banner
AUD Jatuh di bawah 0.72, Seterusnya Keyakinan Pengguna

Dolar Australia telah jatuh di bawah paras 0.72 pada hari Selasa. Dalam sesi Amerika Utara, AUD/USD diperdagangkan pada 0.7180, turun 0.42% pada hari itu.

Hasil AS sedang meningkat
Dolar AS secara amnya lebih tinggi hari ini, disokong oleh lonjakan dalam hasil bon AS selepas cuti Isnin di AS. Kadar 10-tahun telah melonjak melebihi 1.80% manakala hasil 2-tahun telah mencecah melebihi 1% – kedua-dua hasil telah meningkat ke paras tertinggi 2-tahun. Kenaikan dalam hasil adalah hasil daripada kebimbangan pasaran bahawa Fed akan menjadi lebih agresif dalam pengetatannya. Ahli FOMC Patrick Harker berkata minggu lalu bahawa Fed boleh menaikkan kadar tiga atau empat kali tahun ini, sambil menambah bahawa inflasi lebih berterusan daripada jangkaan sebelumnya. Ketua Pegawai Eksekutif JP Morgan, Jamie Dimon, pergi lebih jauh, mengatakan bahawa kita boleh melihat enam atau tujuh kenaikan kadar pada 2022, disebabkan oleh inflasi yang melonjak.
Fed kini dalam tempoh “blackout” tanpa mengulas menjelang mesyuarat dasar minggu depan, jadi adalah menarik untuk melihat sama ada hasil terus bergerak ke arah tahap 2% yang penting dari segi psikologi, yang telah diadakan sejak Julai 2019.
Australia akan mengeluarkan Sentimen Pengguna Westpac untuk Januari dalam sesi Asia hari Rabu. Bacaan Disember kecewa dengan penurunan sebanyak -1.0% dan satu lagi penurunan boleh menjejaskan sentimen terhadap dolar Australia. Tinjauan keyakinan pengguna ANZ yang dikeluarkan minggu lalu mendapati bahawa keyakinan pengguna menjunam 7.6%, dengan Omicron dipersalahkan atas penurunan mendadak dalam aktiviti pengguna. Laporan ANZ yang berasingan menyatakan bahawa pengguna Australia mengalami “Omicron melemahkan perbelanjaan”, dan ini boleh membawa masalah kepada ekonomi Australia, kerana perbelanjaan pengguna adalah pemacu utama pertumbuhan. Bank-bank utama merancang untuk menyemak semula ramalan pertumbuhan mereka dan Commbank telah menurunkan ramalan QoQ Q1 daripada 2.3% kepada hanya 1.0%.

Teknikal AUD/USD
• Terdapat rintangan pada 0.7304 dan 0.7392
• AUD/USD mempunyai sokongan pada 0.7139 dan 0.7062

Share Me