banner
Adakah Ethereum Akan Memecut Bitcoin? Ketua Pegawai Eksekutif Pantera Merasakannya

Ketua Pegawai Eksekutif Pantera Capital percaya bahawa Ethereum akan segera membalikkan Bitcoin berkat penggunaan besar Ethereum blockchain dan ciri-ciri yang lain.
Bitcoin dan Ethereum telah menjadi mata wang kripto tertinggi selama beberapa tahun kebelakangan. Namun, ada kepercayaan pada pihak tertentu bahawa Ethereum akan segera mengejar Bitcoin untuk menjadi mata wang kripto terkemuka di pasaran.

Pantera Capital Percaya Akan Pembalikkan
Bitcoin selalu menjadi mata wang kripto nombor satu sejak ia dicipta. Walau bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif Pantera Capital, Dan Morehead percaya bahawa perkara itu tidak akan lama bertahan. Dia percaya bahawa Ethereum akan segera melampaui Bitcoin berkat peningkatan banyak dan penggunaan rangkaian Ethereum secara besar-besaran.
Menurut Morehead, aplikasi berpotensi rangkaian Ethereum, kesan persekitaran yang lebih rendah dan peningkatan teknikal adalah kunci untuk membantu Ethereum mengungguli Bitcoin dalam beberapa tahun akan datang.
Dia mendedahkan ini semasa wawancara bersama Reuters. Morehead mengatakan bahawa peningkatan Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1559 akan membantu Ethereum berdagang banyak seperti aset tetap. Pantera Capital mengatakan akan ada kemasukan besar orang yang ingin menyimpan kekayaan mereka di Ether berbanding Bitcoin pada tahun-tahun mendatang.
Peningkatan EIP 1559 dijangka akan disiarkan esok, dan diharapkan dapat mengubah cara transaksi diproses di rangkaian Ethereum dan juga mengurangkan penawaran token Ethereum.
Selanjutnya, Morehead menunjukkan bahawa penghijrahan ke ETH 2.0 akan menjadikan Ethereum lebih mesra alam daripada Bitcoin. Selain itu, penggunaan blockchain Ethereum dalam aplikasi Decentralized Finance (DeFi) juga akan menyokong pergerakkan harga Ethereum pada tahun-tahun mendatang.

Ethereum Mengalahkan Bitcoin Pada 2021
Antara dua mata wang kripto terkemuka ini, Ethereum mempunyai prestasi yang lebih baik. Ethereum meningkat lebih dari 300% dari tahun ke tahun walaupun kehilangan lebih dari 40% dari keseluruhannya sepanjang masa yang ditetapkan pada bulan Mei. Pada masa ini, Ethereum diniagakan hampir ke tahap $2,500.
Bitcoin, sebaliknya, tidak memperoleh keuntungan yang besar dari tahun ke semasa. Permulaan tahun ini diperdagangkan pada $29k setiap syiling, dan pada masa ini meningkat hampir 40% pada $38k. Walau bagaimanapun, BTC mencapai tahap tertinggi sepanjang masa di atas $64k pada bulan April.

Share Me