banner
Adakah Satu Lagi Kenaikan 50bps oleh RBA Menaikkan Aussie?

Adakah Satu Lagi Kenaikan 50bps oleh RBA Menaikkan Aussie?

RBA menandakan kesediaan untuk meningkat lebih banyak

Pada perhimpunan terbarunya, RBA memutuskan untuk menaikkan kadar tunainya sebanyak 50bps, sambil menambah bahawa ia akan mengambil langkah selanjutnya dalam menormalkan keadaan monetari, dengan menekankan keutamaannya untuk mengembalikan inflasi kepada julat sasaran 2-3%, sambil mengekalkan ekonomi pada lunas yang sekata.

Ini jelas menunjukkan bahawa mereka berkemungkinan besar akan menaikkan kadar semula pada hari Selasa, tetapi untuk mendapatkan idea berkenaan dengan jumlah, seseorang mesti mengkaji ramalan mereka sendiri. Unjuran terbaru mereka mencadangkan bahawa inflasi akan terus meningkat tahun ini, perlahan sedikit di atas 4% pada 2023, dan menyentuh batas atas julat sasaran mereka pada 2024. Digabungkan dengan fakta bahawa mereka menjangkakan ekonomi mereka akan terus berkembang kukuh tahun ini, mereka mungkin tidak teragak-agak untuk mendaki separuh lagi mata peratusan.

Bolehkah 50bps lagi membantu aussie?

Inilah yang dipercayai oleh majoriti peserta pasaran, kerana mereka menetapkan kebarangkalian hampir 65% untuk tindakan sedemikian, dengan baki 35% menunjukkan peningkatan suku mata. Malah, dengan IHP tajuk meningkat kepada 6.1% pada S2, dan Institut Melbourne mengunjurkan bahawa ia akan kekal menghampiri tahap tersebut dalam masa setahun, kenaikan 50bps mungkin lebih berkemungkinan daripada kebarangkalian yang dinyatakan di atas.

Kenaikan dua kali ganda boleh menaikkan sedikit dolar Australia tetapi tidak banyak, kerana ini nampaknya senario asas. Pedagang mungkin memberi lebih penekanan pada penyata yang disertakan untuk petunjuk tentang cara Bank merancang untuk bergerak ke hadapan, walaupun ia tidak menerbitkan unjuran ekonomi yang dikemas kini bulan ini. Walaupun pelabur menjangkakan kenaikan separuh mata lagi pada hari Selasa, mereka meramalkan laluan kenaikan suku mata dari sana dan seterusnya, dan mereka melihat kemuncak pada sekitar 3.9% pada bulan Mei. Oleh itu, agar aussie mendapat keuntungan yang ketara,

Bank mungkin perlu tampil cukup berani untuk meneruskan beberapa lagi kenaikan berganda.

Namun, dalam persekitaran yang mengelak risiko, aussie yang berkaitan risiko mungkin mendapati sukar untuk mengekalkan sebarang keuntungan berbanding rakan sejawatannya di AS. Fed bukan sahaja kelihatan lebih agresif daripada RBA, tetapi risiko ekonomi China di tengah-tengah kebangkitan semula COVID dan sektor hartanah yang terjejas menambah kebimbangan terhadap kemelesetan global. China ialah rakan dagangan utama Australia, yang menjadikan risiko yang disebutkan di atas lebih teruk untuk mata wang Australia.

Sukar untuk mengalahkan dolar AS, tetapi bukan yen, euro dan paun

Aussie/dolar boleh melantun di atas 0.6860 sekiranya berlaku kenaikan berganda, tetapi sebarang pemulihan mungkin kekal terhad berhampiran paras tertinggi 26 Ogos, pada 0.7010. Penurunan harga boleh mengambil alih dari sana dan menyasarkan wilayah 0.6680, yang ditakrifkan sebagai sokongan pada paras rendah pada 14 Julai. Penembusan yang lebih rendah akan mengesahkan rendah yang lebih rendah pada jangka masa yang lebih besar dan mungkin menyasarkan kawasan psikologi 0.6500, yang menandakan paras rendah 22 Mei 2020.

Tanda pertama potensi pembalikan mungkin adalah penembusan di atas 0.7135. Aussie/dolar akan berada di atas EMA 200 hari dan pada mulanya mungkin akan maju ke arah paras tertinggi 3 Jun pada 0.7285. Sekiranya kenaikkan itu mengatasi zon itu juga, maka kita boleh melihatnya berarak menuju kemuncak 21 April pada 0.7455.

Setelah menyatakan semua itu, walaupun aussie mungkin berpaling ke selatan semula terhadap rakan sejawatannya di AS disebabkan oleh penghindaran risiko, ia boleh mengekalkan prestasi mata wang yang negaranya menghadapi risiko kemelesetan yang lebih besar. Itu termasuk euro dan paun, dan mereka yang bank pusatnya berdegil berpegang pada dasar yang sangat longgar, seperti yen. Lagipun, tahun setakat ini, dolar Australia telah menjadi mata wang ketiga berprestasi terbaik di belakang dolar AS dan Kanada.

Sumber:XM

Share Me