peralihan tenaga bersih melalui dasar dan insentif.

Dalam laporan bertajuk “Pelaburan China dalam Tenaga Boleh Diperbaharui di Afrika” yang diterbitkan tahun lepas oleh Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, pakar berkata kerajaan harus membuka sektor penjanaan, pengedaran dan penghantaran kepada pemain swasta. Kekurangan modal untuk membiayai projek sedemikian, bersama-sama dengan kekurangan persekitaran yang kondusif untuk syarikat swasta, adalah antara cabaran yang dihadapi benua itu, kata laporan itu.

Sumber: China Daily

Share Me